Bron: WWF België
WWF België

Grote olievlek gesignaleerd in Brazilië: een tragedie voor mariene ecosysteem

Brazilië wordt geconfronteerd met de grootste olievlek in zijn geschiedenis. Meer dan 2.200 kilometer kust is getroffen. Olie bereikt nu beschermde mariene gebieden. Koolwaterstoffen verontreinigen zeedieren, mangroven en rivieren. WWF heeft noodhulp gestuurd en hekelt de laksheid van de Braziliaanse autoriteiten bij deze ecologische ramp.

dinsdag 5 november 2019 20:50
Spread the love

De olievlek die op 30 augustus voor het eerst werd ontdekt, 700 km voor de kust van de staat Paraiba, treft nu meer dan 2.200 km kustlijn. De olie spoelt intussen aan op 296 stranden in 9 staten. Afgelopen weekend verspreidde de olievlek zich naar Abrolhos National Park voor de noordoostkust van Brazilië. Deze site is een van de grootste koraalriffen en een bakermat van Zuid-Atlantische biodiversiteit.

Volgens onderzoekers werd 2.500 ton olie in de oceaan gedumpt. Het zeer giftige materiaal beïnvloedt de fauna, flora en economie van de regio. Honderden zeedieren, waaronder vissen, schildpadden, walvissen, dolfijnen, schaaldieren en koralen zijn besmet met olie. Zeekoeien en bedreigde waterzoogdieren worden ook getroffen. De lokale economie, gebaseerd op kusttoerisme en visserij, dreigt ernstige gevolgen te ondervinden.

De Braziliaanse overheid mist transparantie

De Braziliaanse overheid reageerde intussen zeer traag en verzuimde om het Nationaal Plan om olie-incidenten te voorkomen te lanceren. De minister van Milieu heeft 40 dagen gewacht om het nationale noodplan te activeren.

Volgens WWF geven de Braziliaanse autoriteiten onvoldoende transparantie in hun aanpak van de ramp. Er is geen technisch rapport over de oorsprong van de olievlek of de systematische verzameling van monsters. Dergelijke monsters zijn nodig om verantwoordelijkheden te bepalen.

Vrijwilligers en WWF schone stranden

Vrijwilligers proberen intussen met moed der wanhoop stranden, rivieren en mangroven zuiver te houden, maar de operatie is complex. Mangroven zijn bijvoorbeeld extreem gevoelige gebieden en moeilijk toegankelijk. De volledige reiniging kan jaren duren. Ruwe olie die zakt naar de bodem van de zee, vernietigt het leven. Volgens WWF kan de impact op mangrove wouden onherstelbaar zijn.

WWF verdeelde al meer dan 1.000 beschermende uitrusting onder de vrijwilligers. Maar er is nog veel werk. WWF stelde ook een wetenschappelijk onderzoeksplan op om de gevolgen op middellange en lange termijn van deze lekkage voor het ecosysteem te begrijpen. Op basis van de resultaten kunnen we onze inspanningen beter richten om getroffen gebieden te herstellen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!