De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Groeiende beweging eist Recht op Repareren
Opinie - Repair & Share vzw

Groeiende beweging eist Recht op Repareren

Spullen gaan te snel kapot. Vaak zijn ze niet repareerbaar. Zo blijft de afvalberg groeien. Nieuwe spullen hebben een aanzienlijke (verborgen) klimaatimpact. Repareren moet dus dringend hoger op de agenda bij politici, fabrikanten en winkeliers. Daarop wijst de campagne Recht op Repareren, die op woensdag 3 juni van start gaat.

maandag 1 juni 2020 12:22
Spread the love

 

Iedereen heeft recht op producten die lang meegaan en repareerbaar zijn. Dat is vandaag allesbehalve evident. Onze spullen gaan steeds minder lang mee. Toestellen gaan gemiddeld 20 procent sneller kapot dan 20 jaar geleden. En als ze kapot gaan, zijn ze ook nog eens moeilijk te herstellen: onderdelen zitten vastgelijmd, wisselstukken ontbreken, er zijn geen herstellers in de buurt. De campagne Recht op Repareren roept politici, fabrikanten en winkeliers op om daar verandering in te brengen.

“Repareren is goed voor het milieu, het gaat overconsumptie tegen en zorgt bovendien voor lokale jobs”, aldus Rosalie Heens van Repair&Share vzw. De Recht op Repareren campagne schuift drie strategieën naar voren die repareren kunnen bevorderen.

Verleng de wettelijke garantie

Fabrikanten slagen er doorgaans in om het aantal producten dat stuk gaat binnen de garantietermijn, te beperken tot 3 procent. Dat toont internationaal onderzoek aan. Het uitbreiden van de garantietermijnen heeft dus potentieel om de levensduur van producten te verlengen.

België volgt het Europese minimum en legt 2 jaar wettelijke garantie op. De Recht op Repareren campagne dringt erop aan dat België het voorbeeld van andere Europese landen zou volgen en de garantietermijnen zou verlengen. In Ierland, Engeland en Wales bedraagt de wettelijke garantie 6 jaar; in Zweden 3 jaar; in Nederland en Finland 2 tot 8 jaar (afhankelijk van het soort toestel).

Zorg voor reparatiehandleidingen en wisselstukken

De Europese Commissie verplicht fabrikanten van grote toestellen zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten vanaf 2021 om minstens 7 jaar informatie en wisselstukken beschikbaar te stellen aan professionele herstellers.

Repair&Share en partners vragen dat beleidsmakers het Recht op Repareren verder zouden verankeren. Alle herstellers –ook onafhankelijke repair shops, vrijwilligers in Repair Cafés en burgers die hun eigen toestel willen repareren– zouden toegang moeten hebben tot herstelinformatie en wisselstukken, ook voor kleinere elektrische toestellen.

Investeer in hersteldiensten

“Willen we na de coronacrisis samen de economie uit het slop trekken en inzetten op een veerkrachtig, duurzaam herstel, laten we dan inzetten op een lokale en circulaire economie”, zegt Heens.

“Met heel wat kleinere toestellen kun je vandaag nergens terecht om ze te laten repareren. We hebben dringend meer hersteldiensten nodig. De uitbouw van een sterke professionele reparatiesector zou zorgen voor meer lokale jobs, meer sociale tewerkstelling en minder afval.”

Consultants van Deloitte berekenden dat het stimuleren van herstelbaarheid het netto aantal lokale, kwalitatieve jobs in alle EU-lidstaten zou doen toenemen. Onderzoek van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO bevestigt dat.

Recht op Repareren manifest

Met de oproep om het Recht op Repareren manifest te onderschrijven, zoekt de Recht op Repareren campagne van Repair&Share vzw en een dertigtal partners (waaronder Bond Beter Leefmilieu, Cera, HERW!N, Kringwinkels, ATD Vierde Wereld, Gezinsbond, Ferm en Beweging.net) ruime steun voor die voorstellen.

 

Meer informatie vinden en het manifest ondertekenen kan op www.repairshare.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!