De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Griekenland: hoe moet het verder na de tweedaagse?

Griekenland: hoe moet het verder na de tweedaagse?

maandag 4 juli 2011 15:02
Spread the love

Revolte in Athene, stakingen in heel het land

De 48-urenstaking bracht veel Grieken op de been. De hevigste protesten waren die van op en rond het Syntagmaplein. Maar daarnaast werd in het hele land gestaakt.

De belangrijkste actor bij de stakingen lijkt de communistische vakbond PAME. De eenheidsvakbonden GSEE (privé-sector) en ADEDY (publieke sector) riepen mee op tot de 48-urenstaking. Maar deze vakbonden zijn onzichtbaar.

De communistische vakbond PAME noemt ze “gele” vakbonden. Volgens PAME zijn ze een verlengstuk zijn van werkgevers en overheid. Deze mening wordt gedeeld door de Indignados op het Syntagmaplein met wie ik spreek. Maar deze laatsten staan ook negatief tegenover de strak geleide communistische vakbond.

Stakingen als (enige) antwoord?

Omgekeerd staat de leiding van PAME vijandig tegenover de volksvergaderingen en hevige straatprotesten in de straten van Athene. Ze zet in op stakingen en eigen gecontroleerde betogingen.

PAME communiceert dat de 48-urenstaking honderdduizenden werknemers het werk deed neerleggen en dat tienduizenden leden betoogden in 65 steden. In Athene blijft hun betoging op een afstand van de sociale bewegingen die vanaf Syntagma hun woede uiten. 

Maar het belang van stakingen leeft ook bij betogers op Syntagma. Panos is militant van een links partijtje:

“Morgen [woensdag] zal het plan wellicht goedgekeurd worden in het parlement. Maar daarmee zijn de maatregelen nog niet doorgevoerd. Stakingen en betogingen in de volgende maanden kunnen de uitvoering tegenhouden. Vooral stakingen kunnen de regering op de knieën krijgen.”

“De stakingen van het voorbije jaar waren telkens 24-urenstakingen. Nu is er een 48-urenstaking. Maar er zal meer nodig zijn. Enkele sectoren, zoals de elektriciteitssector die dreigt volledig geprivatiseerd te worden, geven alvast het voorbeeld.”

Ook uit de resoluties van de volksvergaderingen blijkt het belang van stakingen, maar evenzeer van het opbouwen van een strijdvaardige participatieve beweging van de wijken en pleinen.

De beweging ging van start op 25 mei met de oprichting van het tentenkamp waar dagelijks volksvergaderingen worden gehouden. En hier willen ze mee doorgaan. Naast Syntagma zijn er tientallen andere volksvergaderingen in heel Griekenland. Wijken worden naar de pleinen gehaald om er aan politiek te doen.

Wat staat er te gebeuren?

Het Middellangetermijnplan werd goedgekeurd en de mobilisaties voor het parlement werden bestreden met grote hoeveelheden traangas. Komt Syntagma verzwakt of versterkt uit deze verloren tweedaagse? Dat zullen de komende weken en maanden uitwijzen.

Het ziet er niet naar uit dat de Griekse sociale bewegingen zich zomaar zullen neerleggen bij de uitvoering van de verregaande besparingen en privatiseringen.

Het wordt ongetwijfeld uitkijken naar verschillende actievormen zoals stakingen in de werkplaatsen, volksvergaderingen op de pleinen, mobilisaties en revoltes in de straten,… 

take down
the paywall
steun ons nu!