Bron: Greenpeace België
Greenpeace België

Greenpeace: 50 jaar hoop in actie

Op 15 september 2021 viert Greenpeace zijn 50ste verjaardag. De milieuorganisatie grijpt deze gelegenheid aan om terug te kijken op vijf decennia van onafhankelijke en geweldloze actie voor een vreedzame planeet. Tegelijk is het een moment om naar de toekomst te kijken, in een wereld die geraakt wordt door een ernstige sociale en klimaatcrisis en door een ongezien verlies aan biodiversiteit.

maandag 13 september 2021 17:10
Spread the love

 

Op 15 september 1971 stapten enkele activisten aan boord van een boot genaamd de Greenpeace, vastberaden om de nucleaire proeven bij het eiland Amchitka te stoppen. De milieuorganisatie Greenpeace was geboren.

Greenpeace evolueerde van een kleine groep overwegend blanke, mannelijke Canadezen en Amerikanen die zich bezighielden met lokale kwesties, tot een diverse organisatie die op alle continenten actief is, in maar liefst 55 landen.

Bron: Greenpeace België

Sinds de oprichting heeft Greenpeace zijn sporen verdiend met spectaculaire en geweldloze acties om het bewustzijn bij het publiek te verhogen en om druk uit te oefenen op overheden – onder meer voor de bescherming van wilde dieren, tegen ontbossing, voor schone energie, tegen vervuiling en klimaatopwarming.

“Greenpeace is uniek als apolitieke en totaal onafhankelijke organisatie is”, zegt Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België.[1] “Onze actiemiddelen gaan zeer breed en zijn in de loop van de tijd veranderd en uitgebreid. Veel mensen kennen ons vooral van onze iconische acties, maar we hebben bijvoorbeeld ook langlopende wetenschappelijke researchprojecten. Daarnaast brengen we zoveel mogelijk mensen op de been en werken we samen met vrijwilligers en activisten, vaak op lokaal vlak. We gaan in gesprek met politici over onze thema’s en we deinzen er niet voor terug om naar de rechtbank te trekken als het nodig is.”

Enkele sleutelmomenten uit 50 jaar Greenpeace:

  • In 1972 stopten de Verenigde Staten, na de acties van Greenpeace, met kernproeven op het eiland Amchitka in Alaska.

  • In 1982 werd met het moratorium op de walvisvangst de commerciële walvisvangst verboden.

  • In 1991 werd het Verdrag inzake Antarctica goedgekeurd, dat het continent voor een periode van minimaal 50 jaar tegen mijnbouw beschermt.

  • In 2001, na jaren van onderhandelingen en onder druk van Greenpeace, werden in een verdrag van de Verenigde Naties de zogenaamde POP’s (persistente organische verontreinigende stoffen) verboden.

  • In 2010 neemt Europa de EU-houtverordening (EUTR) aan om illegale houtkap te verbieden.

  • In april 2017 verbiedt België de verkoop van glyfosaat aan particulieren.

  • In november 2018 werd het Vlaams Gewest door de rechter veroordeeld voor zijn ontoereikende beleid inzake luchtverontreiniging na een rechtszaak van Greenpeace.

  • Op 2 december 2018 brengt de klimaatmars ‘Claim the Climate’ bijna 100.000 mensen samen in de straten van Brussel, vlak voor de klimaattop COP24.

  • In mei 2021 wordt in een baanbrekende uitspraak van een Nederlandse rechtbank de verantwoordelijkheid van de oliegigant Shell voor de klimaatcrisis erkend en wordt Shell verplicht zijn uitstoot van broeikasgassen met 45 procent te verminderen.

“Als we vandaag zien welk gewicht de milieu- en klimaatproblematiek in onze samenleving heeft, vinden we dat we trots mogen zijn op de vooruitgang die de milieubeweging heeft geboekt”, verklaart Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace. “Maar de enorme klimaat-, sociale en milieucrisis die we vandaag meemaken, toont ons dat de missie van Greenpeace nog steeds essentieel en fundamenteel is. Samen met onze bondgenoten blijven we ons inzetten om de huidige systemen te veranderen, waarin winst en vervuiling voorrang krijgen op mens en planeet.”

Jennifer Morgan, directeur van Greenpeace International, besluit: “De ultieme hoop van Greenpeace is om niet te hoeven bestaan. Hoewel het leest als een strijd, is ons verhaal er een van hoop in actie en geloof in de kracht van mensen. De afgelopen 50 jaar hebben ons laten zien dat radicale verandering mogelijk is, zolang we veerkrachtig en hoopvol blijven, maar de inzet is nu hoger dan ooit. Mensen kunnen buitengewoon, solidair en moedig zijn bij rampspoed. Greenpeace zou niet kunnen opereren zonder de miljoenen bondgenoten, supporters en donateurs die onze waarden delen.”

Greenpeace in cijfers:

  • Greenpeace heeft wereldwijd 3.3 miljoen supporters, in België gaat het om 91.173 mensen.

  • Greenpeace België ontstond in 1982.

  • De eerste actie van Greenpeace België vond plaats op 2 april 1984, de actie was gericht tegen de oorzaken van zure regen.

  • Wereldwijd werken 3532 mensen voor Greenpeace verdeeld over 26 nationale en regionale bureaus die opereren in 55 landen in Afrika, Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië.

 

Noot:

[1] Greenpeace aanvaardt geen schenkingen van bedrijven of overheden, maar alleen giften van particulieren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!