De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Graine de vie: Belgisch kampioen herbebossing
Graine de vie

Graine de vie: Belgisch kampioen herbebossing

dinsdag 15 juni 2021 21:57
Spread the love

 

In de schaduw werkt de Belgische ngo Graine de vie sinds 2009 aan het verminderen van onze koolstofimpact door bomen te herplanten in vijf Afrikaanse landen. Als Belgisch kampioen herbebossing, werkt ze al twaalf jaar met man en macht om onze planeet opnieuw van zuurstof te voorzien. Onlangs overschreed ze zelfs de mijlpaal van 35 miljoen geplante bomen! Een belangrijke stap die haar positie als toonaangevende Belgische ngo actief in herbebossing verstevigt met 251 boomkwekerijen en 896 sites in vijf landen.  

Bron: Graine de vie

Het zaadje van Graine de vie werd in 2009 gepland bij stichter en voorzitter Frédéric Debouche, die ook notaris is en de ngo tussen de vergaderingen en erfenisdossiers door runt. Hij verdiepte zich in de impact van de mens op onze planeet, en ontdekte dat de mens in 50 jaar tijd de helft van de bossen wegvaagde, de vruchten van miljoenen jaren van evolutie. Daarom besloot hij, zonder voordien ook maar één boom geplant te hebben, het eerste jaar al 100.000 bomen te planten om het oerbos in Madagaskar te herstellen.  

Naast het ecologische aspect, focust de ngo zich ook op het lokale menselijke aspect. Graine de vie staat voor herbebossing die ecologisch en vooral sociaal is, waaraan zowel burgers als bedrijven kunnen bijdragen. Ver weg van de websites die op het internet in overvloed aanwezig zijn, waar wordt voorgesteld om bomen te planten voor een paar euro zonder een echt sociaal en ecologisch project, verdedigt Graine de vie al twaalf jaar herbebossing geïntegreerd in het lokale leven. Concreet creëert Graine de vie kwekerijen in dorpen in Madagaskar, Togo, Kameroen, Benin en Ghana. Ze planten er ‘cash’-bomen, die de bewoners extra middelen verschaffen zoals koffie, cacao, kruidnagel, bosbomen en vooral acaciabomen, die snel groeien en nuttig zijn voor de bouw. Hun 251 kwekerijen bieden een vijftigtal verschillende boomsoorten aan. De mensen komen naar de kwekerijen om zaailingen van 30 tot 50 centimeter op te halen en planten die zelf vrijwillig tijdens het regenseizoen. Dat maakt de mensen bovendien bewust van hun eigen omgeving.

Bron: Graine de vie

Graine de vie wordt gefinancierd door particuliere donors, burgers en internationale stichtingen. Ook een honderdtal bedrijven, waaronder de luchthaven van Luik en de Francofolies de Spa, die hun milieu-impact willen compenseren en tegelijk willen investeren in een sociaal project, steunen de ngo. Wilt u ook een bijdrage leveren? Ga dan naar de ‘Plant een bos’-pagina, voor 20 euro per maand kunt u bijdragen aan de aanleg van een bos van 10.000 bomen dat de koolstofvoetafdruk van uw hele leven zal compenseren! Ook eenmalige bijdragen zijn mogelijk en dragen bij tot een betere werking van Graine de vie.

 

https://grainedevie.org/nl/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!