De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gr-entrance: help de Grieken!

Gr-entrance: help de Grieken!

zaterdag 13 mei 2017 23:06
Spread the love



De bezette fabriek Vio-me: zeep en kuisproducten voor een bedrijf in zelfbeheer.

Op initiatief van vzw Climaxi, A Contre Courant en Possible (Nederland) is er een 3de importactie van Griekse producten. Samen met verschillende andere partners (Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid, vzw ’t Uilekot, Eco&Fair, Masereelfonds) steunen we het Griekse verzet tegen de besparingspolitiek.

Tijdens deze derde solidariteitsactie importeren wij olijven, olijfolie en gedroogde vijgen van coöperatieven. Vio-Me (bezette fabriek in zelfbeheer) zorgt opnieuw voor zepen. Al deze kwaliteitsproducten zijn natuurlijk. Tien procent van de verkoopprijs gaat naar hulp aan vluchtelingenopvang in Lesbos.

Doe je mee? Steun de Grieken en koop hun Griekse producten! Koppel het nuttige aan het aangename en geef je bestelling online via de website door. Stuur deze informatie ook door naar vrienden en kennissen.

BESTELLEN = WWW.GR-ENTRANCE.BE 

* Surf naar de website www.gr-entrance.be en maak jouw productkeuze. Geef hierna ook aan welk afhaalpunt je verkiest (Ronse, Herzele Gent, Oostende, Leuven, …). De bestelling is definitief ná betaling van jouw bestelling. 

* Bestellen kan van dinsdag 25 april tem woensdag 24 mei 2017. Levering is voorzien +- half juni (de concrete afhaaldata zal later nog gecommuniceerd worden door jouw lokaal afhaalpunt). 

MEER INFO:
Griekenland blijft in het nieuws. De Europese Unie en de regering leggen de bewoners het ene draconische besparingsplan na het andere op. De Grieken hebben het nog moeilijker dan tevoren. Er zijn 1,6 miljoen werklozen (23,5 %) en 3,8 miljoen mensen (op een bevolking van 10,7 miljoen) die onder de armoedegrens leven (35,7 %). Daar komt de vluchtelingencrisis bij, die tienduizenden mensen in Griekenland deed stranden na het sluiten van de Europese grenzen.

In deze omstandigheden groeit een andere economie die de noden van de mensen als doel heeft. Velen organiseren zich in coöperatieven, die uitgaan van democratische productie en sociale organisatie van het werk.

Net deze mensen, deze coöperatieven en solidariteitsinitiatieven staan vooraan als het er op neer komt mensen te redden uit de zee. Ze hebben het zelf moeilijk om overeind te blijven, maar tonen ook hun solidariteit met lotgenoten die de oorlog ontvluchten.
Zo is het dikwijls: wie weinig heeft deelt, wie veel heeft houdt het vaak voor zich. Je kan hen steunen door Griekse producten te kopen.

ONZE PARTNERS:

Dock – een kenniscentrum voor bestaande en nieuwe coöperatieve ondernemingen in Griekenland. Met hun initiatief ‘Fruits of Solidarity’ zijn zij een belangrijke facilitator in het internationale netwerk van productie, distributie en consumptie. Dock is hiermee actief betrokken in de promotie en ondersteuning van de Social Solidarity Economy. Dock bracht ons in contact met de producenten en organiseert het internationale transport.

Greenland – Deze producentengroep maakt deel uit van een grotere coöperatie in Sterna, Messinia. De leden woonden in Athene, maar besloten terug te keren naar het dorp. Daar werken ze alleen samen met kleine winkels en andere coöperaties. Door ook zelf in te staan voor verwerking en distributie verkrijgen ze een eerlijke prijs voor hun olie. www.greenlandproducts.gr

Modousa – Deze coöperatie werd opgericht door negen olijfboeren in de Gera baai op het eiland Lesbos. Na drie jaar zijn ongeveer vijftig mensen actief in de coöperatie. Samen met specialisten maken de boeren bio-olijfolie. Ze houden zich ook bezig met technische workshops voor beginnende boeren en proberen een verwaarloosde staatsplantage over te nemen. www.modousa.gr

VIO.ME – een bezette fabriek in Thessaloniki. Deze fabriek van bouwmaterialen werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011, nadat de werknemers al langere tijd geen loon meer hadden gekregen. De werknemers bleven en besloten om de fabriek om te vormen tot een fabriek van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Ze beheren de fabriek nu zelf. www.viome.org

DE PRODUCTEN:
De producten van onze partners dragen niet altijd een biologisch keurmerk, maar zijn wel natuurlijk geproduceerd. Meestal is er simpelweg geen geld om kunstmeststoffen en bestrijdings- middelen te betalen. En als daar geen geld voor is, dan is er ook geen geld voor dure keurmerken. Dock garandeert dat de producten zonder conserveringsmiddelen en andere toevoegingen geproduceerd worden. 

De extra vergine olijfolie wordt onder strikte controle geproduceerd en geperst bij temperaturen van minder dan 27 graden (koude persing). Er worden geen chemicaliën toegevoegd en het product is niet bewerkt zodat de delicate natuurlijke smaak behouden blijft. Deze olie bevat veel oleacein en oleocanthal, biologische stoffen die anti-oxidante en anti-inflammatoire eigenschappen hebben en goed zijn voor het hart en zenuwstelsel.

take down
the paywall
steun ons nu!