De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gijs Kessler, schrijft de perfecte non-fictie over Rusland, maar wie wil dit nog lezen

dinsdag 31 mei 2022 22:32
Spread the love

Met ‘Land dat anders wil zijn, vijfentwintig jaar van binnenuit’ vertelt Gijs Kessler de recente Russische geschiedenis geoperationaliseerd vanuit zijn eigen ervaring. Hij kwam enkele maanden voor de val van de Sovjet Unie ter plaatse en bleef vijfentwintig jaar. Het boek was klaar voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Moest u er nu nog goesting in hebben, wordt u beloond…

Gijs Kessler (1969) is een vooraanstaand specialist op het gebied van de sociale en economische geschiedenis van Rusland en verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (iisg) te Amsterdam. Van 2002 tot 2016 woonde hij in Moskou, waar hij naast zijn werk voor het iisg lesgaf aan het prestigieuze bachelorprogramma van de New Economic School.

Uitgeverij Prometheus is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Ze geeft een grote variatie aan literaire fictie en non-fictie van hoge kwaliteit uit. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds.

Het is zeker geen persoonlijk verhaal zoals u zou denken, hij vertelt in vijf hoofdstukken de delen van deRussische samenleving. De verschillende onderwerpen worden duidelijk uitgewerkt en blijven niet op theoretisch niveau hangen, maar de lezer maakt een fantastische doch anekdotische reis door Rusland.

Russen staan er volgens Kessler om bekend dat ze korte, zware taken goed kunnen uitvoeren. Toch blijft het oorlogseconomie volgens Kessler. Hierdoor is er niet veel plaats voor andere sectoren zoals infrastructuur en maakindustrie. De diensteneconomie is gericht op de zware industrie, dus deze is niet kunnen tot ontwikkeling komen in de jaren ‘60. De omaatjes die speculeren met goederen aan de uitgang van een metro is een voorbeeld van hoe de economie is misgelopen. Toch zie je deze dames ook in de Democratische Republiek Congo.

Na de val van de Sovjet Unie, kwamen veel Westerse subculturen opeens tot uitdrukking. De eerste jaren praten de mensen niet tegen vreemden, omdat ze niemand meer vertrouwden. Tot herhaling toe vermeldt hij dat er teveel vrouwen zijn in Rusland omdat mannen vroeg sterven. Na de val wilden de mensen niet meer praten over het verleden en werden ze apolitiek. En op ethisch vlak moet je de Russen niet spreken over collectieve straffen, omdat ze in een dictatuur leefden.

Je kan je afvragen of zo’n boek nog kan in deze situatie, Rusland is in oorlog met Oekraïne, maar dat is niet voor mij om te beslissen. Ik ben van mening aangedaan dat er zoveel mogelijk moet geweten zijn en dat nieuwe analyses altijd welkom zijn.

Rusland – land dat anders wil zijn, Gijs Kessler Omvang 240 p. Druk 1, 18-05-22, Paperback 9789044650327 € 22,50, E-boek 9789044650334

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!