"Ik zal zoeken tot ik je vind". Foto's van de 43 verdwenen studenten in de stad Iguala hangen overal in de Mexicaanse deelstaat Guerrero (Daniela Pastrana/IPS)

Gedwongen ‘verdwijningen’, kanker in het hart van Mexico

In Mexico zijn in 2014 opnieuw meer dan 5000 mensen verdwenen, gemiddeld 14 per dag. Steeds vaker zijn mensenrechtenactivisten het doelwit. Deze cijfers komen er aan de vooravond van de eerste verjaardag van de verdwijning van 43 studenten van een normaalschool in de stad Iguala op 26 september 2014.

vrijdag 25 september 2015 17:05
Spread the love

Volgens een onderzoek van de Mexicaanse krant El Universal hebben de verschillende gerechtelijke diensten in het land vorig jaar meer dan 5000 verdwijningen geregistreerd.

Op 26 september 2015 is het precies één jaar geleden dat in de stad Iguala 43 studenten verdwenen. Het gerecht stelde na een eerste onderzoek dat de studenten vermoord waren en verbrand in een afvaloven. Een groep van onafhankelijke experten haalde die stelling onlangs onderuit en wees op het brutaal repressieve optreden van leger en politie in de periode van de verdwijningen.

30.000 vermisten

Volgens verscheidene mensenrechtenorganisaties zijn al 30.000 mensen verdwenen sinds voormalig president Felipe Calderón (2006-2012) het leger inzette tegen misdaadbendes. Zijn opvolger Enrique Peña Nieto houdt die militaire strategie aan maar leidt de aandacht af door tientallen miljoenen te pompen in publiciteitscampagnes voor zijn hervormingen, onder meer in de energiesector.

Het geweld houdt ondertussen aan. “Schendingen van de mensenrechten worden nu ook uitgevoerd tegen mensenrechtenactivisten en tegen de sociale bewegingen”, zegt activist Héctor Cerezo, die hierover een onderzoek heeft gedaan.

Sinds president Peña Nieto aan de macht is op 1 december 2012, telde Cerezo 81 vermiste mensenrechtenactivisten, tegenover 55 in de volledige regeerperiode van voorganger Calderón. “Het lijkt misschien weinig in vergelijking met de duizenden vermisten, maar het wijst op toenemende pogingen van de Mexicaanse overheid om haar greep op de samenleving te versterken.”

Een voorbeeld stellen

Een recent rapport van het Comité Cerezo México http://www.comitecerezo.org/?lang=es en de Campaña Nacional Contra la Desaparición Forzada http://hastaencontrarlos.org/spip.php?rubrique8 verzamelde gegevens over 860 mensenrechtenschendingen tegen activisten van juni 2014 tot mei 2015.

Volgens Cerezo past de verdwijning van de 43 studenten in 2014 in een strategie van de overheid om meer controle te verwerven. De brutaliteit en de omvang van het optreden van leger en politie diende om een voorbeeld te stellen, zegt hij. Om de aanhoudende schendingen van de mensenrechten te onderzoeken komt de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten http://www.oas.org/en/iachr/media_center/PReleases/2015/098.asp van de Organisatie van Amerikaanse Staten van 28 september tot 2 oktober naar Mexico.

Bron: Forced Disappearance, a Cancer Eating Away at Mexico

take down
the paywall
steun ons nu!