De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fototentoonstelling van Roger Job over Turkanaveehouders
Klimaatverandering, Fotografie, Kenia, Charleroi, Droogte, Dierenartsen Zonder Grenzen, Nomaden, Roger job, Turkana, Veehouders, Nikon press photo award, Vee -

Fototentoonstelling van Roger Job over Turkanaveehouders

maandag 20 september 2010 16:04
Spread the love

Van 25 september 2010 tot 16 januari 2011 stelt de Belgische fotograaf Roger Job zijn foto’s over de Turkanaveehouders tentoon in het Fotomuseum van Charleroi. Zijn reportage over droogte en klimaatverandering in Kenia, bekroond met de Nikon Press Photo Award 2009, kwam tot stand in samenwerking met Dierenartsen Zonder Grenzen. Francis Anno en Michael Ameripus, Turkanaherders die in Kenia voor deze Belgische ngo werken, zullen aanwezig zijn op de opening van de tentoonstelling en blijven in België tot en met 28 september.

Voor zijn fototentoonstelling “Turkana: de eerste laatste mensen”, reisde Roger Job de voorbije twee jaar acht keer naar de Turkanaregio in het noorden van Kenia, waar hij in nauw contact stond met de gemeenschappen die Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt. De ngo kende de nodige logistieke steun toe aan de fotograaf. De Turkana gaven hem al vlug de bijnaam “de witte man die loopt”, omdat hij bijna 700 km te voet aan hun zijde aflegde.

Klimaatverandering bedreigt traditionele levenswijze
Het Turkanavolk is één van de laatste Afrikaanse nomadenstammen die zijn traditionele levenswijze in stand probeert te houden tegen een achtergrond van verwoestende droogte en oprukkende klimaatverandering. De veehouders leven sinds oudsher op het ritme van de seizoenen en in perfecte harmonie met de natuur. Ze trekken het land rond met hun kuddes op zoek naar water en grasland. Maar de grillen van het klimaat bedreigen hun traditionele manier van leven. Langdurige droogteperiodes, gevolgd door hevige regenval – een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering – verplichten hen om steeds langere afstanden af te leggen voor hun overleven, in steeds moeilijkere omstandigheden.

Twee Turkanaherders openen tentoonstelling
Michael Ameripus en Francis Anno, Turkanamedewerkers van Dierenartsen Zonder Grenzen die Roger Job vergezelden als gidsen tijdens zijn reizen, zullen aanwezig zijn op de opening van de tentoonstelling op vrijdag 24 september. Ze blijven tot en met 28 september in België en profiteren van hun verblijf om Europese parlementsleden en Belgische landbouwers te ontmoeten.

Francis Anno schreef ook een voorwoord voor het boek dat Roger Job naar aanleiding van de tentoonstelling uitbrengt. Het boek bevat zo’n 120 foto’s en bijhorende getuigenissen.

Dierenartsen Zonder Grenzen in Kenia
Dierenartsen Zonder Grenzen is al meer dan tien jaar werkzaam in de Turkanaregio in Kenia. Naast activiteiten rond de gezondheid en de vaccinatie van het vee, staan preventie, beheer en vermindering van de impact van chronische droogte centraal in de ontwikkelingsprogramma’s van de ngo. De bevolking staat zelf in voor het beheer van veevoederbanken en waterpunten, die de negatieve gevolgen van het droogteseizoen verzachten. Dierenartsen Zonder Grenzen stimuleert bovendien het sluiten van vrede en het verminderen van conflicten tussen gemeenschappen, meer bepaald over de toegang tot grasland en water voor de verschillende kuddes.

Dierenartsen Zonder Grenzen krijgt de kans om zijn activiteiten voor te stellen tijdens de volledige duur van de tentoonstelling.

Meer informatie: www.museephoto.be en www.dierenartsenzondergrenzen.be

take down
the paywall
steun ons nu!