De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

FOS vzw
Bron: FOS vzw

FOS blijft zich inzetten voor sociale bescherming: coronavirus vraagt maatregelen en volharding

Een ongeziene gezondheidscrisis vraagt uitzonderlijke maatregelen. Intussen blijft FOS zo veel mogelijk verder werken aan sociale bescherming voor iedereen.

dinsdag 24 maart 2020 09:33
Spread the love

 

We bevinden ons in een algemene gezondheidscrisis. Wereldwijd nemen regeringen verregaande maatregelen om de volksgezondheid en het lokale gezondheidssysteem te vrijwaren.

Die maatregelen treffen ons allemaal, maar veranderen niets aan een belangrijke kerndoelstelling van FOS: zich inzetten voor sociale bescherming voor iedereen. FOS werkt samen met lokale organisaties die gaan voor universele publieke gezondheidsystemen waar iedereen beschermd wordt. Een systeem dat basisgezondheidszorg voor iedereen boven winst stelt. Een systeem dat niemand kwetsbaar laat, want als delen van de bevolking kwetsbaar zijn, is iedereen in gevaar.

De huidige gezondheidscrisis, die bij sommige bevolkingsgroepen meer zal aankomen dan bij anderen, is daarom een reden om ons harder dan ooit voor sociale bescherming in te zetten. Mits enkele veiligheidsmaatregelen.

Zo heeft FOS, door het covid 19-virus, besloten de medewerkers van thuis uit te laten werken en het kantoor in Brussel tijdelijk te sluiten. Ook de regionale kantoren schakelden over op thuiswerk. FOS blijft bereikbaar via mail. Hier vind je onze contactgegevens. FOS volg daarnaast de situatie bij de partnerorganisaties nauwgezet op.

Bezoeker Mayra

Ecuadoraans advocaat Mayra Tirira, bezocht afgelopen week België in kader van de campagne CLAIM. Ze nam deel aan verschillende evenementen en had uitwisselingen met vrouwenorganisaties en gezondheidsinstellingen. Haar bezoek is vervroegd stopgezet, intussen is ze veilig in quarantaine in Ecuador.

LGBTI-activist Teresa, actief bij CENESEX een bevriende organisatie uit Cuba, was uitgenodigd naar België op vraag van Cubanismo. Ook zij is momenteel veilig in Cuba aangekomen.

De campagne CLAIM loopt intussen door, maar we roepen even niet meer op om publieke ruimte, scholen en politieke instellingen in te nemen. De strijd voor seksuele rechten, zal zich even online moeten verderzetten.

Agenda

Alle publieke evenementen in België zijn tot mei geschrapt. We blijven ervan uitgaan dat evenementen in mei nog door zullen gaan, daarom roepen we bijvoorbeeld op tot Run for workersrights.

Samen kunnen we dit

FOS beveelt iedereen aan om de aanbevelingen van overheid en experten in de gaten te houden. Pas je gedrag aan en blijf solidair met iedereen voor wie de aanpassingen een zware impact hebben. Zo zorgen we samen terug voor een gezonde samenleving.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!