Filmset in Atlanta, hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia (ajc.com)

Filmindustrie VS verzet zich tegen discriminerende anti-homowet

De filmindustrie van Atlanta, hoofdstad van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia, bekend als het ‘Hollywood van het zuiden’, verzet zich tegen de invoering van een discriminerende wet die de homorechten in de staat sterk zou inperken.

woensdag 30 maart 2016 15:25
Spread the love

Dankzij allerlei door de Amerikaanse staat Georgia gewaarborgde belastingvoordelen, de relatief goedkope woonprijzen en levensduurte is deze zuidelijke staat de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire filmlocaties van het land. Hoofdstad Atlanta wordt daarom vaak het ‘Hollywood van het zuiden’ genoemd. Na California (Hollywood), de staat new York en Texas is Georgia de vierde grootste filmindustrie van de VS.

Een wet over religieuze vrijheden die er sinds enkele dagen wordt besproken in het parlement van de staat, zou deze gunstige reputatie van de lokale filmindustrie echter ernstig kunnen schaden. Verpakt onder de vage noemer religieuze vrijheid bevat dit wetsvoorstel verregaande discriminatie van de rechten van de LGBT-gemeenschap in de staat.

Volgens de bepalingen van deze nieuwe wet zouden geestelijken niet meer verplicht kunnen worden om huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht te voltrekken en zouden bedrijven het recht krijgen om te weigeren mensen op basis van hun afwijkende persoonlijke aan te werven of economische samenwerking met hen te weigeren.

De wet werd reeds goedgekeurd in het staatsparlement en moet nog bekrachtigd worden door de handtekening van gouverneur Nathan Deal. Die was Democratisch lid van het federale parlement tot 1992 en liep toen over naar de Republikeinse partij. Sinds 2011 is hij gouverneur.

Veertig prominente persoonlijkheden waaronder studiodirecteurs, producers en acteurs als Anne Hathaway en Marisa Tomei hebben een open brief gestuurd aan Deal, waarin ze vragen zijn vetorecht te gebruiken en de wet niet goed te keuren. “Wij runnen inclusieve bedrijven1 en hebben altijd positief kunnen samenwerken met Georgia”, staat er te lezen. “We zullen hier vertrekken met onze bedrijven als deze wet erdoor komt.”

Activisten voor gelijke rechten hopen dat toenemende publieke druk een rol zal spelen in Deals beslissing, zeker als hij de potentiële economische impact mee in overweging zal nemen.

Sinds 2008 kent Georgia speciale belastingvoordelen toe aan producties met een budget van 500.000 dollar of meer. In 2015 was de filmindustrie in Georgia goed voor 6 miljard dollar van de plaatselijke economie. De sector creëert op dit ogenblik 79.000 banen in de staat, goed voor een totaal van 4 miljard dollar aan jaarlonen.

Ook grote namen zoals Walt Disney, Marvel Studios, Viacom en Time Warner hebben eveneens een oproep gelanceerd opdat Deal de wet niet zou goedkeuren. In een verklaring veroordeelt Time Warner “de discriminerende taal” van de wet. Het bedrijf spreekt van een “wet die de waarden en principes van inclusie schendt en het mensen moeilijk maakt om vrij van discriminatie te leven en te werken” Gouverneur Deal heeft tot 3 mei de tijd om de wet teondertekenen of zijn vetorecht te gebruiken.

Bron: Hollywood Goes to War Against Georgia’s Religious Liberty Bill

1   Met ‘inclusive’ bedoelt men in de VS bedrijven en instellingen die expliciet inspanningen leveren om etnische minderheden, vrouwen en niet-heteroseksuelen op gelijke basis aan te werven. 

take down
the paywall
steun ons nu!