De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

FIESTA SOLAR: Energiek up-tempofestival
Gent, Lokaal, Duurzame energie, Zomerfestival -

FIESTA SOLAR: Energiek up-tempofestival

zondag 29 augustus 2010 21:21
Spread the love


De zon stond gisteren vooral figuurlijk in het middelpunt op Fiesta Solar, het eerste festival dat volledig op zonne-energie draaide. Door de dreigende druppels was ze namelijk een schichtige protagonist, maar dankzij de Colombiaanse cumbia van Maguaré kreeg ze wat meer zelfvertrouwen en blaakte ze een tijdje aan de hemeltop. Ook de andere zuiderse en oostelijke ritmes die er weerklonken, zorgden voor een tropische sfeer in het charmante Keizerpark.

 
Dit onlangs gerenoveerd en vrij onbekend parkje biedt een mooi uitzicht op de Schelde en enkele nieuwe fietsbruggen die het hele decor een futuristische toets geven. “We wilden het beeld oproepen van de eco-steden van de toekomst,” verklaart organisator Bert Bernolet de keuze voor de locatie. Het grasperk glooit in trapjes naar beneden die een beetje doen denken aan de bankenrijen in een natuurlijk amfitheater. Ideaal dus voor het 200-tal opgedaagde feestgangers: er was plek voor wie zich gezellig voor het podium wilde nestelen, maar je kon ook in een ontspannen sfeer aan een tafeltje zitten naast de Solar Bar.
 
Bij de aftrap van Fiesta Solar met de swingende gypsy-composities van Monkey Business leek het publiek daardoor een beetje verspreid, maar de bonte groep Congolese koperblazers van de Fanfare Kimbanguiste kreeg de festivalgangers met twee optochten door het park wat dichter bij elkaar en bij het podium.
 
Toen de zangeres van Maguaré haar volle stem door de microfoon liet schallen, brak de zon door het wolkendek en de cumbia-ritmes leidden steeds meer festivalbezoekers naar het podium. Er waren er zelfs die hun heupen heen en weer begonnen te wiegen, sommigen twijfelachtig, anderen nu al met volle overtuiging.
 
Tussen de optredens door mochten DJ’s als Sioen & Smagghe, Tetas y Trompetas en The Rudy’s hun kunnen tonen, wat voor de juiste sfeer zorgde want een enkeling roffelde op zijn trommel laidback het ritme van de nummers mee.
 
De latinosongs van de groep uit Barcelona, Mañana Me Chanto, brachten nog meer ambiance en lokten steeds meer dansgrage bezoekers. Overigens luisterden niet alleen betalende bezoekers mee want steeds meer nieuwsgierige voorbijgangers die over de nabijgelegen brug wandelden of fietsten, onderbraken even hun tocht en konden proeven waar Fiesta Solar voor staat.
 
Meteen wisten ze dat het zonnefestival heerlijke up-tempo ritmes voorschotelde, en ook genietbare entertainment. Zo maakte bij de Spanjaarden een hond deel uit van de act en tijdens het optreden van Merdan Taplak Orchestar sierde een grappige wasdraad met ondergoed het podium. Waarschijnlijk om met een ironische knipoog een beetje de feel van de Balkanlanden te krijgen. Deze kleurrijk geklede en prettig gestoorde Antwerpse groep liet immers een spervuur aan Balkanmuziek los op het publiek dat de nummers absoluut wist te pruimen.
 
Dankzij de opgeslagen zonne-energie hoefde het feest niet te stoppen bij het invallen van de duisternis en ging het gewoon verder op de ska- en reggae-tonen van Pura Vida. De zon was al gaan slapen maar het publiek danste en sprong zich verder de nacht in. Hopelijk heeft organisator Bert Bernolet na dit geslaagd experiment nog genoeg energie over voor een tweede editie van Fiesta Solar volgend jaar.
  

take down
the paywall
steun ons nu!