De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Feest van de Internationale Moedertaaldag

woensdag 22 februari 2023 13:11
Spread the love

 

25 februari 2023 van 11u00 – 17u00.
Moorkensplein Borgerhout.

 

Voor UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden

In 1999 heeft UNESCO 21 februari uitgeroepen tot de Internationale Moedertaaldag. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen etnische groepen. Dit leidt mogelijk tot meer begrip.

21 februari als Dag van de Moedertaal is er gekomen omwille van het incident op 21 februari 1952 in het toenmalig Oost-Pakistan:
Hoewel de meerderheid van de bevolking Bengaals of Bangla sprak verklaarde de regering van Pakistan in 1948 dat Urdu de enige nationale taal is. Tijdens een bijeenkomst (21.02.52) vanuit de studenten van de Universiteit van Dhaka opende de politie het vuur. Honderden raakten gewond en vijf mensen kwamen om het leven.

 

Een warm Borgerhout waar alle talen thuis zijn.
Dat het Antwerps district Borgerhout in vele opzichten anders is dan de andere districten is al lang bekend. Evenementen zoals Moedertaaldag tonen aan hoe goed de cohesie tussen verschillende mensen en verenigingen met een grote variatie aan achtergronden kan zijn. Masereelfonds en Vermeylenfonds, twee traditionele cultuurfondsen werken samen met de Peperfabriek hand in hand met etnisch culturele verenigingen zoals Internationaal Comité, BIS Vlaanderen, AIF, Voem, FMDO, … .

 

Dat het districtscollege in Borgerhout helemaal mee is mag duidelijk zijn.
Moedertaaldag zou niet kunnen bestaan zonder de verenigingen maar ook niet zonder de steun vanuit het district. Zo geeft Ben Van Duppen als districtsschepen voor diversiteit achter de schermen de nodige raad en daad. Dankzij deze ongedwongen en vrijblijvende steun zijn het de verenigingen zelf die bepalen wat ze willen doen.

Panelgesprek, optredens, eten, … .
Dankzij een mooi uitgebalanceerd programma is Moedertaaldag een dag voor iedereen.

De dag start om 11u00 met een panelgesprek in en met ondersteuning van de Bibliotheek De Vrede. Charissa Parassiadis (Slongs) Badra Djait (Voem) Karim Zahidi (Masereelfonds) gaan onder moderatie van Tom Cools (Vermeylenfonds) in gesprek.

Tijdens het gesprek bekijken we enkele van de vele uitdagingen. In 2019 wilde de regering-Jambon, via een snelle decreetswijziging, organisaties die niet zouden kunnen aantonen dat ze zich niet terugplooien op etnisch-culturele afkomst meer subsidiëren. gesubsidieerd worden. De zogezegd segregerende organisaties moesten eruit. Dank zij het nodige protest is dit voorstel (even) van tafel.

 

23.02.25 FB Moedertaaldag

Geen copyrightvermelding

take down
the paywall
steun ons nu!