Europese lidstaten halen waterdoelstellingen niet tegen 2020

De Europese lidstaten hebben inspanningen gedaan om hun impact op de zee te verminderen. Maar die maatregelen zijn onvoldoende om de doelstelling tegen 2020 te halen.

vrijdag 3 augustus 2018 11:16
Spread the love

Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie gisteren (donderdag) heeft gepubliceerd rond de Europese Richtlijn Mariene Strategie, die streeft naar gezonde zeeën en oceanen tegen 2020. De landen moeten daarvoor maatregelen nemen om onder meer de biodiversiteit te beschermen, overbevissing te stoppen en vervuiling terug te dringen. 

Maar de huidige inspanningen volstaan niet om de doelstelling tegen 2020 te halen. In sommige gevallen, zoals vervuiling met afval, is het gebrek aan vooruitgang te wijten aan een gebrek aan coördinatie. De nieuwe Europese strategie rond plastic kan daar verandering in brengen. 

Geen compromissen

“Oceanen en zeeën zijn essentieel voor het welzijn van onze planeet, en we mogen geen compromissen sluiten over de bescherming ervan”, zegt Karmenu Vella, Europees -commissaris voor Milieu, Mariene Zaken en Visserij. “Daarom heeft de EU een van de meest ambitieuze actieplannen ter wereld, en de laatste jaren hebben de lidstaten heel wat inspanningen gedaan.” 

“Maar jammer genoeg, ondanks die inspanningen, zijn de maatregelen die tot nog toe zijn genomen onvoldoende om de zeeën gezond en productief te maken tegen 2020”, zegt ze. “Ik dring er bij de lidstaten op aan om de aanbevelingen van de commissie ter harte te nemen en de nodige stappen te doen om de doelstelling te halen.”

Totaalaanpak

De Europese lidstaten zijn verplicht een zesjarenplan op te zetten. Daarin moeten ze een systeem uitwerken om de staat van hun kustwateren te analyseren aan de hand van elf elementen zoals biodiversiteit, visbestanden, vervuiling en de kwaliteit van de zeebodem. Vervolgens moeten ze maatregelen uitdokteren en implementeren die gezonde en productieve zeeën en oceanen garanderen. 

Regionale samenwerking is daarbij erg belangrijk, omdat de impact op de zee landsgrenzen overschrijdt.

take down
the paywall
steun ons nu!