Nieuws, Politiek, Cultuur, België, Brussel, ABVV, ACV, ACLVB, Ambassades, Europese actiedag, 14 november 2012 -

Europese actiedag: rumoerige betoging langs ambassades in Brussel

De Europese actiedag tegen de besparingen werd in Brussel gevierd met een rumoerige tocht langs onder meer de Duitse en de Spaanse ambassade. Daarna gingen de vakbonden ook nog de Nobelprijs voor besparingen afgeven aan de Europese Commissie. “Bedrijf na bedrijf en land na land worden we afgemaakt. Dit moet stoppen. Tijd voor echte solidariteit in Europa”, zei ACLVB-voorzitter Jan Vercamst.

woensdag 14 november 2012 15:13
Spread the love

Enkele honderden mensen die een bezoekje brengen aan de ambassades van een paar landen die een bijzondere rol spelen in de Europese crisis, dat was dat de bedoeling. Maar het werd al snel een groep van 1500 betogers die zich door de smalle zijstraten van de Wetstraat wurmden langs de ambassades van Spanje, Duitsland en Griekenland die toevallig allemaal in elkaars buurt liggen.

“Blijkbaar zijn er toch meer mensen die beseffen dat we op een keerpunt staan in de Europese geschiedenis, dan we zelf soms geloven”, zegt Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de christelijke bediendecentrale CNE. “In Spanje is de situatie dramatisch en hier – waar we twee jaar achterlopen – is de situatie erg. Dat is het enige verschil. Het is dezelfde besparingsfilosofie die ons wordt opgedrongen door Europa. In België zijn de vakbonden nog wat bang van het conflict en denken we dat we het gaan redden met enkele symbolische acties. Daar gaan we in het vervolg toch eens moeten over nadenken. Dit is een historische actiedag met acties in twintig landen, maar het blijft een begin.”

In België werd niet alleen actiegevoerd in de Europese wijk. Er waren ook informatievergaderingen in tal van bedrijven en in Wallonië gingen heel wat bedrijven plat door een 24-urenstaking en waren er grote betogingen in Luik en La Louvière. Meest zichtbaar was natuurlijk de gedeeltelijke staking bij het spoor die het treinverkeer grondig verstoorde.

“De actiedag werd wat ondergesneeuwd door die discussie over de treinstaking. Daardoor kunnen we in de media niet uitleggen waar deze actie over gaat en verspillen we tonnen energie met het rechtvaardigen waarom we actie voeren. Er is in de pers geen zinnige discussie over de index of besparingen bij de openbare diensten”, zegt Chris Reniers van de socialistische overheidsvakbond ACOD.

Reniers steekt de hand in eigen boezem. “De komende dagen gaan we moeten werken aan een duidelijk actieplan waarbij we dan ook met zijn allen gelijke tred kiezen want nu zijn we geen gestroomlijnde machine. Pas op, ik begrijp wel de animositeit in bepaalde sectoren. Ik begrijp dat mensen al die dingen op hen af zien komen en daarom nu zeggen: laten we er een lap op geven. De politici mogen dit als een schot voor de boeg zien. Eind vorig jaar hebben we getoond dat we heel snel kunnen mobiliseren.”

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw had een waarschuwing klaar. “Een indexsprong is de grootste belastingverhoging die er bestaat. Als de regering aan de index raakt, komt er een algemene syndicale actie.”

Volgens Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, kan het belang van deze Europese actiedag niet onderschat worden. “Voor de eerste keer in de geschiedenis van het oude continent worden op dezelfde dag in vele lidstaten syndicale acties georganiseerd. Het is nog een lange weg, nog een lange strijd. Maar hopelijk, voor onszelf maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen, haalt 14 november 2012 de geschiedenisboeken als het begin van sociale kentering.”

take down
the paywall
steun ons nu!