Lugo's supporters in Asuncion. Credit: Natalia Ruiz Díaz/IPS
Nieuws, Europees Parlement, Paraguay, Mercosur, Fernando Lugo -

Europa spreekt zich niet uit over Paraguay

ASUNCIÓN — Een delegatie van het Europees Parlement heeft zich niet uitgesproken over de situatie in Paraguay. Dat staat internationaal geïsoleerd na de afzetting van president Fernando Lugo.

donderdag 19 juli 2012 15:09
Spread the love

“We zijn geen rechters die een oordeel moeten vellen over wat er gebeurd is en nog gebeurt in Paraguay”, zei het Spaanse socialistische Europarlementslid Luis Yáñez, woordvoerder van de Europese delegatie, gisteren op het einde van de Europese missie in Asunción.

In een officieel communiqué roept Europa alle partijen op “samen te werken zodat de overgangsperiode naar de volgende verkiezingen in een kader van sociale vrede kan verlopen, met respect voor de mensenrechten en transparantie.”

Verkiezingen

President Fernando Lugo werd op 22 juni afgezet door het parlement in de nasleep van een bloedige confrontatie tussen politie en landloze boeren die aan zeventien mensen het leven had gekost. Door de afzetting werd Paraguay geschorst in de Mercosur en Unasur, twee Zuid-Amerikaanse landenorganisaties.

In april volgend jaar vinden nieuwe verkiezingen plaats. Zolang wordt het land geleid door voormalig vicepresident Federico Franco.

Onderhandelingen met Mercosur

In 2010 werden de onderhandelingen tussen de EU en het handelsblok Mercosur hervat. “De gebeurtenissen in Paraguay hebben die onderbroken”, zegt Yáñez.

Deze maand had een reeks vergaderingen moeten plaatsvinden. “Ze zijn uitgesteld tot september, maar we weten niet of ze door de huidige omstandigheden zullen doorgaan”, aldus het Europarlementslid.

De Europese delegatie bestond uit acht parlementsleden. Ze hadden sinds maandag gesprekken met vertegenwoordigers van de regering-Franco, het parlement en de rechterlijke macht, en ook met Lugo zelf, en met partijen en organisaties die hem steunen.

Quarantaine

Volgens politicoloog Milda Rivarola dienen observatiemissies van organisaties zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie (EU) om na te gaan hoe ernstig de situatie is en wat de gevolgen zijn voor de internationale gemeenschap.

“Het is als een quarantaineperiode voor Paraguay, waarbij de internationale gemeenschap ter plaatse observeert of de politieke crisis de regio en rest van de wereld kan besmetten.”

Paraguay wacht nog op de definitieve conclusies van de OAS, die begin deze maand al een missie naar het land stuurde. De delegatie onder leiding van secretaris-generaal José Miguel Insulza stelde de organisatie voor Paraguay geen sancties op te leggen en het land te begeleiden in het verkiezingsproces.

take down
the paywall
steun ons nu!