EU bant vis uit Belize, Guinee en Cambodja
Nieuws, Europa -

EU bant vis uit Belize, Guinee en Cambodja

De Europese Unie heeft de invoer van vis uit Belize, Guinee en Cambodja verboden. Het is de eerste serieuze sanctie tegen landen die illegale visserij toelaten.

woensdag 27 november 2013 17:34
Spread the love

De drie landen kregen vorig jaar al een waarschuwing van de Europese Commissie omdat ze te weinig deden om piraatvisserij tegen te gaan. De commissie verbiedt nu niet alleen de invoer van visproducten uit die landen, maar verbiedt ook Europese vissersschepen om in de kustwateren van de landen te vissen. De sancties moeten nog geratificeerd worden door de Europese Raad.

Controle

“De kern van het probleem, voor elk van de drie landen, is het gebrek aan controle over hun vloot”, zegt EU-commissaris voor Visserij Maria Damanaki in een persbericht. “Hoe kunnen ze in die omstandigheden beweren dat vis die onder hun vlag of in hun kustwateren gevangen is, duurzaam is?”

De commissie gaf ook drie “gele kaarten” – een formele waarschuwing – aan Zuid-Korea, Ghana en Curaçao. Als die landen geen actie ondernemen, kunnen ze volgend jaar hetzelfde lot ondergaan.

De commissaris benadrukt dat het haar niet om een zwarte lijst te doen is, maar om het stimuleren van samenwerking met zoveel mogelijk landen om illegale visserij tegen te gaan. “Onze aanpak van resolute samenwerking werpt nu al vruchten af”, zegt ze. “De andere vijf landen die in november 2012 gewaarschuwd werden (Fiji, Panama, Sri Lanka, Togo en Vanuatu) hebben tastbare vooruitgang geboekt.”

Milieuverenigingen tevreden

Milieuverenigingen juichen de stap toe. “Dat de EU voor het eerst dit instrument gebruikt om het wereldwijde probleem van piraatvisserij aan te pakken, stuurt een duidelijk signaal naar landen die niet meewerken in de strijd tegen die plaag”, zegt Xavier Pastor van de organisatie Oceana. “Een passief standpunt is geen optie als het op deze misdrijven aankomt.”

Ook Greenpeace is enthousiast. “Dit is een zeer welkome ontwikkeling in de strijd voor duurzame visserij. De commissie heeft voor het eerst actie ondernomen om het effect van de Europese import op de levensvatbaarheid van de wereldwijde visbestanden te verminderen”, zegt Saskia Richartz, beleidsmedewerker bij Greenpeace. “We denken dat de aankondiging van vandaag landen kan motiveren om hun visserijbeleid te verbeteren en een betere toekomst voor hun kustwateren en vissers te creëren.”

take down
the paywall
steun ons nu!