Nieuws, Afrika, Milieu, Samenleving, Export, Ethiopië, Bamboe - Ed McKenna, IPS

Ethiopië leidt de bamboerevolutie

Een overvloed aan bamboe en goede buitenlandse investeringen ontketenen een ware bamboerevolutie in Ethiopië. "We hebben wat de markt nodig heeft", zegt de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van dit opkomende Afrikaanse land.

maandag 8 april 2013 17:29
Spread the love

“Ethiopië heeft de middelen, de investeringen en een snel ontwikkelende industrie en het kan rekenen op een sterke vraag naar bamboeproducten. We hebben wat nodig is. De uitbreiding van de bamboesector in Afrika is begonnen”, zegt de Ethiopische minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Mitiku Kassa.

Het Oost-Afrikaanse land heeft op dit moment een miljoen hectare commercieel onbenut bamboe. Dat is aantrekkelijk voor investeringen van partners uit de bamboe-industrie.

Vloeren voor Europa en de VS

“Het marktpotentieel van bamboe in Europa is enorm”, zegt Felix Boeck, ingenieur bij Africa Bamboo PLC, een publiek-private samenwerking die in 2012 werd opgezet met Ethiopische partners en ondersteund wordt door de Duitse Ontwikkelingssamenwerking.

De bedoeling van die samenwerking is om de komende vijf jaar 10 miljoen euro te investeren in de Ethiopische productieafdeling die vloerproducten maakt voor de Europese en Amerikaanse markt.  Het bedrijf is van plan om 100.000 vierkante meter bamboevloer te exporteren in 2014. In 2016 zal dit cijfer naar verwachting stijgen tot 500.000 vierkante meter.

“De snelst groeiende markt in de Europese houtindustrie zijn vloeren en outdoor-vloerafwerking. We verwachten dat onze producten een grote rol zullen gaan spelen in dit segment”, zegt Boeck.

Duurzaam

In vergelijking met zacht hout, waar bomen zo’n dertig jaar nodig hebben om tot wasdom te komen, is bamboe volgroeid na drie jaar. Dat maakt het product commercieel en ecologisch duurzaam.

Afrika ten zuiden van de Sahara telt drie miljoen hectare aan bamboebos, 4 procent van de totale bebossing van het land. Ethiopië wil het aandeel bamboe de komende vijf jaar naar 2 miljoen hectare brengen.

Kleine Ethiopische bamboeboeren zijn enthousiast en hopen dat de investeringen ook een uitbreiding betekenen voor de kleine producenten. “Ik produceer nu net genoeg voor de lokale ambachtelijke markt en wil, als de gelegenheid zich aandient, graag mijn productie verhogen en een beter financieel rendement behalen”, zegt Ghetnet Melaku, een lokale bamboeproducent.

Het Internationale netwerk voor bamboe en rotan (Inbar) helpt overheden, bedrijven en lokale gemeenschappen om innovatieve bamboetoepassingen in relatie tot menselijke ontwikkeling te identificeren.

Het Inbar helpt onder meer om Afrikaanse regeringen te informeren over de hoge potentie van bamboe als veelzijdig en duurzaam product.

“Indien goed beheerd, kan deze veelzijdige bron economische groei aansporen in een wereldwijde exportmarkt die goed was voor 2 miljard dollar in 2011. Bovendien kan het bijdragen tot de vermindering van ontbossing en de afname van CO2-uitstoot”, zegt J. Coosje Hoogendoorn, directeur-generaal van Inbar.

Bamboe uit Azië

Ontbossing heeft het Afrikaanse milieu zwaar toegetakeld; de CO2-uitstoot door de verbranding van hout alleen al zal naar verwachting oplopen tot 6,7 miljoen ton in 2050. Negentig procent van de bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara maakt gebruik van brandhout of houtskool om te koken, wat de ontwikkeling van een alternatieve bron zoals bamboe essentieel maakt.

De Ethiopische regering heeft het maken van houtskool voor de verkoop verboden en steunt de ontwikkeling van duurzame alternatieven.

“Bamboe is een niet aangeboorde hulpbron voor Ethiopië. We werken aan de instandhouding en de groei van bamboe door boeren en bedrijven aan te moedigen om te kiezen voor deze nieuwe, economisch en ecologisch voordelige alternatieven”, zegt minister Kassa.

Bamboeproducten uit Azië worden vaak geassocieerd met praktijken van niet-duurzame bosbouw en illegale houtkap. Inbar wil hier lessen uit trekken en de Afrikaanse bamboemarkt van bij het begin tot aan de hoogste standaard brengen.

“Duurzaam beheer is heel belangrijk voor de toekomst van het land, zeker als dat wil exporteren naar de Europese markt, waar hoge duurzaamheidsnormen gelden”, zegt Hoogendoorn.

take down
the paywall
steun ons nu!