Bron: Pxfuel
Opinie - Tegengas

Engie in gesprek met Tegengas: ‘Geen garanties voor vergroenen gascentrales’

De campagne Tegengas/Dégaze​​​​​​​ sprak dinsdag 29 juni met Engie over de voornemens van het energiebedrijf om drie nieuwe fossiele gascentrales te bouwen. Het gesprek, dat op uitnodiging van Engie plaatsvond, stelde Tegengas niet gerust dat het bedrijf de klimaat- en milieu-impact van de gascentrales voldoende gaat beperken. Engie wilde geen harde garanties geven voor het 'vergroenen' van de gascentrales en gaf geen sluitend antwoord op de vraag hoe fossiele gascentrales passen in een strategie om klimaatontwrichting te stoppen.

donderdag 1 juli 2021 15:30
Spread the love

 

Engie wil 3 nieuwe fossiele gascentrales bouwen in België: in Vilvoorde, Flémalle (Les Awirs)​​​​​​​ en Charleroi (Amercoeur). De vergunningaanvragen voor deze centrales, die miljoenen tonnen CO2 zullen uitstoten, zijn op dit moment in volle gang. Burgerbeweging Tegengas tekende bezwaar aan tegen de bouw van deze centrales, vanwege de klimaatimpact, de stikstofuitstoot en de overlast voor omwonenden.

Publiekelijk beweert Engie dat impact van de gascentrales beperkt zal zijn, omdat de centrales slechts enkele jaren nodig zouden zijn, op waterstof zouden kunnen draaien en dat de CO2 afgevangen en opgeslagen (CCS) zou kunnen worden. In het gesprek met Engie op 29 juni werd duidelijk dat deze intentie uit niets meer bestaat dan mooie woorden.

Engie gaf toe dat het CRM het enige mechanisme is dat een wettelijk verankerde duurzaamheidseis oplegt. Groen-minister Tinne van der Straeten koppelde aan dit subsidiemechanisme voor de gascentrales de voorwaarde om in 2050 CO2 neutraal te zijn, precies op het einde van de economische levensduur van de gascentrales die Engie in 2025 operationeel wil hebben.

“Alle mooie woorden van Engie en minister Tinne van der Straeten zijn een lege doos. Wij, en met ons iedereen die de straat op ging voor het klimaat, worden bedrogen waar we bij staan. Engie volgt de logica van de markt en zal geen investeringen doen in een peperdure technologie als CCS of de centrale stilleggen als dat niet wordt afgedwongen. Deze centrales zullen 25 jaar lang gaan produceren voor de export en België nog verder laten zakken op de ranglijstjes voor duurzame energie.”

Tegengas was verheugd om te horen dat Engie geen ambitie heeft om de kerncentrales na 2025 open te houden en dat Engie-Electrabel instaat voor alle kosten van ontmanteling en kernafvalopslag. Wel baart het Tegengas zorgen dat de moedervennootschap Engie-France niet wenst instaan te  voor de juridische verplichtingen van haar dochter.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!