Energiebedrijven domineren agenda EU in aanloop naar klimaat-top

Energiebedrijven domineren agenda EU in aanloop naar klimaat-top

donderdag 5 november 2015 14:03
Spread the love

De klimaatconferentie die eind deze maand van start gaat in Parijs zorgt er voor dat veel lobbyisten hun weg naar de Europese Commissie weten te vinden. De twee Eurocommissarissen die milieu en energie in hun portefeuille hebben zijn er maar druk mee.

Tachtig procent van alle ontmoetingen die commissarissen Arias Cañete, van Klimaatactie, en Maroš Šefcovic, van Energie Unie, het afgelopen jaar hadden waren met grote bedrijven uit de privé sector. Drie kwart van deze besprekingen bestonden uit gesprekken met energiecorporaties. Naast deze twee Eurocommissarissen staan ook de medewerkers van hun kabinetten voortdurend bloot aan de lobby voor big business.

Goed om te weten is dat Arias Cañete, voordat hij Eurocommissaris werd, president was van Petrolífera Ducar. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag van olie en gas. Als Spaans milieu-minister bracht hij fracking onder controle van de nationale regering om zo regionaal verzet te omzeilen. Fracking is een agressieve methode om met behulp van chemicaliën olie uit diep liggend gesteente te winnen. Vorig jaar nam hij Guy Lentz in dienst als energie-adviseur. Lentz is tot op de dag van vandaag bestuurslid van het Luxemburgse energiebedrijf Enovos en mag beide functies naast elkaar uitoefenen. Volgens de Europese Commissie hoeven we niet bang te zijn voor belangenverstrengeling omdat Lentz  zich niet met dossiers bezig houdt die betrekking hebben op Luxemburgse zaken. Grappig dat de Commissie zelf nog in grenzen blijkt te geloven terwijl we die toch hadden afgeschaft.

Dat de energielobby veel succes oogst zagen we de vorige week toen een TTIP-ontwerptekst uitlekte. EU-onderhandelaar Cecilia Malmström bleek milieu-beschermende afspraken te hebben geschrapt. Eerder beloofde ze een overeenkomst met het recht om milieu-beschermende regels binnen de EU mogelijk te maken. In de ontwerptekst staan nu slechts vaag geformuleerde en niet-bindende toezeggingen.

Als op 30 november de klimaat-top in Parijs van start gaat zal de omgeving hermetisch worden afgesloten. Burgerorganisaties en NGO’s zijn niet welkom en mogen niet meepraten. Volgens de VN gebeurt dit vanwege “veiligheidsredenen”. Het zou onmogelijk zijn om de duizenden vertegenwoordigers van deze organisaties een plaats te geven tijdens de topontmoeting. Lobbyisten van de energiesector zijn daarentegen meer dan welkom. Het is tenslotte hun feestje.

Corporate Europe Observatory, cooking the planet

De Wereld Morgen, VN weigeren inspraak burgers in onderhandeling klimaatakkoord

The Guardian: EU negotiators appear to break environmental pledge

take down
the paywall
steun ons nu!