De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Energiearmoede in Oostende*

Energiearmoede in Oostende*

maandag 5 december 2011 22:53
Spread the love

“Verwarming in de winter is onbetaalbaar voor  vele Oostendenaars. De meerderheid van die energiearmen vallen uit de boot zelfs… Sta mij toe ook even op te merken dat mensen met een budgetmeter uitgebuit worden omdat ze niet anders kunnen dan het duurste tarief van België te betalen. Het verhaaltje dat dit zo is om mensen aan te moedigen over te schakelen op een commerciële leverancier is onaanvaardbaar. Het blijft zo omdat die mensen in de schulden zitten en daardoor niet van leverancier kunnen veranderen. Ondertussen blijft Eandis monster winst maken!”  – Collins NWEKE

Eerst en vooral wens ik de directeur Algemeen Welzijnswerk, mw Inge Vanthuyne te feliciteren voor haar prestaties. Haar aanwezigheid in en leiding van de dienst begint langzaam maar zeker voelbaar te worden. Een dienst die voor een onaanvaardbare lange tijd zonder leiding zat heeft nu eenmaal tijd nodig om te recupereren.

Het voorliggende voorstel  van mw Vanthuyne heeft mijn bezondere aandacht want energiearmoede een groot probleem is.  Cijfers uit de Kanarmoedeatlas West-Vlaanderen 2011 wijzen aan dat Oostende kooploper is wat energiearmoede betreft. Dat Oostende nu permanent wil intekenen op het systeem van de minimale levering van gas is danook een goede zaak.

Maar daardoor is energiearmoede niet opgelost.  Verwarming in de winter is onbetaalbaar voor  vele Oostendenaars. De meerderheid van die energiearmen vallen uit de boot zelfs.

Hiermee een verhaal van een medeburger:

“Het is namelijk zo dat er elke week 5 euro afgetrokken wordt voor de afbetaling van de schuld die in de budgetmeter zit.  Ik begon met 900 euro schuld in de meter. Als ik niet oplaadt gaat het saldo van de meter onder nul. Dus als ik een maand niet oplaadt gaat het saldo van de meter 20 euro onder nul. Als ik wel oplaadt dient een derde van het bedrag om dat saldo onder nul aan te vullen, waarna er nog steeds 5 euro per week vanaf gaat om de schuld af te betalen. Het resultaat? Als ik voor 60 euro per maand oplaadt ontvang ik slechts voor 20 euro gas, dit aan het duurste tarief van België”

Het afbetalen van de schuld die in de budgetmeter zit moet anders geregeld worden. Zoals het nu geregeld word is het niet meer mogelijk om in de winter nog verwarming te hebben. Voorbeeld: als een klant voor 120 euro oplaadt gaat er een derde vanaf om het negatief saldo aan te vullen en vervolgens nog eens 5 euro  per week om de overgebleven schuld af te betalen. Resultaat: van de 120 euro houdt de klant 60 euro over. Op die manier is de motivatie bij de klant om die schuld af te betalen onbestaande.Sta mij toe ook even op te merken dat mensen met een budgetmeter uitgebuit worden omdat ze niet anders kunnen dan het duurste tarief van België te betalen. Het verhaaltje dat dit zo is om mensen aan te moedigen over te schakelen op een commerciële leverancier is onaanvaardbaar. Het blijft zo omdat die mensen in de schulden zitten en daardoor niet van leverancier kunnen veranderen. Ondertussen blijft Eandis monster winst maken!

Hiermee mijn vragen aan de voorzitter:

  • Kun u mij verzekeren dat de minimale levering van gas zoals voorgesteld de aangehaalde problemen zal verhelpen?
  • Ik  betwijfel niet dat een groot deel  van dit probleem een bovenlokaal aspect heeft. Maar welke plannen hebben wij als Sociaal Huis om deze problemen aan te kaarten bij de bevoegde instanties?
     

Collins NWEKE (Groen!)

raadslid

* Op basis van mijn tussenkomst in de OCMW-raadzitting van 22 november 2011 

take down
the paywall
steun ons nu!