Deze Amerikaanse school in de staat Missouri heeft alle gangen tussen de klassen overdekt maar in openlucht. Dit bespaart veel op verwarmings- en afkoelingskosten (University of Missouri)

Energie-efficiënte scholen maken leerlingen energiebewust

Energiezuinig gebouwde scholen leveren bewust energiezuinige leerlingen. Infrastructuur beïnvloedt op die manier ons denken over energie, stelde een Amerikaans onderzoeker vast uit een vergelijkend onderzoek tussen 'groene' en klassieke schoolgebouwen en de leerlingen die er les krijgen.

donderdag 25 februari 2016 14:49
Spread the love

Je kunt leerlingen in de les veel leren over energiezuinige gebouwen, maar niets overtuigt zo sterk als het gebouw zelf waarin die les plaatsvindt. Als de school zo ontworpen is dat er geen energie verloren gaat, dan blijken leerlingen veel beter te vatten wat energie-efficiëntie precies is en weten ze ook beter hoe je gebouwen milieuvriendelijk maakt. De Amerikaanse Laura Cole, professor architectuur aan de Universiteit van Missouri, onderzocht vijf middelbare scholen in de VS met oudere, energieverspillende tot recente, energiezuinige gebouwen.

Van energiezuinig ontworpen gebouwen blijkt een sterke pedagogische kracht uit te gaan. Leerlingen in groene scholen blijken veel beter op de hoogte van milieuvriendelijke bouwpraktijken dan leerlingen die in oudere klassieke schoolgebouwen les krijgen. Die leerlingen gedragen zich ook een stuk milieuvriendelijker op school. Ze sorteerden vaker afval en draaiden sneller het licht uit.

“Door de dagelijkse blootstelling aan innovatieve gebouwen en door de duurzame schoolcultuur van de opvoeders leren en waarderen studenten op een vlottere manier het belang van groene gebouwen”, zegt Cole. Scholen zijn pas echt groen als ze niet alleen duurzaam ontworpen zijn – met bijvoorbeeld goede isolatie en het gebruik van gerecycleerde materialen – maar als ook hun uiterlijk, hun duurzame bouwstructuur duidelijk te zien is.

Bron: School buildings designed as ‘teaching green’ can lead to better environmental education 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!