De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Elcker-Ik wordt een Peperfabriek

dinsdag 6 oktober 2020 13:45
Spread the love

 

Vijftig jaar in één zin

… Hoe op het einde van de golden sixties niet alleen de hoop, maar ook de haren groeiden van een generatie hemelbestormers, die onder de straatstenen van Parijs en elders in de wereld koortsachtig zochten naar het strand, maar ook opkwamen voor een betere wereld waar Elcker-Ik – onder impuls van enkele priesters die de bevrijdingstheologie koesterden – werk van wilde maken en die vanaf het scharnierjaar 1970 onverdroten locomotief speelden voor de doorbraak van nieuwe sociale bewegingen, die onderdak vonden in de Antwerpse volkshogeschool, waarvan het engagement en het aanstekelijke enthousiasme zich als een lopend vuurtje verspreidden in heel Vlaanderen en die als gangmaker, zonder het zelf te beseffen, van onderuit geschiedenis begonnen te schrijven als leverancier van hefbomen aan hardnekkige maatschappelijke wrikkers in de marge … [1]

Pittig, sociaal, engagement

‘We kunnen een stukje macht in handen nemen, in onze eigen wereld, los van dat hogere niveau waar alles zo vast lijkt te zitten. Onderaan is er nog veel plaats.’ Dat schrijft de antropoloog en filosoof Rik Pinxten in ‘Kleine revoluties’.  

Dat is ook de boodschap van Elcker-Ik. Vijftig jaar geleden al. Ze is nog steeds zeer actueel. De hedendaagse actievoerders vertegenwoordigen eenzelfde mondige beweging van onderuit die zich niet laat inpakken door machtspolitici die hun formele gelijk legitimeren met een vierjaarlijkse stembusgang. De kinderen van de babyboomers laten van zich horen op nieuwe sociale media, maar met eenzelfde gedrevenheid als hun historische voorgangers doen zij aan sociale actie en werken zij via kleine en grote commonsgerichte activiteiten aan communities of practice. L’histoire se répète en dat is goed. 

Toen Elcker-Ik zich in de Breughelstraat vestigde, hing daar nog de exotische en prikkelende geur in de muren van de voormalige opslagplaats van specerijen. Elcker-Ik vindt zich nu opnieuw uit als een hedendaagse peperfabriek, dit wil zegen: als een warm nest voor sociale actie, pittig, sociaal en geëngageerd. De grondige verbouwingen (met gezellige bar en terras, working space en goed uitgeruste keuken) die wij hebben doorgevoerd maken Elcker-Ik tot een Peperfabriek 2.0. 

Kom dat zien en … mee gebruiken!

Warme plek voor nieuwe burgerinitiatieven 

De peperfabriek wil een plek zijn:

  • waar burgers zich engageren om mee vorm te geven aan een rechtvaardige, inclusieve, diverse en duurzame samenleving,
  • waar wereldverbeteraars broeden op ideeën voor een betere samenleving,
  • waar gelijkgezinden elkaar kunnen ontmoeten om samen aan de slag te gaan,
  • waar iedereen welkom is om samen te werken aan een mooiere toekomst. 

 “Verandering begint bij het formuleren van een alternatief, van een wenselijk en menselijk maatschappijmodel. Het is een project van burgers, van u en ik, van ons allemaal”, schrijft Tine Hens in ‘Het kleine verzet’. In die geest wil De Peperfabriek mondige en actieve burgers verenigen, die maatschappelijke uitdagingen aankaarten en positieve, inspirerende alternatieven ontwikkelen. Voor deze mensen wil De Peperfabriek een plek bieden waar ze zich thuis voelen, en tools aanreiken om te kunnen doen wat ze willen doen.

Huis met vele kamers 

In de Peperfabriek kunnen zij:

  • andere wereldverbeteraars ontmoeten en samen aan de slag gaan
  • co-worken, vergaderen en koffie drinken
  • lekker eten en koken
  • deelnemen aan lezingen, werkgroepen, debatten, activiteiten en veel meer
  • knowhow opdoen en delen
  • zich engageren als vrijwilliger

Iedereen die zich actief wil inzetten voor een betere samenleving, is welkom. De Peperfabriek is een huis met vele kamers. Kritische burgers, klimaatactivisten, vluchtelingen en nieuwkomers, andersdenkenden en anderstaligen, mensen die opkomen voor hun rechten, buurtbewoners die zich inzetten voor elkaar en burgers die ijveren voor meer inspraak en betrokkenheid … al meer dan twintig groepen en organisaties voelen zich thuis in de Peperfabriek.

Openingsfeest

Wij heten iedereen van harte welkom op het groot openingsfeest van De Peperfabriek op 10 oktober vanaf 10u30 in de Breughelstraat 31/33 in Antwerpen (dichtbij het stadspark). En dat doen wij graag met een hapje, een drankje, een rondleiding in ons vernieuwd gebouw en … met een goed gevuld programma!

Programma:

11:00 – 11:45

Creatief actie voeren – door Wouter Hillaert (Hart Boven Hard)

11:00 – 11:45

Een andere aanpak voor psychische kwetsbaarheid – door Khalid El Hatri (Re-member)

12:00 – 12:45

Workshop slam / verzetspoëzie – door Marjan De Ridder (Youth For Climate)

12:00 – 12:45

De eetbare stad (film- – door Jean-Paul Close (Stad van Morgen)

12:50 – 13:45

Speeddate burgerinitiatieven – door Veerle en Wouter (Tractie)

14:00 – 14:45

Jeugdhuis van Vrede – door Abdul Rhaman Almawas & Jouna Kahwaji (Tafels van Vrede)

14:00 – 14:45

Hoe gezond zijn gezondheidsapps? – door Marjan Joris (De Maakbare Mens)

15:00 – 15:45

Campagne ‘Ineos Will Fall’ – door Veerle en Wouter (Extinction Rebellion)

15:00 – 15:45

Een andere Joodse kijk – door Yael Brakin (Een Andere Joodse Stem)

16:00 – 16:45

Workshop slam / verzetspoëzie – door Marjan De Ridder (Youth For Climate)

16:00 – 16:45

Hoe lanceer je een campagne? – door Elisabeth Vermeulen (Ringland)

16:00 – 16:45

Participatie als emanciperende kracht – door Khalid El Jafoufi (Mahara)

17:00 – 17:45

Start to Common – door Koen Wijnants (Commons lab A’pen)

17:45

Optreden Woordkunstenaars – door Joris Pinseel en Hind Eljadid (Masereelfonds)

 

Notes:

[1] Walter Lotens (m.m.v. Stefaan Vermeulen, Elcker-Ik, 45 jaar sociale actie, Pelckmans, Kalmthout, 2015 

 

Meer info:

www.peperfabriek.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!