President Hosni Mubarak is al 28 jaar aan de macht (Foto: Flickr)

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Verkiezingen, Mensenrechten, Egypte, NGO's -

Egypte snoert kritische stemmen de mond

De Egyptische regering neemt maatregelen om niet-gouvernementele organisaties (NGO's) het zwijgen op te leggen in de aanloop naar de cruciale verkiezingen in de loop van dit jaar.

maandag 29 maart 2010 16:00
Spread the love

“De toekomst ziet er erg donker uit voor ons”, zegt Nasser Amin, directeur van het Arabisch Centrum voor de Onafhankelijkheid van Justitie en Advocaten (Arab Centre for the Independence of the Judiciary and Legal Profession – ACIJLP). “De overheid doet er alles aan om de verkiezingen te winnen … en ze neemt agressieve maatregelen tegen iedereen die eraan deelneemt of ze observeert”.

Die verkiezingen voor het Hogerhuis zijn gepland in mei, voor het Lagerhuis in de herfst. Ze zullen mee bepalen wie in 2011 een gooi kan doen naar het presidentschap. President Hosni Mubarak, die Egypte al 28 jaar bestuurt (nvdr: sinds zijn voorganger Anwar el-Sadat in oktober 1981 werd vermoord), heeft nog niet laten weten of hij opnieuw kandidaat is. Velen denken dat de 81-jarige leider zijn zoon Gamal Mubarak als opvolger klaarstoomt. Met een sterke meerderheid in het parlement zou de heersende Nationale Democratische Partij (NDP) de nodige grondswetswijzigingen erdoor kunnen duwen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Kiezersregistratie

Het toezicht op de verkiezingen is een heikel punt geworden. De overheid heeft internationale monitors en de rechterlijke macht al verboden in de stembureaus aanwezig te zijn. Nu lijkt ze zich ook te richten op organisaties die kiezers registreren en de verkiezingen observeren. Een nieuwe wetsvoorstel voorziet erin dat alle 25.000 NGO’s in Egypte zich moeten aansluiten bij een federatie. Die zou dan licenties uitdelen en meteen het werk en de financiën van de NGO’s in de gaten houden.

Die Algemene Federatie van Burgerorganisaties – in feite een semi-overheidsinstelling – is volgens de NGO’s een dekmantel die het veiligheidsapparaat de macht moet geven over de NGO’s. 41 organisaties hebben in een petitie deze gang van zaken aangeklaagd.

Volgens Hafez Abu Seada van de Egyptische Organisatie voor Mensenrechten (EOHR), is het wetsvoorstel een uitbreiding van de wetgeving uit 2002 die de uitvoerende macht verregaande bevoegdheden geeft om eender welke NGO te ontbinden die zich bezighoudt met ‘politieke’ activiteiten. “Vroeger moesten ze je voor de rechtbank dagen”, zegt hij. “Maar nu kunnen ze je activiteiten stopzetten tot na de verkiezingen, en dan pas naar de rechtbank stappen.”

Overheidsgecontroleerde organisaties

Juridisch experts zeggen dat de terminologie van de wetgeving bewust erg vaag werd gehouden om activisten makkelijker te kunnen pakken. De totale willekeur in interpretatie kan tegen elke NGO worden gebruikt die zich wat te kritisch zou uitlaten. Waarschijnlijk zal het wetsontwerp nog snel door het parlement worden gejaagd nog voor de regsitratie van kiezers begint.

In 2004 heeft de Egyptische regering de Nationale Raad voor de Mensenrechten (NCHR) opgericht. De 27 leden tellende raad werd opgericht om naar de buitenwereld een positief beeld op te hangen van de mensenrechtensituatie in Egypte en kritische stemmen de wind uit de zeilen te nemen.

De kans is groot dat de regering-Mubarak nu weer uit het zelfde vaatje wil tappen door nog meer overheidsgecontroleerde organisaties op te richten, de zogenoemde GONGO’s. Zij zouden dan ‘onafhankelijk’ toezicht moeten houden op de stembusgang. Onafhankelijke mensenrechtenorganisaties zien hierin pogingen om hetzelfde resultaat te bereiken zonder de negatieve publiciteit die de sluiting van NGO’s zou veroorzaken. Democratie is in Egypte duidelijk nog niet voor morgen.

Bron: IPS
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!