Bron: Flickr door 3arabawy
Nieuws, Wereld -

Egypte slaat alarm over economie

CAIRO — Egypte, dat nog herstelt van een volksopstand die leidde tot de val van het regime van president Hosni Moebarak, kan in een ernstige economische crisis belanden. Het land zou te weinig internationale hulp krijgen en buitenlandse investeringen blijven uit.

vrijdag 3 juni 2011 13:32
Spread the love

Generaal Mahmoud Nassr, lid van de Hoge Militaire Raad die momenteel het land bestuurt, zei afgelopen week tijdens een economische conferentie in Cairo dat de buitenlandse directe investeringen gestagneerd zijn, terwijl westerse ratingbureaus de kredietwaardigheid van het land naar beneden bijstellen.

De Algemene Autoriteit voor Investeringen en Vrije Zones (GAFI), die tot taak heeft buitenlandse bedrijven aan te trekken, zegt dat de buitenlandse investeringen in Egypte in het eerste kwartaal van 2011 afnamen van 1,2 miljard euro vorig jaar tot 830 miljoen euro nu.

Het Egyptische ministerie van Financiën verwacht dit jaar een begrotingstekort van minimaal 9,4 procent, terwijl de groei is afgenomen tot minder dan 2 procent. Voor de revolutie werd nog een groei van 5,8 procent voorspeld.

De uitgaven voor voedsel- en energiesubsidies zullen dit jaar stijgen met 40 procent ten opzichte van vorig jaar, waardoor het budget nog verder onder druk komt te staan, zegt de overheid.

Toerisme

Er zijn nog meer onheilspellende indicatoren. In de afgelopen drie maanden is 5,5 miljard euro onttrokken aan de deviezenreserves. Die reserves bedragen nu ruim 19 miljard euro, in december was dat nog 26 miljard – genoeg voor slechts enkele maanden voorraad van importgoederen zoals suiker, graan en plantaardige olie. De 86 miljoen inwoners van Egypte zijn sterk afhankelijk van de import van voedsel.

Sinds het begin van dit jaar, daalde de Egyptische pond 2,5 procent in waarde.

Het land mist ook inkomsten uit toerisme en geld dat Egyptische migranten naar huis sturen. Voordat het geweld in buurland Libië uitbrak, werkten 1,5 miljoen Egyptenaren in Libië en zij stuurden een deel van hun inkomsten naar Egypte. Als gevolg van trage industriële activiteit, exporteert het land veel minder en komt er dus ook minder geld binnen. De ooit bloeiende toeristenindustrie verliest maandelijks en 700 miljoen euro, omdat toeristen sinds de revolutie van 25 januari wegblijven.

Corruptie

“Het is duidelijk dat het land er economisch niet goed voor staat”, zegt Rashad Abdou, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Cairo. “De politieke onrust heeft op vrijwel alle fronten de zaak ontwricht.”

Om buitenlandse investeerders, die angstig zijn geworden door corruptieonderzoeken, gerust te stellen, heeft de regering aangekondigd het functioneren gemakkelijker te maken voor deze bedrijven.

Ahmed Al-Saman, woordvoerder van het Egyptische kabinet, heeft ook aangekondigd dat het ministerie van Justitie werkt aan een wet die voormalige regeringsfunctionarissen die betrokken zijn geweest bij corruptie bestraft, maar buitenlandse investeerders die zich gedwongen voelden mee te doen aan corrupte deals, ontziet.

De wet is controversieel, maar als hij wordt aangenomen, kunnen buitenlandse investeerders projecten en land dat ze verkregen via illegale transacties, behouden zolang ze “hun situatie afstemmen met de nieuwe regering”, wellicht door het betalen van bescheiden boetes, zegt Al-Saman.

Misdaad en geweld

Mamdouh Al-Wali, chef van het economiekatern van de krant Al-Ahram, het grootste dagblad in Egypte, zegt dat de maatregelen onvoldoende zijn. De grootste fout van de huidige regering is dat zij de veiligheidssituatie en politieke atmosfeer verwaarloost, zegt hij.

“Buitenlandse investeerders letten allereerst op politieke stabiliteit, veiligheid en wetshandhaving”, zegt Al-Wali. “Die dingen zijn na de revolutie nog niet goed op de rails gezet.”

Egypte heeft ook te maken met een golf van misdaad en straatgeweld, nadat de politie onder Moebarak duizenden gevangenen vrijliet om demonstranten aan te vallen. Veel vrijgelaten criminelen vallen het publiek nog steeds lastig.

“Dit land wordt nu bestuurd door militairen en het heeft geen president en parlement”, zegt Al-Wali. “Pas als de politieke situatie verbetert, kunnen spreken over een nieuwe reeks aanmoedigingsmaatregelen en over het stimuleren van de economie.”

take down
the paywall
steun ons nu!