De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eerste open brief aan Kris Peeters: Out of the box, into the mind
Antwerpen, Ademloos, Oosterweel, Kris Peeters -

Eerste open brief aan Kris Peeters: Out of the box, into the mind

woensdag 11 augustus 2010 16:31
Spread the love

Hij is ondertussen een tijdje oud maar weer zeer actueel. 

Out of the box, into the mind

Sinds mensheugenis vallen er appels van de bomen. Overal ter wereld. Ergens in 1666 ziet de heer Isaac Newton een appel vallen en begint erover na te denken. Al die duizenden jaren dat de mensheid over enige intelligentie beschikte had tot dan toe nog niemand over deze op het eerste zicht triviale gebeurtenis stil gestaan. Newton wel. Hij dacht erover na en kwam tot een van de belangrijkste bevindingen binnen de wetenschap, zijnde het bestaan van de zwaartekracht. Nu, als hij er niet over nagedacht had, had iemand anders het vast wel gedaan op een ander tijdstip en tot de wet F = m*g was die andere persoon wellicht ook gekomen. Maar Newton was dus de eerste en daarom spreken we nu nog steeds van de wet van Newton.

Vele jaren later was er Albert Einstein, een merkwaardig man verantwoordelijk voor een hele waslijst aan verdiensten. Voor de geinteresseerde, op het internet zijn er voldoende biografieen beschikbaar. Ik onthoud van Einstein een ding als zeer relevant: die hele bekende quote van hem: ‘imagination is more important than knowledge’. Want die zegt alles over de groten der aarde. Als je twee punten A en B met elkaar met elkaar moet verbinden dan lijkt een rechte lijn de meest voor de hand liggende oplossing. Maar wat als er op die rechte lijn iets in de weg zit, een berg, een rivier, of een stad? Is dan die rechte lijn nog steeds de beste oplossing? Als je de statement van Einstein volgt dan laat je je creativiteit los, je denkt out of the box en je komt met een oplossing die onconventioneel is maar wel rekening houdt met alle factoren die wenselijk zijn. Hoe meer factoren een plaats in de oplossing verdienen hoe meer creativiteit nodig is om die oplossing te vinden. Maar het maakt die oplossing des te mooier. Het is daar dat men de jongens van de mannen scheidt. Het is daar dat echt grote leiders zichzelf van hun strafste, van hun geniaalste kant laten zien.

De Lode Franckes en Nick Orbaens van deze wereld spelen in deze eredivisie geen rol, ze kijken toe vanop de zijlijn.

Sommigen die mee belangrijke beslissingen nemen hebben een fetish voor geschiedenis, het mag misschien een boutade zijn maar de geschiedenis van morgen wordt vandaag geschreven.

In een heel andere context gebruikte een hoge geestelijke eerder deze week de historisch geladen woorden ‘wir haben es nicht gewusst’. Van die woorden heeft diezelfe geestelijke enkele dagen later al spijt.

Ik neem aan dat u over enkele maanden of jaren ook niet hoeft te denken dat ‘wir haben es nicht gewusst’ want wat nu al zwart op wit staat, in diverse academische publicaties verspreid over verschillende vakgebieden, dat is dat U heel volhardend vast houdt aan een oplossing die geen oplossing is.

Zou u in de geschiedenisboeken van morgen niet liever uw naam gelinkt zien aan een oplossing met een visie? En niet een die het probleem niet oplost? Bent U een jongen of een man? Denkt U enkel aan vandaag of ook aan morgen?

take down
the paywall
steun ons nu!