De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een reisverhaal langs de Trans-Siberië Spoorlijn met titel ‘het spoor van de tsaar’

dinsdag 29 december 2020 22:42
Spread the love

‘Het spoor van de tsaar’ kwam uit op 1 november 2020 bij Uitgeverij kleine Uil. Het is een reisverhaal van Denise van Dalen dat je doet reizen van Moskou over Ulaanbaatar naar Peking met de nodige menselijke ontmoetingen, persoonlijke observaties en historische context over de reis langs dit historische treinspoor dat twee jaar voor de ‘Russische Revolutie’ werd voltooid. Het leest als een trein, maar ondanks het feit dat de Trans-Siberische heel eentonig is, kan Denise er toch voldoende leesplezier in brengen.

Denise van Dalen (‘91) vertrok met haar vriend Arend naar Peking met de Trans-Siberische spoorlijn. Zij is journaliste en schrijfster, en doceert literatuurgeschiedenis aan de volksuniversiteit van Rotterdam.

Uitgeverij kleine Uil (2000) is opgericht om het tijdschrift Tzum te gaan uitgeven. Inmiddels begint zich een stevig fonds af te tekenen met poëzie, romans en boeken over kunst en cultuur. Het is een onafhankelijke uitgeverij met een eigenzinnig fonds.

Het boek begint met de aankomst in Moskou. Het wordt als een kille stad omschreven waar eigenlijk niet veel te zien valt behalve Het Rode plein, het Kremlin, het Mausoleum van Lenin, de Sint-Basiliuskathedraal, de metrohaltes en de Sjtsjoekin Collectie. Toch wordt het hen snel duidelijk dat als je een woordje Russisch spreekt de vriendelijke Russen met grote getalen klaarstaan. De Sjtsjoekin collectie is een collectie Europese kunst van Picasso tot Gaugin tot Monet die begin twintigste eeuw werd verzameld door de gelijknamige handelaar en zijn 2 broers. Toch was dit niet zo evident in die periode, omdat de Russen toen nog met klassieke kunst bezig waren. Daarna spoorden ze naar Novosibirsk.

Daar kwamen ze aan met een boemeltrein. Het blijkt een studentenstad te zijn met een redelijk welvaartspeil, cappuccino’s kosten er 10 euro voor twee, als je weet dat het gemiddelde inkomen op 300 euro staat dan kan je dat amper geloven. Na Novosibirsk gaat het naar Irkoetsk.

Daar gaan ze gaan wandelen rond het Baikalmeer met hun grappige gids Sergei, die leerkracht Engels is en soms rare vergelijkingen maakt. Hij leidt hen als echte ontdekkingsreizigers door de bossen van Siberië, niet zoals de toeristen die de vijfdaagse tocht overslaan door de boot te nemen. Daar wordt het verhaal vertelt van de decembristen, die rond 1825 samenspannen tegen Tsaar Alexander en zijn opvolger Nicolaas, die daar naartoe verbannen werden na de mislukte opstand.

Van Irkoetsk gaat het naar Ulaanbaatar (de hoofdstad van Mongolië) waar een trektocht van twee weken op het programma staat, in een land dat Gengis Khan als kindje Jezus ziet en dat zijn dikke en jichtige zoon Koeblai Khan verantwoordelijk acht voor het verlies van het rijk. Daarna gaat het verhaal naar Peking, maar we gaan natuurlijk niet alles verraden.

In het verhaal komt de reis op ‘het spoor van tsaar’ niet echt aanbod, enkele grappige anekdotes en ontmoetingen, zoals met een Fransman Alain die altijd last heeft aan de grenzen omdat hij een donker voorkomen heeft, voor de rest niet zo veel. Het lijkt een zeer eentonige reis te zijn, eerst bomen en dan steppe. Toch wordt dit boek voldoende gekruid verteld met haar (zoals hierboven verteld) eigen recept voor reisverhalen.

De persoonlijke observaties vallen denk ik niet bij iedereen in trek, maar het hoort nu éénmaal bij die landen om deze te maken, omdat de mensen daar een pak kouder en armoediger zijn dan bij ons. Daardoor zit er vaak een universele waarheid in haar observaties.

Het leest zeer goed en is samengesteld uit korte hoofdstukken met een thematische inhoud. Toch hoort alles bij elkaar. Het lijkt allemaal een verslag te zijn, dat is altijd bij het betere reisverslag.

De Trans-Siberische is dus helemaal geen evidente reis om te maken, maar je krijgt er wel het Romantische en het Barokke van de Russische, Chinese en Mongoolse geschiedenis mee. Dit is dus een goede introductie voor iedereen die geïnteresseerd is in deze landen.

ISBN: 9789493170322

Pagina’s: 208

Verschenen: november 2020

Prijs: € 18,50

te koop bij: www.kleineuil.nl/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!