Werelddag van Verzet tegen Armoede. Actie voor recht op kwaliteitsvoeding. Bron: Fédération des Services Sociaux
FIAN Belgium

Parade van honger in Brussel: FIAN Belgium strijd voor recht op toegang tot gezonde voeding

Burgers en organisaties voor armoedebestrijding en hun bondgenoten mobiliseerden zich op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, in een 'Parade van Honger' in de straten van Anderlecht. Hun doel? Samen het recht op toegang tot gezonde voeding opeisen. In een context waarin steeds meer mensen in België honger lijden, willen de betogers de aandacht vestigen op de noodzaak van een structureel antwoord op een realiteit die alleen maar erger wordt.

maandag 17 oktober 2022 21:44
Spread the love

 

Een optocht, praalwagens overspannen door grote lege koelkasten en muzikanten. Het is in een gemoedelijke sfeer dat de betogers samenkomen om een realiteit onder de aandacht te brengen: “Vandaag doen steeds meer mensen een beroep op voedselhulp in België, en tegelijkertijd worstelen de boeren om een eerlijke en lonende prijs voor hun werk te krijgen.

Aan beide kanten van het voedselsysteem neemt de onzekerheid toe. Het gebrek aan politieke actie is verontrustend.”, zegt Brigitte Grisar, projectmanager bij de Federatie van Sociale Diensten in Wallonië en Brussel (FDSS).

Deze mobilisatie wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen de Armoede en de tiende verjaardag van vzw Cultureghem. “We zijn hier om samen een structureel antwoord te eisen dat garant staat voor een duurzame toegang tot gezonde voeding, zonder voorwaarden, en zo tegemoetkomt aan een fundamenteel mensenrecht: het recht op voedsel voor iedereen”, voegt Brigitte Grisar van de FDSS toe.

In België hadden in 2021 meer dan 600.000 mensen voedselhulp nodig en verkeerde in het voorjaar van 2020 al meer dan 10% van de bevolking in voedselonzekerheid. Sindsdien stapelen de crisissen zich op. Na Covid zorgen inflatie, stijgende energieprijzen en huurprijzen voor een verdere uitholling van het voedingsbudget van huishoudens.

Voor Cultureghem, een vzw die lokaal werkt om de toegang tot voedsel in de volkswijk Kuregem te verbeteren, is deze mobilisatie een gelegenheid om het traditionele politieke antwoord van voedselhulp in vraag te stellen.

“Ook al delen we wekelijks gerecupereerde groenten en fruit met iedereen die wil, het zal het probleem niet wegwerken. Voedselhulp lost armoede niet op, het beheert het alleen, en dan nog in onwaardige omstandigheden!

De gezinnen die voedselhulp gebruiken, moeten hun ziel blootleggen. Ze moeten aantonen dat ze niet in staat zijn om in waardigheid te leven opdat ze recht hebben om de afvalproducten van het agro-industriële systeem te ontvangen. En het is juist dit systeem dat de boeren verplettert, dat zorgt voor overproductie van junkfood, dat schade berokkent aan onze gezondheid en dat overmatige voedselverspilling tot gevolg heeft”, zegt Yannick Roels, directeur van de vzw Cultureghem.

Voor de organisatoren is het ondenkbaar dat voedselhulp als structurele oplossing wordt opgelegd. Integendeel, kwaliteitsvoeding moet volgens hen worden beschouwd als een basisrecht voor iedereen en er moeten politieke maatregelen worden genomen om de daadwerkelijke toegankelijkheid ervan te garanderen:

Verhoging van de sociale minimumuitkeringen, herwaardering van de laagste lonen, ontwikkeling van nieuwe onderdelen van de sociale zekerheid die specifiek aan voeding zijn gewijd, billijke beloning van de landbouwers die kwaliteitsvoeding produceren, mobilisatie van openbare instellingen zoals de OCMW’s, collectieve eetgelegenheden enz.

 

Foto’s van de actie op 17 oktober

Werelddag van Verzet tegen Armoede. Actie voor recht op kwaliteitsvoeding. Bron: Fédération des Services Sociaux

Werelddag van Verzet tegen Armoede. Actie voor recht op kwaliteitsvoeding. Bron: Fédération des Services Sociaux

Werelddag van Verzet tegen Armoede. Actie voor recht op kwaliteitsvoeding. Bron: Fédération des Services Sociaux

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!