De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een klein bedrijfje in Miami, Florida

Een klein bedrijfje in Miami, Florida

zondag 18 juli 2021 21:57
Spread the love

Voor de eigenaar van een kleine beveiligingsfirma die op het punt stond failliet te gaan en zijn schulden niet kon betalen, leek het een goede kans op nieuwe mogelijkheden: mensen met militaire ervaring vinden voor een klusje in Haïti.

Blijkbaar is Antonio Intriago, eigenaar van het in Miami gevestigde CTU Security, halsoverkop in het project gesprongen en heeft hij meer dan 20 Colombiaanse ex-militairen ingehuurd voor de missie.

Nu zijn de Colombianen dood of gevangen genomen na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse, en Intriago’s bedrijf wordt geconfronteerd met vragen over zijn rol in de misdaad. Een beveiligings-deskundige uit Miami denkt dat Intriago te gretig was om de klus aan te nemen en daarom niet aandrong op details, waardoor zijn aannemers in het ongewisse bleven. De mannen begrepen dat de missie was om bescherming te bieden aan belangrijke mensen. 3 doden en 18 gevangenen Drie van de Colombiaanse huurlingen werden gedood en 18 zitten in Haïti achter de tralies.

CTU Security heeft de kredietkaart van het bedrijf gebruikt om 19 vliegtuigtickets van Bogotá naar Santo Domingo te kopen voor de Colombiaanse verdachten die bij de moord betrokken waren. Amerikaanse soldaten hadden een “klein aantal” Colombiaanse militairen opgeleid toen ze in actieve dienst waren, zei het Pentagon op donderdag na hun namen in databanken te hebben opgezocht. Ze behoren tot de duizenden soldaten uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die onder andere door de VS worden opgeleid.

De aanval vond voor zonsopgang plaats in het privé-huis van de president. Hij werd doodgeschoten en zijn vrouw raakte gewond. Onder de laatste verdachten die in het brede onderzoek werden geïdentificeerd, bevonden zich een voormalige Haïtiaanse senator, een ontslagen ambtenaar en een informant van de Amerikaanse regering. Ook de Eerste Minister wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij het misdrijf.

Miami is een belangrijke speler geworden in de onderzoeken De stad is al lang een vruchtbare bodem voor intriges, van de dagen dat de CIA er rekruteerde voor de mislukte Varkensbaai operatie om de Cubaanse dictator Fidel Castro omver te werpen, tot de stad in de jaren tachtig een belangrijke toegangspoort werd voor Colombiaanse cocaïne. De met palmen omzoomde stranden zijn ook de plaats van ballingschap geweest voor Latijns-Amerikanen en Caribbeanen wanneer de politieke wind in hun thuisland tegen hen waaide, en de plaats van waaruit sommigen hun terugkeer planden. Homeland Security Investigations, een Amerikaans agentschap dat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van misdrijven die de internationale grenzen overschrijden, heeft ook een onderzoek ingesteld naar de moord op de president van Haïti, volgens een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid die sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij niet gemachtigd was om commentaar te geven op de zaak. Hij weigerde verdere details te geven.

Intriago, die meer dan tien jaar geleden uit Venezuela emigreerde en in Miami betrokken was bij activiteiten tegen het linkse regime in zijn land, heeft niet gereageerd op verschillende verzoeken om commentaar. Hij wordt graag in de buurt van machtige mensen gezien en heeft op sociale media foto’s gedeeld waarop hij te zien is met mensen als de Colombiaanse president Ivan Duque.

Duque’s kantoor zei maandag dat het niets wist over Intriago en merkte op dat de Colombiaanse leider in februari 2018 in Miami was om campagne te voeren voor het presidentschap. Hij poseerde voor foto’s met sommige van de aanwezigen, maar had geen ontmoeting of relatie met Intriago, zei het kantoor van de president.

Officiële gegevens uit Florida geven aan dat Intriago’s bedrijf de afgelopen 12 jaar verschillende keren van naam is veranderd, van CTU Security naar CS Security Solutions en later Counter Terrorist Unit Federal Academy. Speciale troepen

CTU vermeldt twee adressen in Miami op haar website. Eén is een dichtgetimmerd pakhuis zonder uithangborden of namen. De andere is een klein kantoorgebouw met een andere naam. Een receptioniste zei dat de eigenaar van CTU één keer per week langskwam om post op te halen.

Het bedrijf biedt volgens zijn website “eersteklas maatwerkproducten en diensten aan veiligheidsdiensten en militaire eenheden, ook aan industriële klanten”. Verschillende ondernemingen in de sector zijn de rekeningen voor verleende diensten niet betaald. Volgens gegevens uit Florida heeft een rechtbank Intriago’s bedrijf bevolen om in 2018 een schuld van 64.791 dollar te betalen aan een bedrijf dat wapens en tactische uitrusting levert, RSR Group. Propper, een fabrikant van militaire uitrusting, spande ook al een rechtszaak tegen de onderneming aan wegens wanbetaling.

Een Particulier Militair Bedrijf, zoals CTU heeft een wat vreemde positie op de markt van huurlingen en militairen. Het hoeft in de Verenigde Staten wettelijk geen verantwoording af te leggen van de activiteiten en daden ‘in het veld’, alleen de vereiste activiteiten als bedrijf, zoals het betalen van omzetbelasting en het bijhouden van een administratie zijn mogelijke verplichtingen.

Ook het Ministerie van Defensie in Nederland doet zaken met militaire bedrijven. Deze bedrijven moeten daarbij aan strikte voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn vastgelegd in de Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten 2019 (ABDO 2019). Ook toeleveringsbedrijven moeten aan de ABDO-voorwaarden voldoen.

Foto: Niet een deelnemer aan de aanslag in Haïti, By davric – collection personnelle, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2708789

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!