James Baldwin in 1955
Nieuws, Europa, Samenleving, School, Homoseksualiteit, Homofobie, UK, Educatie, Antidiscriminatie -

Educatie werkt tegen homofoob gedrag

In een Noord-Londense school waren de problemen met homofobe uitlatingen, bedreigingen en geweld zo uit de hand gelopen, dat de directie besloot in te grijpen. En met succes, zo blijkt.

woensdag 27 oktober 2010 13:00
Spread the love

Elly Barnes is een muzieklerares in de Stoke Newington School in het noorden van Londen. Ze slaagde erin een lessenreeks op poten te zetten om het onderwerp homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

De onderwerpen van de lessen waren de grote namen als Alan Turing (de ‘codebreker’ van de Britten in de Tweede Wereldoorlog), Oscar Wilde, James Baldwin (auteur van o.a. ‘Stranger in the Village’ en ‘Go tell it on the Mountain’) en de New Yorkse popart-artiest Andy Warhol, en hoe die allen homoseksueel waren.

Barnes traint nu andere leerkrachten om deze lessenreeks te geven en slaagt daarmee in haar opzet. Het lukte haar school om over de afgelopen vijf jaar het homofobische gedrag van de leerlingen tot een absoluut minimum te beperken.

Er is nu al een honderdtal leraars opgeleid in het ‘aanleren en vieren van’ homo of lesbo te zijn. En met nog een verrassend resulaat: meerdere leerlingen kwamen uit de kast.

Eerder deze maand had de Britse ‘Equalities and Human Rights Commission’ een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat twee derde van de Britse studenten al met homofoob gedrag te maken kreeg. En 17 percent daarvan kreeg ook doodsbedereigingen te verwerken.

Er is dus nog veel werk aan de winkel. Idealiter zou een lessenreeks over homoseksualiteit en hoe homofoob gedrag tegen te gaan standaard in het basispakket moeten worden aangeboden.

Maar dat stuit nog op problemen: veel leerkrachten durven het onderwerp niet aan te raken uit angst voor stigmatisering, of om zelf als ‘gay’ te worden aangezien. Barnes stelt hen echter gerust: “In de vijf jaar dat ik deze lessen geef, hebben leerlingen maar drie keer gevraagd naar mijn geaardheid”.

Het schoolsysteem gebruiken om tolerantie en aanvaarding van andersgeaardheid bij de jeugd en kinderen aan te kweken, is meer dan wenselijk.

Misschien kan ook in België, waar uit cijfers blijkt dat één derde van de holebi’s wel eens met zelfmoordgedachten rondloopt een soortgelijk initiatief worden genomen?

(vrij vertaald uit het Engels door Kurt Drossaert; bron: guardian.co.uk)

take down
the paywall
steun ons nu!