Bron : 20 jaar Registratie Drugshulpverlening

Drugs: kloppen de cijfers wel?

zondag 22 december 2013 11:30
Spread the love

Minister Van Deuzen is bijzonder sceptisch als het gaat over initiatieven om cannabis te legaliseren. Hij tovert steeds met cijfers die het cannabisprobleem bij de Vlaamse jongeren in de verf zetten. Maar kloppen die cijfers wel?

Bij de recentste leerlingenbevragingen blijkt meer dan 70 procent van de Vlaamse jongeren ooit alcohol gebruikt te hebben. Voor tabak is het 33% en voor cannabis ongeveer 17%. Statistieken tonen aan dat bij 63 procent van de jongeren cannabis het voornaamste probleemproduct is. Hoe rijmen deze cijfers zich met elkaar?

Het Treatment Demand Indicator protocol (TDI) van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug addiction (EMCDDA) somt de volgende stoffen op als probleemproducten: opiaten, cocaïne, stimulerende middelen, hypnotica en kalmeringsproducten, hallucinogenen, vluchtige snuifmiddelen en cannabis. Tabak en alcohol (als eerste drug) zijn niet opgenomen in de lijst.

Minister Van Deurzen verklaarde onlangs “Elk jaar sterven in België 8.700 mensen aan de gevolgen van roken. Daarmee is roken veruit de grootste oorzaak van vermijdbare sterfte. Als we kijken naar de cijfers voor alcohol dan zien we dat maar liefst 10 procent van de volwassen populatie problemen heeft met hun alcoholgebruik, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. De Belgische overheden geven samen ongeveer een miljard euro per jaar uit aan alcohol en illegale drugs. Drie kwart van dat bedrag gaat naar hulpverlening aan mensen met alcoholproblemen.”

De jongeren die in behandeling zijn voor cannabisverslaving blijken geen 63 procent, maar slechts 0,6 procent van alle probleemgebruikende jongeren te zijn.

Als alcohol ons als maatschappij zoveel geld kost en door zoveel Belgen misbruikt wordt, dan is het onbegrijpelijk dat tabak en alcohol (als eerste drug) niet als ‘probleemproducten’ opgenomen zijn in het Europese TDI protocol.

Laat ons de berekening eens opnieuw maken. De Vlaamse jongeren zijn met meer dan 500.000. Met een voorzichtige raming kunnen we stellen dat daar 1% probleemdrinkers bij zijn, dit zijn 5.000 jongeren. Tel daar nog eens 50.000 jongeren bij die dagelijks tabak roken, toch ook een zeer verslavend product. De jongeren die in behandeling zijn voor cannabisverslaving blijken dan geen 63 procent, maar slechts 0,6 procent van alle probleemgebruikende jongeren te zijn. Voorwaar een wereld van verschil.

take down
the paywall
steun ons nu!