Drinkbaar water zorgt voor betere schoolresultaten in Ghana

Drinkbaar water zorgt voor betere schoolresultaten in Ghana

vrijdag 28 augustus 2015 11:45
Spread the love




Als er geen propere waterbron aanwezig is in de Ghanese dorpen, is het dikwijls de taak van jonge meisjes om ’s ochtends kilometers af te leggen om op zoek te gaan naar drinkbaar water. Een zware opdracht waardoor heel wat meisjes te laat of uitgeput achter hun schoolbank kruipen en hun resultaten tegenvallen.

In Ghana gaan er meer dan 8 miljoen kinderen naar school. Maar voor heel wat jonge meisjes in de landelijke regio’s in het oosten en het westen van het Afrikaanse land, is het niet zo vanzelfsprekend om uitgerust les te volgen. Dat heeft vaak met de afwezigheid van drinkbaar water te maken.

“Heel wat jonge meisjes staan ’s ochtends vroeg op, om vervolgens om water te gaan”, vertelt Anastasia Atiogbe, bestuurslid van FOS-partner COLISO. “Drinkbaar water is nu eenmaal enorm belangrijk en als dat niet voorhanden is, moet iemand een inspanning doen voor het hele gezin.” In Ghana is die taak meestal weggelegd voor de meisjes.

“Propere drinkwaterbronnen zijn soms tientallen kilometers van de dorpen verwijderd. In sommige gevallen is men daardoor een halve dag onderweg, waardoor heel wat meisjes niet meer naar school kunnen gaan”, gaat Anastasia verder. Daarom staan sommige scholieren vroeger op om water te gaan halen. “Maar ook dat is niet altijd een goede oplossing want vaak komen ze dan uitgeput op school toe.”

Het is één van de redenen waarom COLISO inzet op drinkbaar water in de buurt van Ghanese dorpskernen op het platte land. Dankzij de financiële en administratieve steun van FOS kan de organisatie heel wat drinkputten uitbreiden en mensen informeren over hoe je best met water omgaat. Talloze kinderen hebben zo de kans om op een volwaardige manier lessen te volgen.

“Als we dorpen voorzien van voldoende drinkbaar water gaat iedereen erop vooruit. Het zorgt er niet alleen voor dat meisjes een kans hebben op een succesvolle opleiding, maar biedt ook financiële voordelen. Door gezond water worden kinderen minder snel ziek. Het geld dat normaal naar dokterskosten of medicatie gaat, kan men dan besteden aan beter schoolmateriaal”, besluit Anastasia.

14 augustus 2015
Auteur: Dries Merre
Contact: Ann.verbeke@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!