Bron: Screenshot YouTube Viva Salud
Video - Cubanismo.be, Viva Salud

Dr. Aissa Naranjo getuigt: “Tekorten in Cuba groter dan ooit, het is een cocktail van verstikkende blokkade en pandemie”

De coronacrisis toont hoe Cuba erin slaagt zijn bevolking te beschermen dankzij preventie en een sterke eerstelijnszorg. Toch is de strijd tegen het virus niet eenvoudig voor een land met weinig middelen. Daarom steunen Cubanismo.be en Viva Salud met een paaseierenverkoop de Cubaanse gezondheidswerkers in hun strijd tegen corona. In een video-interview getuigt de Cubaanse dokter Aissa Naranjo over de dringende medische noden van een land dat zelf medische hulp exporteert.

maandag 22 maart 2021 20:10
Spread the love

 

Video: Cubanismo.be

 

Naar aanleiding van de paascampagne voor Cuba had het platform Cubanismo.be een interview met Aissa Naranjo, een dokter verbonden aan Centro Felix Varela, hun partner in Cuba. Ze getuigt over de dringende medische noden van een land dat zelf medische hulp exporteert.

Hoe is de situatie momenteel in Cuba?

Ik ben heel blij om te voelen dat zoveel mensen, zoveel kilometers verwijderd, bezorgd zijn over ons. Cuba heeft een geschiedenis van internationale solidariteit. Cuba en zijn dokters hebben al veel gedaan om heel wat landen bij te staan op medisch vlak. Landen met heel weinig middelen, maar ook beter ontwikkelde landen zoals Italië en Portugal. Landen overal in de wereld hebben de hulp ingeroepen van de Cubaanse internationale medische brigades.

Maar ook bij ons moeten we hard werken om de crisis aan te pakken. Onze economie had al veel problemen die dateren van voor de pandemie. We zijn een eiland onder blokkade en we proberen al decennialang om die te doorbreken. Er is een gebrek aan grondstoffen voor de productie van medisch materiaal. Door de blokkade moet Cuba van heel ver importeren zoals uit India of China. Door de pandemie is die import moeilijker. Het luchtverkeer ligt stil, de internationale handel draait op een laag pitje. Daardoor kampen we met een groot gebrek aan medisch materiaal zoals chirurgische handschoenen en mondmaskers.

Het is wel belangrijk om te zeggen dat het geen enkele familie aan mondmaskers ontbrak toen de pandemie begon. Na 1 jaar moeten we heel rationeel omgaan met beschermingsmateriaal. Op dit moment zijn de tekorten en de noden groter dan ooit, het is een cocktail van een verstikkende blokkade en de pandemie. Er zijn gelukkig landen die ons te hulp zijn geschoten, maar dat is de realiteit vandaag.

Jij bent dokter in een polikliniek in Havana. Kun je ons enkele concrete voorbeelden geven van de tekorten op de werkvloer?

Door de rationele planning van het Ministerie van Gezondheid en de ongelooflijke inzet van de gezondheidswerkers, kunnen wij de dienstverlening, zoals voldoende uitgeruste zalen voor behandeling en beademing, verzekeren. Het noodzakelijke medische materiaal geraakt ter plekke in mijn polikliniek. Maar we moeten heel voorzichtig en rationeel omgaan met alles wat we hebben. We mogen niets verkwisten, want alles is noodzakelijk. Ik geef je een voorbeeld. Nog voor de pandemie moesten we overschakelen op injectiespuiten uit glas. Die moeten telkens gesteriliseerd worden en dus is er meer tijd nodig om ze opnieuw te gebruiken. Dat is een andere manier van werken, veel complexer dan het al was.

Met de vaccinatiecampagne die voor de deur staat, wordt die uitdaging nog groter. We hebben van alles te kort. Niet alleen handschoenen, maar ook gaas voor wattenstaafjes, tot gebrek aan hypochloriet en alcohol. Er is zoveel basismateriaal nodig om die gezondheidscrisis te bestrijden.

Als mensen paaseitjes kopen, waar kunnen ze dan concreet aan bijdragen? Hoe helpt die internationale solidariteit jullie?

Alle hulp is welkom. We zijn heel dankbaar voor jullie donatiecampagne. Op dit eigenste moment bereiden we de vaccinatiecampagne voor. We zijn nu onder meer bezig met het klaarstomen van de consultatieruimtes. We hebben in Cuba meer dan 11 miljoen vaccinatiespuitjes nodig.

De vaccins zijn er, de eigen productie is ook verzekerd. Iedereen vraagt zich waarschijnlijk af, hoe het kan dat zo’n klein eiland eigen vaccins kan produceren en voor elke inwoner dat vaccin kan garanderen. Wel dat verklaar je door de enorme politieke wil en inzet van onze regering. Er zijn enkele onderzoeksinstituten hier in Cuba, die zich hier al lang op voorbereiden. Cuba wist dat het hiervoor op niemand kon rekenen. De prioriteit was dus om in te zetten op ons goed opgeleide en getrainde personeel, ons menselijk kapitaal, om eigen technieken en farmaceutische producten te ontwikkelen.

Om de vaccinatiecampagne op te starten hebben we het meest elementaire nodig. We hebben alles voorzien voor de startfase. Maar om op langere termijn succes te boeken, hebben we nood aan meer vaccinatiespuiten en naalden. En daarbovenop nog al het medische materiaal waarover ik het eerder al had. Alles wat jullie voor ons kunnen doen in solidariteit met Cuba is heel erg welkom, want er zijn veel behoeften. En dat zal een positieve impact hebben op ons volk. Dat kunnen jullie je bijna niet voorstellen, dat is het meest waardevolle.

 

Dit artikel en deze video zijn eerder gepubliceerd op cubanismo.be en op VivaSalud.be

 

Meer info:

www.vivasalud.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!