De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Summerschool Klimaat UGent
Summerschool Klimaat UGent

Door studenten, voor studenten: de UGent Summerschool Klimaat

zaterdag 21 september 2019 16:26
Spread the love

Van 16 tot 20 september vond aan de Universiteit Gent de multidisciplinaire UGent Summerschool Klimaat plaats. 50 studenten uit 10 faculteiten werden uit bijna 100 kandidaten geselecteerd om een week lang uit verschillende invalshoeken de klimaatproblematiek te bestuderen. De Summerschool, die in februari als idee in het hoofd van masterstudent ingenieurswetenschappen Johannes Lips (22) opkwam, is volledig gratis en wordt volledig door studenten georganiseerd.

Lezingen over hernieuwbare energie, het politieke karakter van het klimaatvraagstuk, biodiversiteit, klimaatactivisme en de link tussen klimaatverandering en kunst. Workshops over hoe je een universiteitscampus klimaatneutraal kan maken of hoe een parlement der dingen een ander licht op klimaatverandering kan doen schijnen. Discussies over ecomodernisme of burgerlijke ongehoorzaamheid. Speeddaten met experts, een excursie, een filmavond, en een keynote lezing van de gerenommeerde architect Thomas Rau. Dat alles is slechts een greep uit wat er deze week op het bomvolle programma van de Summerschool stond.

Foto: Summerschool Klimaat UGent

Masterstudenten Johannes Lips en Marie-Julie De Bruyne (21) leidden dit alles in goede banen. “Zelf geïnteresseerd in de problematiek en geïnspireerd door de klimaatprotesten, probeerde ik me op eigen houtje te verdiepen in de klimaatverandering. Dat bleek een stuk moeilijker dan gedacht: het probleem is zeer complex en er zijn ongelooflijk veel verschillende disciplines betrokken bij het zoeken naar oplossingen,” vertelt Johannes. “Vandaar dat ik met het idee kwam om in een Summerschool alle aspecten te belichten. Ik stuurde een voorstel naar onze rector, die meteen enthousiast was en alle nodige middelen ter beschikking stelde.”

Toch blijft de Summerschool een activiteit die door studenten zelf werd vormgegeven: de twee coördinatoren trokken een team professoren, master- én doctoraatsstudenten om de Summerschool te organiseren. “Uiteraard wordt de inhoud van alle activiteiten voorzien door professionele experts. Er werken tijdens deze week meer dan 55 experten op verschillende locaties mee aan de verschillende activiteiten. Maar het volledige verloop van de Summerschool, van welke sprekers werden uitgenodigd, over de selectie van de deelnemers, tot de catering toe, werd door studenten geregeld”, aldus Marie-Julie. Zo werd er ook door studenten besloten om zoveel mogelijk activiteiten niet als klassieke hoorcolleges te organiseren, maar bijvoorbeeld als workshops, om zo op een actievere manier bij te leren.

Ook Opdrachthouder Duurzaamheid binnen de UGent, professor Thomas Block, geeft een lezing op de Summerschool en begeleidt enkele workshops. Hij droomt al luidop van een volgende editie: “Het idee leeft sterk om volgend jaar een tweede editie van deze Summerschool Klimaat te organiseren en dit ook op te nemen binnen de opleidingen als interdisciplinair keuzevak voor alle faculteiten.”

De Summerschool liep af op vrijdag 20 september, de dag waarop een wereldwijde klimaatstaking is gehouden. Zo haakte de Summerschool symbolisch in op de acties die overal ter wereld worden gehouden voor een daadkrachtiger klimaatbeleid.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!