De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Door crowd funding 15 000 cruciale halftijdse “basisbanen” laten financieren, zou de regering dat zien zitten?

Door crowd funding 15 000 cruciale halftijdse “basisbanen” laten financieren, zou de regering dat zien zitten?

maandag 20 februari 2017 21:21
Spread the love

Jaren bezuinigen, besparen, niet investeren kan ook veel kosten, meer dan de korte-termijnopbrengst.

Stel er wordt een coöperatieve opgericht die van maximaal 4 miljoen aandeelhouders minimaal 50 euro per jaar vraagt. Wat kan men doen met die 200 miljoen?

Een heel goede bestemming zou zijn x aantal jaren, minstens 5 en meestens 15, tot 15 000 halftijdse overheidsbanen te creëren ten bedrage van 13 000 à 14 000 netto. Vanaf een gegeven moment moet de investering worden terugbetaald met interest, die minstens de inflatie is. De overheid kan officieel geen schulden bijmaken, maar de gevolgen zijn te merken. Dit zou dat probleem omzeilen. Over enkele jaren gaat het hopelijk budgettair beter, o.m. door Europese afspraken over het sluiten van fiscale achterpoorten waar ook Belgische bedrijven gretig van gebruik maken.

De eerste aan te werven doelgroep: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2300610/2015/04/27/Een-derde-van-de-advocaten-verdient-amper-een-bestaansminimum.dhtml

“Door de grote concurrentie werken advocaten vaak aan abnormaal lage erelonen. “De koek moet tussen veel meer advocaten verdeeld worden, waardoor velen tegen de armoedegrens aan schurken. Minstens een derde verdient amper een bestaansminimum”, lichtte hij toe in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Slechte zaak voor de maatschappij

Maar het teveel aan advocaten is volgens Dyck niet alleen een slechte zaak voor de advocaten zelf, maar ook voor de cliënten en de maatschappij. “Veel advocaten voeren procedures die soms beter niet gevoerd worden, omdat ze zo uiteindelijk toch nog een ereloon krijgen.””

Wie zou er zijn of haar inkomen niet willen verdubbelen indien het zo laag is?

 De tweede overtollige bankbedienden, met een toeslag van de RVA indien verder werkloos: België heeft de laatste tijd te maken met een golf van ontslagen, na ING is het nu wellicht ook de beurt aan Crelan om personeel te laten afvloeien als reactie op de verhoogde druk van de Nationale Bank van België. De coöperatieve bank moet besparen op kosten en het rendement opkrikken.

http://beurs.com/2016/10/06/het-rommelt-in-de-bankensector

Want: http://www.legalworld.be/legalworld/justitie-heeft-te-weinig-personeel-en-computers-om-financiele-criminaliteit-te-bestrijden-jidm.html?LangType=2067

http://nl.metrotime.be/2017/02/18/news/werkdruk-en-personeelstekort-maakten-wachtlijsten-bij-justitiehuizen-langer-in-2015/

http://trends.knack.be/economie/onderbezetting-weegt-op-de-werking-van-de-fiscus/article-normal-241947.html

En recenter: http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Fiscus_heeft_te_weinig_volk_voor_controles.9783537-4002.art?ckc=1

“De belastingdiensten hebben vorig jaar fors minder personen en bedrijven gecontroleerd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de fiscus.” 30/06/2016

Zou zo’n extra personeel zichzelf niet veelvuldig terugbetalen?

“In onze lijst van knelpuntberoepen geven we per beroep eveneens aan waarom dat beroep een knelpunt vormt. Daar zijn drie mogelijke oorzaken voor: een kwantitatief tekort, een kwalitatief tekort of specifieke arbeidsomstandigheden.

Bij een kwantitatief tekort zijn er te weinig beschikbare kandidaten op de arbeidsmarkt. Omdat te weinig studenten die richting kiezen bijvoorbeeld of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat. Dit eerste is het geval voor ingenieurs, onderhoudsmecaniciens, verpleegkundigen, bepaalde specialisaties bij artsen,… Het onderwijs en de overheid kunnen dit tekort helpen wegwerken door studenten te informeren en het volgen van deze studies aantrekkelijker te maken. Maar als de desbetreffende studie bijvoorbeeld 5 jaar duurt, duurt het ook 5 jaar vooraleer de eerste schoolverlaters de arbeidsmarkt betreden. Een schoolse opleiding ontbreekt dan weer voor onder andere het beroep van houtskeletbouwer (nieuwe trend).”

http://www.impact.be/over-impact/nieuws/7-op-de-10-knelpuntberoepen-is-een-technisch-beroep

Ik ben er voorstander van jongeren meer de kans te bieden halftijds te studeren en te werken, indien niet vanaf 18 dan toch 20, maar dan toekomstgericht (en niet in de horeca, verkoop, … e.d. waar ze toch niet blijven). Zo kan hun intrede in de arbeidsmarkt vervroegd worden en hun praktische vaardigheden zijn een pak beter wanneer ze voltijds kunnen aantreden. En financieel zijn ze uiteraard al goed af met een 1000 euro per maand.

Geld is nu eenmaal een goede motivator. Zolang het niet de enige is.

“Volgens Degadt zitten drie op de tien ziekenhuizen vandaag al in de rode cijfers. “En dat kan met deze maatregel evolueren naar 6 op 10”, zegt hij.

De gevolgen van een besparing van deze orde zullen volgens hem meteen zichtbaar zijn. “Onderbezette afdelingen, zoals materniteiten en kinderafdelingen, zullen gesloten worden. In het slechtste geval moeten zelfs hele ziekenhuizen sluiten. Patiënten krijgen mogelijk extra erelonen, kamersupplementen of een toeslag voor hun maaltijden op het bord. Artsen zullen harder moeten werken, want ziekenhuizen zullen twee keer nadenken voor ze tijdelijke contracten hernieuwen”, klinkt het.”

https://radio1.be/artsen-en-patienten-zullen-besparingen-op-ziekenhuizen-voelen

Verdringing van het huidige personeel is niet goed, maar anders is het er sowieso niet. Neem ik aan.

Er zijn rond de 70 000 bedden. Door vergrijzing en verobesitasisering en ook nog eens vervrouwelijking zou er wel eens nood kunnen zijn aan meer laaggeschoolde – en vooral mannelijke? – “hefkundigen”. Ook of vooral om ervoor te zorgen dat de verpleegsters geen versleten rug hebben tegen dat ze nog geen 60 zijn. 1 op 50 bedden zou 1400 nieuwe werknemers zijn, en een 14-tal per ziekenhuis dus een tweetal gemiddeld aan het werk overdag. Niet zo veel voor gemiddeld 700 bedden, maar niet iedereen is even zwaar.

“Geen eenvoudige opdracht in een omgeving die niet alleen mentaal maar ook fysisch belastend is. Voor een verpleegkundige is bijvoorbeeld heffen en tillen met patiënten bijna dagelijkse kost.”

http://www.jobat.be/nl/artikels/az-sint-lucas-wil-werk-werkbaar-houden-gemiddelde-leeftijd-personeel-bedraagt-42-jaar/

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!