De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

DOET DE INDEX DE PRIJZEN STIJGEN, OF OMGEKEERD?
Paul De Grauwe, Angela Merkel, Guy Tegenbos, Guy Quaden, Loonindexering, Indexkoppeling -

DOET DE INDEX DE PRIJZEN STIJGEN, OF OMGEKEERD?

donderdag 17 februari 2011 15:16
Spread the love

De Belgische indexkoppeling van de lonen lijkt een groot wereldprobleem te worden. Na de bedrijfsleiders zeggen Angela Merkel, Nicolas Sarkosy, de Europese Centrale bankiers, en nu ook onze Guy Quaden: zo kan het niet langer. De OESO adviseerde België al in november 2008 om de loonindexering af te schaffen.
Prof. Paul De Grauwe – die niettegenstaande zijn O-VLD verleden, wetenschappelijk blijft denken – zegt “het is lachwekkend om te betogen dat het afschaffen van de loonindexering kan bijdragen tot stabiliteit in de eurozone”. Want: “dat er loonindexering is in België kan moeilijk als één van de oorzaken van de eurocrisis worden bestempeld”. En hij verklaart de nonsens slogans over de index: “Leterme had gelijk toen hij zei dat het deel uitmaakt van de verkiezingscampagne die Angela Merkel in Duitsland is gestart”  Merkel heeft nl. last van de campagne van de Duitse tabloids (= mooi woord voor roddel- en sensatiebladen, die vertegenwoordigen zogenaamd de publieke opinie- FR) (De Morgen 12/2/2011).

Dus, beste mensen: Laat u niet beetnemen! Met die slogan won Achiel Van Acker de strijd tegen de dure steenkool.
Want: eerst stijgen de prijzen, en later pas de spilindex. De aanpassing van lonen volgt soms pas een jaar later (paritair comité 218). Intussen zijn de consumenten koopkracht kwijt, die niet meer wordt ingehaald (tenzij door een echte loonsverhoging: en die mag maximum 0,3% zijn over twee jaar, volgens het IPA).
Niet vergeten dat benzine, diesel, tabak en alcohol vroeger al uit de index werden gehaald. Daardoor weerspiegelt deze “gezondheidsindex” niet het volledige uitgavenpakket van de meeste gezinnen; ook omdat luxeproducten (“de Porsche”) mede het cijfer bepalen. Wil iemand nu ook de electriciteitsprijs schrappen? Komt daarbij dat we een procentuele (%) loonaanpassing hebben: het bedrag in euro dat een hogere loonschaal erbij krijgt, is veel groter dan wat de lage inkomens krijgen. Wie het minst verdient, krijgt nauwelijks een aalmoes meer. 

Echter, het belangrijkste in dit systeem is, dat door de voorafgaande prijsstijgingen ook de winsten van veel bedrijven omhoog gegaan zijn. Waar gaat anders het geld naartoe dat door de consumenten op de toog is gelegd? Dus eerst stijgen de winsten, veel later de lonen. De cijfers van die winsten liegen er niet om: die blijven maar stijgen. Niet alleen die van GDF-Suez, eigenaar van Electrabel: in één quartaal 3,6 miljard euro nettowinst, plus schuldafbouw en overnames. Ook Anheuser Busch-Inbev: 3,058 miljard dollar netto over 9 maand. En Arcelor-Mittal 2,9 miljard netto in 2010. Enz., enz. Nog meer cijfers op: https://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2010/09/28/er-soms-geld-nodig-bekijk-hier-de-nettowinsten-van-het-halfjaar-2010-en-updat     

Natuurlijk profiteren niet alle bedrijven evenveel. De petroleumreuzen, Suez, big farma, de speculanten op de graanprijs, zijn bij de kampioenen; maar mijn coiffeur of bakker heeft daar niets aan. Daarom zouden de patroonsorganisaties een deel van hun winsten moeten samenleggen in een solidariteitskas, om zo hun zwakkere broertjes te steunen. De loon- en weddetrekkenden doen dat al generaties lang.
Indien de EC een verstandig beleid wil voeren, zou de automatische loonindexering verplicht moeten worden in alle EU staten. Dat zou overal de koopkracht ondersteunen, daardoor ook de afzet verhogen van de bedrijven, en bijgevolg misschien zelfs nieuwe arbeidsplaatsen mogelijk maken. Natuurlijk moeten de patroons bereid zijn een stuk nettowinst op te offeren ten voordele van zijn personeel. En daar knelt het schoentje.

PS: Guy Tegenbos in de kwaliteitskrant De Standaard (17/2) doet alsof het evident is dat onze loonindexering banen doet verdwijnen. De patroons zeggen dat; maar welk bewijs is daarvoor, en vooral welke garantie geven ze? Juist België heeft de economische crisis beter doorstaan dan veel andere landen van de EU, volgens meerdere statistieken.

Over index en regionalisering: http://hdl.handle.net/1854/LU-430413 

Alle achtergrondinfo: http://www.abvv.be/web/guest/search-nl?p_p_id=search_WAR_tonsaiportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_search_WAR_tonsaiportlet_id=40670&_search_WAR_tonsaiportlet_javax.portlet.action=viewitem&p_l_id=15227

Officiële gegevens: http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/consumptieprijzen/index.jsp

take down
the paywall
steun ons nu!