Bron: Flickr

Dodelijke hittegolf in Japan ‘onmogelijk zonder klimaatverandering’

woensdag 5 juni 2019 00:25
Spread the love

De extreme hittegolf die Japan vorig jaar teisterde, kon onmogelijk gebeurd zijn zonder de klimaatverandering, stellen Japanse onderzoekers. De hittegolf eiste meer dan duizend doden.

In juli vorig jaar stegen de temperaturen in Japan tot 41,1 graden Celsius – de hoogst gemeten temperatuur ooit in het land. Tegelijk leidden hevige regens tot modderstromen en tot de ergste overstromingen in decennia. De hittegolf kostte aan 1032 mensen het leven.

Uit een rapport van de Meteorological Society of Japan blijkt nu dat de omvang van de hittegolf niet mogelijk was zonder de klimaatverandering. De wetenschappers besluiten dat op basis van een techniek die bekendstaat als ‘event attribution’ (EA). De relatief nieuwe methode probeert het aandeel van de klimaatverandering in extreem weer te bepalen door achttien klimaatscenario’s te simuleren met en zonder de huidige opwarming van 1 graad Celsius boven de pre-industriële niveaus.

De wetenschappers besluiten zo dat de hittegolf in het huidige klimaat een kans van 1 op 5 had om voor te komen, maar vrijwel onmogelijk was geweest als het klimaat onveranderd was gebleven. Yukkiko Imada, hoofdauteur van de studie, beschrijft de resultaten als “echt verrassend”.

Zekerheid

“We gebruiken de EA-strategie al meer dan vijf jaar om verschillende extreme weerfenomenen te bestuderen”, zegt hij. “In de meeste gevallen konden we stellen dat een fenomeen een aantal keer waarschijnlijker werd door de klimaatverandering. Maar het gebeurt heel zelden dat de kans ‘zero’ wordt in een scenario zonder opwarming.”

Uit de studie blijkt dat het “in feite onmogelijk” is dat een dergelijke vernietigende hittegolf onder normale omstandigheden was voorgekomen, zegt Nicholas Leach, een deskundige in klimaatoorzakelijkheid aan de Universiteit van Oxford. “De klimaatverandering is een feit en verloopt steeds sneller, zeker in het laatste decennium”, zegt hij. “Naarmate de opwarming aanhoudt, kun je meer en meer van dit soort studies verwachten.”

Vingerafdruk

Het onderzoeksveld van de “klimaatattributie” ontstond pas begin deze eeuw maar groeit snel. Het onderzoek probeert de vingerafdruk van de klimaatverandering op te sporten in droogtes, overstromingen en stormen. Meestal beperkt de conclusie zich tot een hogere waarschijnlijkheid van bepaalde fenomenen door het klimaat.

Maar het gebeurt ook dat er met zekerheid een rechtstreeks verband gevonden wordt. In december vorig jaar besloot een studie omtrent een hittegolf in 2017 en 2018 in de Tasmaanse Zee dat “de algemene intensiteit van de hittegolf vrijwel onmogelijk was zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.”

 

Bron:

Climate Home News

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!