Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Recensie, Islam, BOEH!, Deurne, Selahattin Koçak, CIB, Moslimgemeenschap, Communicatie in Beeld, Mohamed Ihkan, Ali Salmi, Wim Van Ael, Cc rix -

Documentaire toont moslimgemeenschap van binnenuit

Vrijdag 14 september ging in CC Rix in Deurne de documentaire ‘Moslims van bij ons’, van filmmaker Mohammed Ihkan, in première. Met deze documentaire laat de cineast zien dat de moslimgemeenschap in Vlaanderen een zeer divers gegeven is. Er komen opmerkelijke stemmen in deze documentaire aan het woord, die een ander licht werpen op de islam.

dinsdag 18 september 2012 15:10
Spread the love

Respect voor de vrouw

In deze nieuwste documentaire portretteert stichting ‘Communicatie In Beeld’ (CIB) een dertiental moslims. Aan de hand van – soms – cliché-stellingen, vertellen deze mensen wat de islam in hun leven betekent. Het zijn niet enkel moslims van andere origines, maar ook Belgen die zich nadien tot de islam hebben bekeerd.

Thema’s als de rol van de vrouw in de islam, worden toegelicht. Imam Wim Van Ael: “Wie krijgt het meest respect in de islam? De moeder want zij droeg ons, zij baarde ons en zij gaf ons melk! Zij krijgt van ons drie keer meer respect dan onze vader.”

Het thema over de hoofddoek sluit hier ook nauw bij aan. Sarah Azmat: “Als je een vrouw verbiedt een hoofddoek te dragen, dan ontneem je haar vrijheid. Een hoofddoek dragen uit vrije wil, is emancipatie.”

Investeren in moslimjongeren

De vijandigheid tegenover de islam wordt door politicus Ali Salmi (SP.A) aan de kaak gesteld: “Sinds 1989, na de val van de muur, zijn moslims de grote vijand. De commercialisering van de media doet veel. Als we in het nieuws komen, dan is het negatief. Journalisten moeten beseffen dat ze zich aan de deontologische code moeten houden. Veel moslims vertrouwen de pers niet meer door de negatieve berichtgeving.”

Selahattin Koçak, een andere politicus (VLD), trekt elders in de documentaire een vergelijking: “Wij moeten investeren in onze moslimjongeren. We moeten ons realiseren dat zij, binnen afzienbare tijd, 60 procent van onze bevolking vormen. Zij moeten later onze billen schoonmaken in het rusthuis. Als wij nu goed voor hen zorgen, dan zorgen zij goed voor ons en gebruiken ze zacht papier. Als we hen nu aan hun lot overlaten, dan kunnen we wel eens schuurpapier gaan voelen; en dat doet pijn.”

Vredelievende religie

Ook deze keer brengt Mohammed Ihkan met zijn documentaire een stem die we anders niet vaak horen in de media. Geen zoveelste verhaal over fundamentalisten en rellende jongeren, maar over een vredelievende religie met respect voor de vrouw.

Deze keer wordt er niet over de moslims gesproken, maar door de moslims. Dat is een wezenlijk verschil. Dat werpt een heel ander licht op de werkelijkheid. Ihkan laat zien dat de islam geen monotone godsdienst is, maar een zeer diverse.

De verschillende scènes van de film worden geregeld van elkaar gescheiden door interessant camerawerk. Zo wordt Koçak gevolgd op een oude mijnsite in Beringen. De man lijkt er haast op te gaan in de omgeving waarin hij opgroeide.

Vernieuwing vanaf de zijlijn

Deze documentaire van Ihkan duurt enorm lang, wel één uur en veertig minuten. Daarover kan je zeggen dat het traag voortkabbelt en dat er enkele, haast onopvallende, technische foutjes inzitten. Dit kun je de maker ook niet kwalijk nemen. Hij werkt no- tot low budget en doet dit op vrijwillige basis.

Verder verveelt de film geen moment en worden de weinige mankementen ruim gecompenseerd door de interessante gesprekken en de filmtechnisch interessante scènes.

Met ‘Mijn Verhaal’, één van Ihkans vorige documentaires, kon hij de VRT inspireren om een man van Marokkaanse origine zijn migratieverhaal te laten vertellen. Het werk van deze cineast aan de zijlijn, beïnvloedt dus wel degelijk het medialandschap en het maatschappelijk debat.

Ihkan heeft voor het komend jaar nog heel wat filmprojecten klaar staan; stof genoeg dus om de mainstream media vanuit de marge te laten vernieuwen.

‘Moslims van bij ons’ is een documentaire van stichting Communicatie In Beeld. Deze wordt vertoond op woensdag 26 september 2012 om 20u30 in De Roma in Borgerhout.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!