De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Déjà-vu?
Brazilië -

Déjà-vu?

zaterdag 15 juni 2013 12:50
Spread the love

De wereldbeker voetbal in Brazilië komt dichterbij, en dat is te merken ook. De laatste weken duiken er in de media meer en meer berichten op over wantoestanden bij de voorbereiding van het evenement. Alleen al in Rio moesten 3 000 gezinnen verhuizen. In heel Brazilië zullen dat er 30 000 zijn. Gedwongen verhuizingen, afbraak van cultureel of maatschappelijk belangrijke plekken, en dat alles op een extreem geweldadige manier. U krijgt een déjà-vu gevoel?

Inderdaad, ook tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 regende het soortgelijke berichten. Idem voor de Olympische Spelen in China in 2008. Zelfs bij de Spelen in Londen in 2012 werd bericht over de ‘asociale reorganisatie van enkele stadsbuurten’ die gebeurde op een manier die te wensen overliet.

Rio_voetbalstadion

(FOTO: In Rio is hét symbool voor de wandaden het Maracanástadion. Bij de verbouwing van dit beroemde stadium moesten een waterpretpark, een school, een atletiekstadion en een gevangenis plaats maken voor een parkeergarage, een helihaven, een winkelcentrum en een voetbalmuseum (IPS).)

Het is goed dat dergelijke praktijken gerapporteerd worden, maar nog belangrijker is: wat doen we eraan? Ten eerste is de voorbereiding van het evenement uiteraard de verantwoordelijkheid van de overheid van het gastland. Maar wie moet er optreden als deze zich schuldig maakt aan oneerlijke praktijken?

In Brazilië heeft zich een ‘Volkscomité van de Wereldbeker en de Olympische Spelen’ gevormd, bestaande uit een 50-tal civiele organisaties en wetenschappers. Zij hebben hun bevindingen en aanbevelingen gebundeld in een rapport dat ze zullen bezorgen aan de Braziliaanse overheid, de wereldvoetbalbond FIFA, het Internationaal Olympisch Comité en de VN-rapporteur voor het recht op wonen. Er had zich ook een bezettingsactie gevormd, geleid door 26 vertegenwoordigers van inheemse groepen uit het hele land. Deze werd echter in maart op gewelddadige manier door de regering ontruimd.

Deze lokale initiatieven zijn een begin, maar wordt het ook geen tijd voor internationale solidariteit? Evenementen als de Wereldbeker en de Olympische spelen zijn immers allesbehalve een interne aangelegenheid. Hoewel teams van over heel de wereld meedoen, bedrijven van heel de wereld bij het evenement betrokken zijn en de FIFA de volledige voorbereiding ervan dirigeert, voelt blijkbaar niemand de verantwoordelijkheid in te grijpen bij herhaaldelijke wanpraktijken en mensenrechtenschendingen. Zolang daar geen verandering in komt, zullen dergelijke menselijke drama’s zich jaar na jaar herhalen.

take down
the paywall
steun ons nu!