De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De zaak Assange: Hoe een one-night-stand een wereldwijde jacht op één man ontketende
Zweden, Julian Assange, Wikileaksstichter, Klokkenluiderssite, Engeland -

De zaak Assange: Hoe een one-night-stand een wereldwijde jacht op één man ontketende

woensdag 8 december 2010 16:56
Spread the love


Julian Assange, de stichter van de klokkenluiderssite Wikileaks zit in een gevangenis in het Verenigd Koninkrijk. Assange werd gisterenmiddag gearresteerd op beschuldiging van verkrachting in Zweden. Eerder op de dag had de 39-jarige Australiër zichzelf gemeld bij de Britse politie. De rechter besliste Assange niet vrij te laten op borgtocht. Hij zal nog op zijn minst een week achter de tralies blijven.

Volgens zijn advocaat zijn de beschuldigingen opgeblazen met als einddoel hem in de VS te krijgen en hem daar te berechten voor spionage en het vrijgeven van vertrouwelijke diplomatieke documenten.

De claims tegen Assange houden weinig steek, schrijft Christopher Hitchens op Slate com.  Assange mag dan al een micromegalomaan zonder scrupules zijn, hij is geen verkrachter. Hoe leuk het ook is om de man af te schilderen als een cultleider die zich graag amuseert met zijn volgelingen, de detalls van het seksmisdrijf lijken niet op verkrachting te wijzen en werden opgeblazen. Indien dat zo is, kan dat Assange enkel meer sympathie van het grote publiek opleveren.

Assange is niet zo onschuldig als zijn verdediging graag laat uitschijnen, schrijft George Eaton in de New Statesman.  Zijn tegenstanders hebben de beschuldigingen tegen hem ongetwijfeld uitgebuit om er politieke munt uit te slaan, maar dat betekent nog niet dat er geen grond van waarheid inzit. Geen van Assanges volgelingen lijkt te weten hoe de vork juist aan de steel zit. Indien de beschuldigingen werden aangedikt, zullen ze een rechtszaak niet overleven en zal Assange zijn naam kunnen zuiveren.

Niemand wint in deze zaak, schrijft Richard Pendlebury in The Daily Mail. Zowel de twee vrouwen als Assange bevestigen dat hun ontmoeting instemmend begon. Maar beide vrouwen zeggen dat ze niet langer met die liaison instemden toen Assange weigerde een condoom te gebruiken. En dat vormt in Zweden een inbreuk op de wet. Een van beide slachtoffers is een doorwinterde feministe, die al blogde over ‘het wreken van haar ontrouwe minnaars’. Hoe bepaal je wie gelijk heeft wanneer geen van de betrokken partijen veel krediet waard lijkt te zijn?

Foto : Flickr/ by Appfrica

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!