De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De oorlog in Oekraïne: big business en slinkse streken

De oorlog in Oekraïne: big business en slinkse streken

De Franse zakenman Juillet Alain, bijzonder competent op het gebied van economische politiek, verklaarde onlangs in een interview dat de oorlog in Oekraïne een verliespost is. Om het geïnvesteerde geld terug te verdienen zou Frankrijk, als de oorlog voorbij is, aan de heropbouw van het zwaar beschadigde land moeten kunnen verdienen. Maar, zo weet Alain, de VS hebben al een akkoord voor de wederopbouw afgesloten. Frankrijk blijft dus in de kou staan, en Europa net zo. Maar ook op een ander gebied zijn de VS bezig goede zaken te doen, namelijk in de tankbusiness. German Foreign Policy zette de informatie mooi op een rijtje…

maandag 6 maart 2023 08:04
Spread the love

Achter het oorlogsgeweld en het ideologische getoeter en geblaas daarrond worden volop zakelijke belangen verdedigd, en organiseren de VS hun profijt. Zij hebben Oekraïne beloofd M1 Abrams-tanks te zullen leveren, maar daarna kwamen ze met de boodschap dat het pas over twee of misschien anderhalf jaar mogelijk zal zijn. De fabriek die ze moet bouwen, is namelijk nog met een ander project bezig dat eerst moet afgewerkt worden.

De Europese staten die hun Duitse Leopard2-tanks die al in dienst genomen zijn, afstaan aan Oekraïne kunnen van de VS de M1Abrams-tanks krijgen als vervanging. Maar ze moeten dan wel akkoord gaan met een industriële samenwerking op lange termijn. Dat komt erop neer dat ze geen Duitse tanks meer zullen kopen. Dat is een zware klap voor de Duitse wapenindustrie en voor Duitsland meteen ook een verlies aan invloed binnen Europa.

De VS zouden de M1-Abramstanks die ze aan Europa willen leveren ook meteen aan Oekraïne kunnen afstaan, maar dat doen ze niet. Ze hebben er nochtans meer dan genoeg. Van het oudere model M1A staat er een groot aantal in Koeweit en van de M1A2 bezitten ze tegen de 2000 stuks. De doorschuifoperatie van oudere Duitse Leopards naar Oekraïne en Amerikaanse Abramstanks naar Europese landen – onder strikte contractuele voorwaarden – betekent het onderuithalen van de sterke marktpositie van de Duitse Leopard2-tank, dus het verdringen van de Duitse tankbusiness en het penetreren van de Europese markt door de VS.

Die strategie was al aan de gang. Polen besliste in 2021 al 250 M1A2-Abramstanks te kopen, voor een bedrag van 4,75 miljard  dollar. En het besliste ook 1000 tanks uit Zuid-Korea aan te schaffen, waarvan er 180 ginder geproduceerd zouden worden, maar 820 in Polen zelf. Zuid-Korea is een nauwe bondgenoot van de VS in de strijd met China, en het ontwikkelen van de wapenindustrie bij die bondgenoot wordt door de VS stevig gesteund. Zo wordt dus onder de neus van de Duitsers een concurrerende tankindustrie binnen de EU opgestart door de VS. En Zuid-Korea produceert sneller en goedkoper dan Duitsland, dat zal allicht ook zo zijn in Polen.

Strategisch gezien gebeuren er twee zaken tegelijk: de Duitse invloed binnen de NAVO en de EU wordt afgezwakt en de militaire samenwerking tussen Europa en de VS en hun bondgenoot Zuid-Korea vergemakkelijkt de militaire integratie van Europese landen binnen het VS-imperium. Hoe meer Amerikaans (en ook Zuidkoreaans) militair materieel Europa gebruikt, hoe makkelijker de militaire samenwerking is en hoe onontkoombaarder. De VS kennen immers precies de tanks die ze aan Europa leveren en voor reserve-onderdelen is Europa van hen afhankelijk. Door de samenwerking van Polen met Zuid-Korea geraakt Europa ook meer betrokken bij het aanzwellende conflict tussen de VS en bondgenoot Zuid-Korea met China.

Juillet Alain was hoofd van een Franse economische inlichtendienst en verantwoordelijke voor economische inlichtingen onder drie Franse premiers. Het interview:

https://www.bvoltaire.fr/linvite-alain-juillet-nos-investissements-en-ukraine-sont-a-fonds-perdus/

 

German Foreign Policy: “Die Schlacht um den Panzermarkt”, 28/2/2023  https://www.german-foreign-policy.com/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!