De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Morgen, de krant van gisteren
De Morgen -

De Morgen, de krant van gisteren

vrijdag 11 februari 2011 17:08
Spread the love

Hoewel de poststaking al twee weken geleden werd aangekondigd, was het bij De Morgen vrijdagochtend blijkbaar toch even schrikken. De chef nieuws van de krant eiste op Twitter de onmiddellijke privatisering van De Post. Maar blijkbaar is het toch vooral De Morgen zelf die aan een De Collega’s-mentaliteit leidt. De vrijdagkrant werd pas om tien na negen online geplaatst. 

“Geen krant. Hatelijk! Al dat werk voor niets. Hoog tijd dat de post geprivatiseerd is…”, verzuchtte Brecht Decaestecker op Twitter. Decaestecker is sinds november chef nieuws van de krant.

In het voorjaar van 2009 liet Decaestecker (die toen nog schreef voor de mediabijlage van de krant) zich opmerken door tijdens het protest en de staking tegen het sociaal bloedbad bij De Morgen de kant te kiezen van de hoofdredactie. Een jaar later werd hij gepromoveerd tot chef nieuws. Zo gaat dat bij De Persgroep.

Maar is zo’n poststaking geen uitstekende kans om lezers naar de website te lokken? Daar hadden ze bij De Morgen alvast niet aan gedacht. De nieuwe editie van De Standaard kan je al kort na middernacht online lezen. Bij De Morgen was het vrijdagochtend wachten tot tien na negen voor de krant online kwam. Abonnees die de krant voor het werk wilden doorbladeren, waren er aan voor de moeite.

Tien na negen, dat is ongeveer het tijdstip dat ze bij De Collega’s de krant dichtvouwden om dan eindelijk zuchtend aan de slag te gaan in afwachting van de eerste koffiepauze. Postbodes (jawel die versteende ambtenaren) stoppen de krant elke dag vóór half acht in de brievenbus. Bij mij komen ze zelfs al iets na vijf uur langs.

De krantenuitgevers krijgen daar via De Post elk jaar 120 miljoen euro voor. Van de belastingbetaler. Dat is 0,88 euro per gebuste krant. Zonder die steun zouden kranten twee keer zo duur worden.

Wil de chef nieuws van De Morgen die perssteun afschaffen? I guess not. Zo zijn ze ook wel. Zuchten en klagen over overheidsdiensten, maar zelf geen dag kunnen leven zonder overheidssteun. Alleen spijtig dat ze zo hard hun best doen om de vooroordelen over overheidssteun te bevestigen: je wordt er lui en vadsig van.

take down
the paywall
steun ons nu!