De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De meeste wijnen zijn niet veganistisch

De meeste wijnen zijn niet veganistisch

woensdag 13 oktober 2021 16:23
Spread the love

Maar wijn is gemaakt van druiven? Zou je denken. En druiven zijn toch planten, zou je denken. Dat is inderdaad waar, maar om de wijn te klaren, gebruiken ze vaak dierlijke ingrediënten. Daardoor wordt de wijn minder troebel, omdat de gist en de deeltjes uit de wijn worden gehaald.

Het dierlijke product hecht zich aan een troebel deeltje, en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Daarna wordt de wijn gefilterd.

Meestal worden hiervoor eiwitten gebruikt. De consument wil graag een heldere wijn en weet vaak niet hoe dat klaren gedaan wordt. Dat gebeurt achter de deuren van de wijnkelder. De meeste wijnen worden geklaard met dierlijke producten. Maar troebele wijn is geen slechte wijn, integendeel. Die is meestal gezonder en lekkerder.

Witte wijn wordt vaker geklaard dan rode wijn. Bij rode wijn wordt het meer gewaardeerd dat hij troebel is en karakter heeft. Bij witte wijn geven de meeste wijndrinkers de voorkeur aan heldere wijn.

Hoe wordt veganistische wijn gemaakt?

Veganistische wijn kan zo genoemd worden als het product niet geklaard is, of geklaard is door middel van bezinking.

Dus door gewoon geduld te hebben, maar geduld en economische rentabiliteit gaan meestal niet zo goed samen.  Als je genoeg tijd laat tussen het rijpen van de wijn en het bottelen van de wijn, zakt het bezinksel naar beneden, en komen de troebele samen op de bodem van de fles of het vat.

Je kunt ook wijn klaren met niet-dierlijke producten. De bekendste is bentoniet, een minerale klei. Het proces is hetzelfde, de onzuiverheden in de wijn worden gebonden aan kleideeltjes en ze bezinken samen.

Hoe herken je veganistische wijn?

Je weet niet of er dierlijke producten zijn gebruikt omdat de producent niet verplicht is dit op het etiket te vermelden. Je kunt het aan je wijnboer vragen of wijnen kopen die een veganistisch etiket hebben of een vermelding “geschikt voor veganisten”.

Bij biologische wijnen is de kans iets groter dat ze ook veganistisch zijn, maar je bent absoluut niet zeker als er geen etiket of vermelding op staat.

Een veganistisch etiket is een certificaat waarvoor je moet betalen

In de Joodse keuken is het ook niet toegestaan om plantaardige en dierlijke ingrediënten met elkaar in contact te brengen. Een wijn die het koosjere etiket heeft, bevat dan ook geen dierlijke producten. Een  koosjere wijn is dus per definitie ook veganistisch.

Veganistisch wijnetiket

Het verschil tussen een traditionele wijn en een biologische of biodynamische begint in de wijngaard?

Bij biologische en biodynamische wijn mogen geen pesticiden, herbiciden, fungiciden en synthetische meststoffen worden gebruikt. In de traditionele landbouw, maar ook in de monocultuur worden deze stoffen vaak toegepast. Het resultaat is dat de grond dood is omdat hij helemaal met dat spul is besproeid. Toch is een gezonde bodem nodig om lekkere en gezonde druiven en lekkere wijn te krijgen.

Wat is het verschil tussen een biologische of biodynamische wijn?

Biologische en biodynamische landbouw maken gebruik van hulpmiddelen van natuurlijke oorsprong. Biodynamische wijnbouwers gebruiken specifieke preparaten die gemaakt zijn van koeienmest of silicium en die sterk verdund worden. Vervolgens worden de wijngaarden hiermee besproeid.

Als je wijngaarden gaat bekijken, een rij die biologisch is en een rij die op biodynamische manier is behandeld, kun je duidelijk het verschil zien in gezondheid en groeikracht van de plant.

De meeste biologische wijnbouwers werken met handmatige pluk. Dit omdat de druiven dan in betere conditie zijn dan wanneer dit machinaal gedaan wordt. In de traditionele wijnbouw zullen grote machines de druiventrossen van de wijnstokken kloppen. Dit gaat snel en efficiënt, maar beschadigt de druiventros. En dit heeft gevolgen voor het verdere verloop van het bereidingsproces van de wijn.

Direct na de oogst wordt ook sulfiet gebruikt om snelle gisting en verrotting te voorkomen. In de biologische landbouw wordt minder sulfiet gebruikt. Sommige wijnboeren proberen zelfs zonder sulfiet te werken. Dit vereist hygiënisch werk, met de hand, in kleine kistjes.

Het met de hand oogsten heeft een invloed op de kwaliteit, maar natuurlijk ook op de kostprijs.

Veganistische wijn en het verschil met biologische en biodynamische wijn

Wijn zonder sulfiet is tot op zekere hoogte mogelijk. Sommige natuurlijke wijngaarden maken de wijn stabiel door gewoon geduld te hebben. Dit vereist de juiste omstandigheden voor leeftijd van de wijn en rijping.

Smaaktoevoegingen

Als de wijn te zoet is, wordt een zuur toegevoegd. Als de wijn niet zoet genoeg is, wordt suiker toegevoegd. Noordelijke streken zullen regelmatig een oogst hebben met te zure druiven, zodat er volgens de richtlijnen wat suiker wordt toegevoegd. In de biologische landbouw is dit niet toegestaan. De wijn zal dus meer afhankelijk zijn van het seizoen en het jaar.

Foto: Door Fred Hsu on en.wikipedia – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69454735

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!