Een vrouw behorende tot de Mapuche in Chili. Bron: Wikimedia Commons Logo
Samenleving, Politiek - Yassin Akouh

De Mapuche-bevolking strijdt voor een waardig bestaan

De oorspronkelijke inwoners van het hedendaagse Chili en Argentinië hebben vele genocides en uitbuitingen doorstaan. Eerst door de Spaanse kolonisator en nadien door de hedendaagse machthebbers. Hun grondgebied wordt steeds meer ingepalmd en de Mapuche komen in opstand.

donderdag 6 december 2018 20:47
Spread the love

De eerste eis is de recuperatie van de in beslag genomen gronden of op zijn minst een deel daarvan. Grote bedrijven zoals het Italiaanse kledingmerk United Colors of Benetton en het houtverwerkingsbedrijf Celco/Arauco nemen steeds meer gebieden in voor landbouw en grondstoffen. Zo wordt er gas, olie en hernieuwbare energie uit het gebied gewonnen. De Mapuche reageren hierop met protesten, stakingen, boycotten, sabotage en wegblokkades. 

Volgens Lucas El Chele, het pseudoniem van een Belgische activist die zich inzet voor gelijke rechten van de Mapuche, zijn de eisen van de Mapuche vergelijkbaar met de eisen van de opstand in de Rif – een gebied in het Noorden van Marokko. “Ze willen een gelijke behandeling, een einde aan het racisme en de discriminatie waar ze mee te maken hebben. Ze eisen betere gezondheidszorg, tewerkstelling en infrastructuur”, aldus El Chele.

Een ander belangrijk punt is het stopzetten van de militarisering, om dit punt te begrijpen is het belangrijk om een duik te nemen in de geschiedenis van de Mapuche. In 1973 vond de staatsgreep in Chili plaats door generaal Augusto Pinochet. In Argentinië greep Jorge Videla in 1976 de macht. Hierdoor ontstond er in beide landen een militaire dictatuur. Onder deze dictaturen hebben de Mapuche veel geleden, zo zorgden de dictators voor polarisatie. De positie van de grootgrondbezitters werd in deze periode versterkt ten nadele van de Mapuche.

De familie Benetton is met maar liefst 900.000 hectare grond de grootste grootgrondbezitter van Argentinië. De Mapuche hadden een deel van Benettons landerijen bezet of ‘gerecupereerd’ zoals zij dat noemen. Daarop heeft Benetton de Argentijnse staat gevraagd om de bezetting te beëindigen. Vervolgens is het leger op de Mapuche afgestuurd.

Er zijn toen verschillende doden gevallen. Er verdween ook een witte, solidaire anarchist uit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Zijn lijk werd maanden later ongeschonden uit de rivier gevist. Na de dood van de anarchist Santiago Maldonado kwam er pas aandacht voor de zaak in de media. Mapuche-activisten beweren dat de familie Benetton achter de dood van Maldonado zit. Ze zeggen dat ze hem in een vriesinstallatie hebben opgeborgen omdat het haast onmogelijk is dat hij na maanden ongeschonden uit de rivier wordt gevist.

Onder het militaire bewind van de Chileen Augusto Pinochet werd in 1984 de Antiterreur-wet ingevoerd. Ondanks dat Chili en Argentinië geleidelijk aan evolueerden tot een democratie is deze wet op de dag van vandaag nog geldig in het gebied van de Mapuche. De bevolking wordt beschuldigd van illegale praktijken en gewapend verzet. 

Op 14 november kreeg de Chileense Camilo Catrillanca (24) een kogel door zijn hoofd toen hij op zijn tractor zat. Hij werd beschuldigd van autodiefstal, Catrillanca is de neef van het dorpshoofd van Temucuicui – een opstandig dorp in Chili. Dit incident zorgde voor veel ophef binnen de Mapuche gemeenschap, de Chileense president Sebastián Piñera heeft inmiddels toegezegd een onderzoek te starten naar het incident. Intussen blijkt dat de verplichte opnames van de interventie ‘vernietigd’ zijn. Commando Jungla spreekt van een vuurgevecht. Zes commando’s zijn door de president van Chili geschorst.

De Mapuche worden in hun strijd gesteund door allerlei sociale organisaties en vakbonden. Zij eisen het ontslag van Chadwick, de minister van justitie en de intrekking van de antiterrorisme wetten.

take down
the paywall
steun ons nu!