De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De kwaliteit van ‘Onweer over China’ bevindt zich in het bronnenmateriaal

maandag 11 oktober 2021 22:10
Spread the love

‘Onweer over China’ het boek van Hugo Van de Voorde uitgegeven in september 2021 bij Pelckmans verlaat de paden van het academische werk niet. Het is een boek dat de belangrijkste sinologen en schrijvers over China citeert. Hierdoor kan het op een zeer didactische manier de laatste tweehonderd jaar Chinese geschiedenis beschrijven met de nadruk op het rijk van Xi.

Hugo Van de Voorde is historicus, ere-inspecteur Geschiedenis, Secundair Onderwijs, van de Vlaamse Gemeenschap en auteur van tal van educatieve boeken.

Pelckmans uitgevers wil de lezer van vandaag inspireren, informeren en ontspanning bieden met boeken die bijblijven, boeken die je beleeft. Met een neus voor trends van nu en morgen brengen ze romans, kinder- en jeugdliteratuur, memoires, kook- en andere doeboeken, verhalende en geëngageerde essays. Ze werken met toonaangevende auteurs, illustratoren en vormgevers die aansluiting vinden bij de leefwereld en de aspiraties van een divers publiek.

Waarom is in 1800 het Chinese rijk ten gronde gegaan, waarschijnlijk omdat het niet kon industrialiseren omdat het geen kapitaal had. In vergelijking tot Engeland waar de elites al veel kapitaal hadden geaccumuleerd. China kon niet investeren in de producten die goed verkochten, terwijl Engeland een succesvol investeringsbeleid had.

Het is wachten tot Mao aan de macht komt voordat er wordt geïnvesteerd in industrie, maar het is niet vanzelfsprekend. De leuze van Mao is ‘Rood, maar niet persé deskundig’, terwijl het later onder Deng ‘Rood én deskundig’ werd.

Onder Deng wordt er dan ook een nieuw economisch beleid gevoerd. Toch bewijst de auteur dat het beleid van Deng nog steeds gebaseerd is op dat van Mao. Er zijn namelijk sinds de jaren ‘70 tot ‘78 ongeveer tweehonderd miljoen Chinezen bij gekomen, volgens de analyses is er toen ook veel meer geïnvesteerd in landbouw, onderwijs en gezondheidszorg.

Tussen Deng en Mao is er een echte paradigma shift tussen socialisme en staatsgeleid-kapitalisme. Volgens internationale analisten moeten we er mee rekeninghouden dat het kapitalisme onder verschillende vormen kan ontstaan wereldwijd. De periode van Mao wordt aangeduid als een dertig jarige periode van ‘49-’80 en die van Deng van ‘80 tot 2013.

Onder Mao ontstonden er duidelijke littekens van de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ en ‘de Culturele revolutie’ in de bevolkingsopbouw. Onder Deng waren het dan weer de groeicijfers die in het oog sprongen. Hu Jintao was een zwakke leider die liet begaan, misschien is hierdoor de Chinese economie minder beginnen groeiën. Dit is de reden waarom Xi Jinping met het ‘Belt and Road’ initiatief begon…

Voor China is Europa nu maar een schiereiland op het Euraziatisch continent, en heeft China de macht over de oude Sovjet Staten van Rusland afgesnoept. Hiermee hoopt Xi Jinping de motor van zijn economie aan te trekken. Dit en zoveel meer leest u in ‘Onweer over China, waarom het China van Xi, niet dat van de Chinezen is’.

Het is een boek dat zich didactisch aan de lezer manifesteert. De schrijver is historicus en het is een wetenschappelijk werk, waar hij op een duidelijk manier relevante bronnen citeert.

Er is over China heel veel te vertellen, maar het is duidelijk dat de auteur het bij de belangrijkste en meest essentiële bedenkingen en verbanden houdt die interessant zijn voor zijn onderzoeksvraag. Er is dan ook een duidelijke opbouw, zonder meer zit er vaak iets te veel herhaling in.

De auteur is geen specialist, maar hij is goed belezen en heeft duidelijk veel ervaring met deze manier van werken. Het boek verveelt dus nooit, laat je zeker niet afschrikken door de lange pagina’s, omdat het zéér vlot leest.

Hij geeft een duidelijke analyse van China uit historisch perspectief, en brengt hier een heel nieuw luik over Xi Jinping.

Auteur: Hugo Van de Voorde, Pelckmans, Nederlands, ISBN-9789464012941, septmber 2021, 368 pagina’s

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!