De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De kracht van de eenling
Tunesië, Zelfverbranding, Egypte + Jasmijnrevolutie, Arabische Revoluties -

De kracht van de eenling

zaterdag 16 april 2011 16:53
Spread the love

De strijd voor rechtvaardigheid kent veel aanhangers. Met duizenden zijn ze, tienduizenden in sommige staten. Protesterend en reclamerend tegen de corruptie van het regime. Gesterkt door een gemeenschappelijk doel en verbonden in de eenheid laten ze hun stem horen.

Beelden in de tv-journaals en foto’s in de kranten behoren tot de vanzelfsprekendheid. Als we dit concretiseren, spreken we van een zekere Arabische revolutie. Maar wat is de oorsprong van deze protesten ? De aanleiding is belangrijk om het heden te begrijpen. Het is noodzakelijk om alle feiten te zien, en niet het verhaal te laten beginnen in medias res. Hoewel het om feiten gaat, kent elk historisch verhaal een sprookjesachtig begin: er was eens… een eenzaad.

Laten we het verhaal van de Eerste Wereldoorlog nemen. Ene Gavrilo Princip liet daar de poppen aan het dansen gaan. Princip was een Bosnisch-Servische student. Hij was niet helemaal alleen natuurlijk.

Als lid van de terroristische organisatie ‘De Zwarte Hand’ kon hij op wat hulp rekenen. Het plan van de jonge student bestond erin Franz Ferdinand, de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, te liquideren. In twee pogingen slaagde hij daarin.

Het was de indirecte aanleiding voor WOI. De impact van een daad kan enorm zijn. In het geval van Princip kon een reactie van Oostenrijk-Hongarije niet uitblijven. Dat was in 1914. Bijna 100 jaar later is de kracht van de individuele daad nog steeds aanwezig. Het levende bewijs vinden we terug in de Tunesische hoofdstad Tunis.

Tunis zal binnen vijftig jaar in alle geschiedenisboeken beschreven worden als de stad waar de Arabische revolutie begon. Vorig jaar stak Mohammed Bouazizi, een Tunesische straathandelaar, zichzelf in brand uit protest tegen de inbeslagneming van zijn handelswaren en de vernederingen die hij onderging door toedoen van een vrouwelijke politieagent. Onschuldig op het eerste zicht, ware het niet dat een paar maanden later zowel het Tunesische alsook Egyptische regime ten onder ging. Zelfverbranding is hierbij een vorm van radicaal politiek protest.

Een eeuwenoude traditie wordt een wapen voor het gewone volk. De impact van zulke daden zijn op dat ogenblik niet in te schatten. Het moment van de eenling inspireert de massa. Er moet eerst iemand opstaan, dan pas is de menigte bereid het strijdtoneel te betreden. De kracht van de menigte is afhankelijk van de kracht van de eenling. Afwachten wat het effect is wanneer er morgen een brandende hotdogverkoper voor de Wetstraat 16 ligt… 

take down
the paywall
steun ons nu!