Vernietigd huis in het zuiden van Sana'a, de hoofdstad van Jemen. Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

De gevechten in Jemen kosten elke drie uur een mensenleven

Oxfam maakt zich grote zorgen over aanhoudende gevechten tussen Houthi-groeperingen en de coalitie geleid door Saudi-Arabië in Jemen. Elke drie uur sterft er een burger in de strijd om de controle over de belangrijkste havens en steden van het land. Duizenden anderen worden getroffen door ziekte en verhongering. De internationale gemeenschap moet dringend stoppen met het leveren van wapens die deze humanitaire crisis voeden.

vrijdag 26 oktober 2018 12:57
Spread the love

“De aankondiging van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo eergisteren om 5,5 miljoen extra humanitaire hulp uit te trekken voor Jemen is dan ook welkom”, zegt Catherine De Bock, verantwoordelijke voor humanitaire beleidsbeïnvloeding bij Oxfam Solidariteit. 

“Maar humanitaire hulp alleen is niet genoeg. Als er wapens naar de betrokken actoren in het conflict blijven stromen en structurele hulp afwezig blijft, is er weinig ruimte voor verandering. Oxfam steunt dan ook de oproep van de Minister aan de regionale overheden in ons land om de humanitaire situatie in Jemen ernstig te nemen en het conflict niet langer met wapens te voeden.”

Belgische wapens vergiftigen conflict

De Duitse regering besliste eerder deze week om de wapenexport aan Saoedi-Arabië op te schorten naar aanleiding van de moord op journalist Jamal Khashoggi en vroeg de andere EU-lidstaten om hetzelfde te doen. Gisteren riep ook het Europese parlement Europese lidstaten op om zich te verenigen en een Europees wapenembargo op te leggen.

Vanwege de aanhoudende situatie in Jemen roept Oxfam het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en andere wapenleveranciers, waaronder België, op om in te gaan op de vraag van de Duitse regering en het Europese parlement en geen wapens meer te verkopen aan Saoedi-Arabië. 

België is nog steeds één van de wapenleveranciers van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten. In 20161 waren de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië de belangrijkste ontvangers van de Waalse wapens met wapenexportlicenties die opliepen tot 48.614.295 euro voor de Verenigde Arabische Emiraten en tot 33.514.269 euro voor Saudi-Arabië. Eind 2017 gaf de Waalse regering nog groen licht voor 25 nieuwe exportlicenties aan Saudi-Arabië, in totaal goed voor zo’n 1,8 miljard euro.

Sterven door oorlog, honger en ziekte 

Jemenitische burgers worden geconfronteerd met een drievoudige dreiging: oorlog, ziekte en honger. Tussen 1 augustus en 15 oktober werden 575 burgers gedood tijdens de gevechten, luchtaanvallen en bomaanslagen op plaatsen waar burgers in groten getale aanwezig zijn, zoals markten, bussen of vluchtelingenkampen. 

Tegelijkertijd werden er in de afgelopen 18 maanden meer dan 1,1 miljoen gevallen van cholera gemeld en stierven meer dan 100 mensen ten gevolge van difterie. Deze week benadrukte de VN dat meer dan 14 miljoen mensen het risico lopen te verhongeren als de oorlog voortduurt. 

De recente devaluatie van de Jemenitische Rial heeft de voedselprijzen drastisch verhoogd. Ook brandstofprijzen stegen aanzienlijk: één liter brandstof kost tot 280 procent meer dan in maart 2015. Tot slot zijn veel mensen afhankelijk van watertanks voor hun drinkwater. Zonder deze precaire voorzieningen hebben ze enkel nog toegang tot niet-drinkbaar water, wat het risico op ziektes versterkt. 

Medeplichtig 

“Internationale actoren die de strijdende partijen financieren, moeten begrijpen dat ze medeplichtig zijn aan deze humanitaire crisis”, hekelt Siddiquey Muhsin, landendirecteur van Oxfam in Jemen. “De internationale gemeenschap moet dringend alles doen wat binnen haar vermogen ligt om ervoor te zorgen dat de twee kampen het eens raken over een staak-het-vuren.”

Notes: 
1 : Cijfers van de GRIP (Group for Research and Information on Peace and Security).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!