De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De geschiedenis van het Gentse Prinsenhof?

De geschiedenis van het Gentse Prinsenhof?

donderdag 6 september 2018 00:18
Spread the love



Prinsenhof, ook genoemd Hof ten Walle – maquette – De Wereld van Kina

Het Prinsenhof is een kasteel in Gent dat je nooit te zien kreeg. Het bestaat niet meer, ongelijk het Gravensteen, het Duivelsteen… Het kasteel wordt steeds in verband gebracht met keizer Karel. Hij werd er geboren in het jaar 1500. Maar het kasteel bestond al langer. Het heette ooit Hof ten Walle. Het allereerste Hof gaat terug tot burggraaf Hugo II, begin de 13e eeuw.

Lees de geschiedenis van het Hof in omgekeerde chronologie



Simon de Mirabellostraat – opgraving noordoostelijke vleugel Prinsenhof in 2011 – pic ExSitu

In 2011 werd bij bouwwerken in een voormalig atelier aan de Simon de Mirabellostraat de grondvesten bloot gelegd van een hoek van de omwalling van het Prinsenhof. Die bouwput is weer dicht gemaakt en er staat nu een appartementsgebouw op. Jammer dat de archeologische site niet werd geïntegreerd in de nieuwbouw. 



Sanderswal – grote poortopening – zuidwest-noord Prinsenhof -toestand in 1993 – pic M Helskens

In 1993 werden belangrijke archeologische vondsten gedaan met betrekking tot het Hof aan de kant van de Sanderswal. O.a.: een grote poortopening. Die zit verborgen achter woningen.

In de 20e eeuw bleef niets overeind van het kasteel of Hof. Enkel: de ‘Donkere Poort’. Deze poort bevindt zich in een hoek van het Prinsenhofplein. Daarbuiten, in een parkje bij de Lieve staat een beeld van een stroppendrager.

In de 19e eeuw vestigden fabrieken zich op het domein. waaronder een suikerraffinaderij, een papierfabriek, een zeepziederij en later ook een katoenfabriek. Er kwamen ook woningen. Doornikse steenblokken uit de muren van het Hof werden gebruikt om die woningen te bouwen. Er zitten dus nog historische stenen in sommige huizen in de buurt.



Prinsenhof – De Donkere Poort met toegang tot Bachtenwalle bij het kanaal De Lieve – gravure

Aan het einde van de 18e eeuw werden de gebouwen en de landerijen van het Hof verkocht. De slotgracht – die deels door de Simon de Mirabellostraat liep – werd gedempt. Het kasteel werd deels afgebroken. Woningen en fabrieken kwamen in de plaats. 

Dit was aan het einde van het Oostenrijkse keizerrijk in de Zuidelijke Nederlanden – incluis Vlaanderen. De Oostenrijkers hadden het gebied gekregen door overerving van hun Spaanse verwanten. Eerder was er keizer Karel.



Spaanse cavalerist. Beeld uit de filmopnames van ‘Emperor’ in 2015

Keizer Karel werd in Hof ten Walle of het Prinsenhof geboren als prins in 1500. Het Hof was in handen gekomen van de Spaanse Habsburgse vorsten. Zijn vader was de Habsburger-Bourgondiër Filips de Schone (of Filips van Spanje), en zijn moeder Johanna van Castilië – bijgenaamd de ‘waanzinnige’. Lees verder

take down
the paywall
steun ons nu!