De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Gazet van ’t Leuks – editie juni 2011

De Gazet van ’t Leuks – editie juni 2011

woensdag 29 juni 2011 19:44
Spread the love

Een nieuwe huisstijl.

Onze wijkgazet verschijnt nu sinds begin 2009 en ondertussen zijn er 10 edities verschenen. Wij hopen dat jullie tot op heden hebben genoten van de vele artikels, berichten, verhalen en verslagen van initiatieven uit de wijk en van de foto’s.

Naar alle waarschijnlijkheid is dit de laatste “Gazet van ’t Leuks” in deze stijl en lay-out. Sinds kort zijn we hard aan het werken om onze huisstijl er wat professioneler te laten uitzien. Onze volgende gazet zal er mogelijk helemaal anders uitzien. Niet op het vlak van luchtige artikels maar wel het uitzicht: een nieuw logo, nog mooiere foto’s, een betere kwaliteit in milieuvriendelijk papier, enz…

Jeannine Vriens van het keramiekatelier uit de Lookstraat is volop bezig met het ontwikkelen van onze nieuwe huisstijl. Zij is op professionele wijze aan het zoeken naar een nieuw logo dat we voor al onze initiatieven en clusterwerkingen kunnen gebruiken. De nieuwe huisstijl zal gebaseerd zijn op het nieuwe logo en zal het uitzicht bepalen van onze communicatiemiddelen zoals o.a. De Gazet van ’t Leuks.

In stilte dromen we ook van een eigen website maar dat is voor later.
Wij hopen dat jullie onze nieuwe huisstijl aangenaam zullen vinden. Wij van onze kant blijven proberen om een zo aangenaam mogelijke en leesbare Gazet te maken.
 

Werken in de wijk – opening nieuwe wijk.

Als je deze Gazet in de hand hebt zijn de werken in de wijk al heel ver gevorderd. De meeste straten hebben al een grondige metamorfose ondergaan. Nutsvoorzieningen zijn vernieuwd, een dubbele riolering is aangelegd en het straat beeld ziet er al helemaal anders uit. Voor velen is een lange periode van miserie achter de rug. Regen, sneeuw, ijzel, slijk, moeilijk begaanbare straten enz… hebben gezorgd voor soms heel wat ongemak, maar het resultaat mag er zijn. Wij horen vele positieve geluiden van tevreden mensen. Ook merken wij dat al heel wat buurtbewoners bloembakken en planten hebben staan wat de wijk fantastisch opfleurt. Ook de zitbanken zijn in trek tijdens de mooie dagen en de fietsbeugels worden goed gebruikt.
Oorspronkelijk was voorzien dat tegen het bouwverlof alles af zou zijn. Door het vele slechte weer tussen augustus 2010 en eind februari 2011 en verschillende technische moeilijkheden is de voorziene timing niet altijd haalbaar geweest. Daartegenover staat dat de werknemers van de verschillende aannemers zeer goed werk hebben geleverd. Vanuit de buurtwerking hebben wij door het wekelijks volgen van de werfvergaderingen heel veel problemen kunnen oplossen. Nog even op de tanden bijten en onze wijk zal helemaal af zijn. En verdomd… het resultaat mag gezien worden!!!

Feestelijke Opening:

Daar het einde der werken in zicht komt moeten we stilaan denken aan een feestelijke opening. De buurtwerking is volop aan het nadenken wat er allemaal mogelijk is. Zeker is dat we voor iedereen iets willen bieden.
Jullie kunnen nu al zeker zaterdag 24 september op jullie kalender schrijven. We hopen dat veel buurtbewoners naar het feest zullen komen. De feestelijke opening zal mogelijk gemaakt worden dankzij de medewerking en bijdragen van de Stad Lier, de aannemer De Molse bouwonderneming en studiebureau France.

We zullen Lier is laten zien hoe dat er gefeest wordt op ‘t Leuks!!!

We zijn nog op zoek naar buurtbewoners die mee willen helpen om van deze opening een succes te maken. Je kan je opgeven bij Dominic Van Oosterwyck, Hazenstraat 8,
0477/ 34 99 32 of dvanoosterwyck@gmail.com

Tot Looks.

Erfgoeddag op Het Looks: groot succes
(een verslag alsof het vandaag 1 mei is)

Het is zondag 1 mei en de zon oversaust onze mooie stad Lier. Ook onze wijk Het Looks, de tweede oudste wijk van de stad bestaande uit 420 werkmanshuisjes, deelt in het mooie weer. Onze wijk is een volkswijk met een smeltkroes van mensen en een rijke geschiedenis. Het is geen kluwen van kleine straatjes maar meer een dambordpatroon als structuur voor het stratenplan. Ideaal dus om leuke dingen te doen. Het KunstKomité van onze bloeiende buurtwerking organiseert vandaag een kunstproject in de wijk naar aanleiding van erfgoeddag rond het thema “armoede”. Het kunstproject bestaat uit twee delen.

Historische tentoonstelling

In een eerste gedeelte kunnen de bezoekers terecht in de Lookstraat nummer 14. Voor het eerst zetten An en Peter de deuren open van hun recent aangekochte huisje en richten er een historische tentoonstelling in over de wijk. Op een zeer sublieme wijze presenteren zij een prachtig opgebouwd overzicht van het vroegere leven in de wijk. De schitterende presentatie bestaat uit foto’s, boeken, attributen, geschriften en dit alles met leuke bindteksten die het geheel compleet maken. Het overzicht vertelt de geschiedenis van een wijk vol gewone mensen. Het gebruikte materiaal is allemaal verzameld bij bewoners en ex- bewoners van onze wijk. Dit maakt het allemaal nog levendiger dan het al is. Deze tentoonstelling is een voorproefje van een grotere tentoonstelling die we volgend jaar willen organiseren naar aanleiding van 800 jaar. Deze zal op zich deel uitmaken van een heuse artiestenfoor met nog veel meer creatieve projecten in onze wijk.
Niet minder dan 360 bezoekers laten zich deze historische tentoonstelling welgevallen met heel veel positieve reacties. Verschillende bezoekers bieden zelfs nog materiaal aan voor volgend jaar. Pure top, al zeg ik het zelf!!!

Dozententoonstelling

Een doos is nooit zo maar een doos. Onder dit motto vroegen we aan de wijkbewoners iets creatiefs te doen met een doos. Op een drietal plaatsen kan je het resultaat bezoeken. In een bouwwerf van een huisje in aanbouw worden meerdere dozen tentoongesteld die door verschillende mensen en kinderen uit onze wijk zijn aangemaakt. Voor de ene wordt het een geschenkendoos, voor de andere dan weer een heuse kijkdoos. Van poppenkleerkastdoos tot fraai beschilderde en beplakte exemplaren. Het is een bonte mengeling van verschillende kunstwerkjes die best gezien mogen worden. De bezoekers zijn dan ook zeer enthousiast.
In de werfkeet van de aannemer die momenteel de wijk volledig aan het heraanleggen is tot woonerf kan je gaan kijken naar een kunstwerk geïnspireerd op de werken in de wijk. De ontwerper heeft met dozen het dambordpatroon van de wijk nagemaakt en in elke doos een nieuwe kassei gelegd die gebruikt wordt bij de heraanleg. Het is als het ware dat de doos net geopend is en de vlak geslepen kasseien mogen uitgepakt worden voor de vernieuwde wijk.
In een pand aan Hazenstraat 8 stellen de bewoners een drietal projecten voor.
Sylvie presenteert in een smal gangetje tegenover hun huisje een 20 tal taartdozen beplakt met foto’s van haar project rond zwerfvuil. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s die op een zeer subtiele wijze het thema in beeld brengen. Het geheel wordt voorgesteld in een mozaïek die met touwtjes aan elkaar hangt.
Daarnaast presenteert zij een reeks detailfoto’s getrokken in de wijk. Deze foto’s zijn geplakt in taartdozen en worden op de vensterbanken van de overburen gepresenteerd. Zowel de buurtbewoners als andere bezoekers trachten te achterhalen waar deze foto’s zijn genomen. In een bruine omslag op de onderste flap van de taartdoos kan je de antwoorden vinden. Deze beide projecten genieten veel bijval.

Dominic en Sylvie hebben hun huisje aan de binnenzijde helemaal omgevormd tot één kartonnen doos. Met dit project heeft het koppel de sfeer willen creëren van hoe het leven in een kartonnen doos er zou kunnen uitzien. De muren en vloer van de leefkamer bestaan volledig uit karton. Op de grond ligt een kartonnen slaapmat en een deken. Een kartonnen tafel maakt deel uit van de ruimte waarop een oud brood, blikje makreel in tomatensaus en een worst de maaltijd vormen. Op de muur staat een tekst die aangeeft dat 1 op 7 Belgen of 15% van de bevolking in armoede leeft. Daarnaast geeft de tekst ook aan dat nog eens 20 % mensen leven op of net boven de armoedegrens. Veel van de 220 bezoekers van dit project zijn onder de indruk van de sfeer die er hangt. Voor velen is het een confrontatie met een pijnlijke realiteit. Binnen in de doos ontspinnen zich onder de bezoekers heuse debatten en discussies over armoede. Een bijzonder geslaagd project.

Kartonnen dozen – werkplaats

In de Lookstraat is een echte kartonnen dozen – werkplaats opgebouwd. Een team van vrijwilligers hebben er dozen, verf, gekleurd papier tot zelfs leder toe klaarstaan. Ieder die zich geroepen voelt als bezoeker kan zijn eigen creatieve geest z’n gang laten gaan en een doos een nieuw leven geven. Vele kinderen maken heuse pareltjes door hun creatieve inspiratie uit hun leefwereld naar boven te laten komen. De gemaakte kunstwerkjes worden in een aanpalende garage-ingang bijkomend aan het publiek voorgesteld. Deze werkplaats wordt bijzonder gesmaakt door het ruim opgekomen publiek.

Café Bricolé

Nog in de Lookstraat organiseert de buurtwerking een heus “Café Bricolé”. Hier kunnen de passanten zich te goed doen aan een glaasje fruitsap, koffie, thee of een heerlijk geurende en smakende uiensoep. Geen alcohol is een bewuste keuze. Aan de toog wordt door de aanwezige verbruikers druk verteld over wat ze allemaal al gezien en bezocht hebben. De reacties zijn uitermate positief tot zelfs uitgelaten toe.

Frieten in de wijk

Na een vermoeiende maar zeer verrijkende en druk bezochte dag beginnen de vrijwilligers van de wijkwerking nog aan de afbraak van de tentoonstellingen. Op een snelle en efficiënte wijze slaagt de ploeg erin om in een korte tijdspanne alles netjes op te ruimen. Vervolgens worden tafels en stoelen in de nog zonovergoten Hazenstraat gezet en scharen zich een 20-tal buurtwerkers en hun kinderen aan een tafel vol frieten en lekkere snacks. Een volkse maar heerlijke beloning voor een dag vol creativiteit.
Het KunstKomité, dat deel uitmaakt van de buurtwerking Het Looks, is dan ook bijzonder opgetogen over dit meer dan geslaagde project en zijn vele bezoekers.

Looks op Looks af…        

In deze rubriek komen kleine en grote verhalen geschreven door leden van de buurtwerking en…. Ze zijn niet allemaal waar, maar meer dan de moeite waard om te lezen…

Volksfiguren uit het looks.

Volksfiguren uit het looks, iedereen kent cor de cluts, kaffe en koeken, kadader, benot enz….Maar 4 jaar geleden is op 92-jarige leeftijd Gaspar ons ontvallen. Op 2april 1915 zag hij het daglicht in de lookstraat. Heel zijn leven heeft hij er gewoond, hij was van beroep meester-kleermaker die thuis voor grote ateliers werkte. Maar Gaspar was vooral muzikant, ne grote  trompetist. Muziek was zijn leven. Hij was de grote kracht achter de Pallietertoeters. Deze vrolijke groep was overal aanwezig, een braderij, een wijkkermis, een jubileumfeest en maar blazen. Van 1936 tot 1938 heeft hij nog gesjot bij de Lyra. Hij had nog een speciale hobby, het versieren van vazen, borden, salontafels met sigarenbandjes. Zij die het nog weten, op zijn vensterbanken stonden altijd een paar prachtexemplaren van beplakte vazen. Ik weet alleen niet of onze Gaspar zelf sigaren rookte, want voor een paar urrekes te blazen moet ge wel asem hebben. Mercie Gaspar voor uwe schone muziek, gij hoort zeker thuis op het lijstje van volksfiguren uit het looks.
 

1 mei: Wereld Erfgoeddag

Wereld Erfgoeddag stond dit jaar in het teken van de Armoede. Wat wordt het meeste geassocieerd met armoede…: de kartonnen doos natuurlijk.
Aan onze wijkbewoners werd een oproep gedaan om iets creatief te doen met kartonnen dozen.
Deze creaties kon je in een pand van de Lindenstraat bezichtigen. De mensen die we gesproken hebben waren heel positief. Ze vonden het initiatief voor herhaling vatbaar. Op de dag zelf was er ook een workshop met dozen in de Lookstraat. Zowel de kleintjes als de groten konden er zich naar hartenlust uitleven.
Naast de workshop bevond zich het café. Voor maar een luttele 50 cent konden de dorstigen zich al laven en een zelfbereide ajuinsoep eten met kaas.
Tot onze grote verbazing wonen Dominic en Sylvie in een kartonnen doos met zelfs een kartonnen tafel ocharme. Gelukkig hadden ze wel een dekentje om zich onder te stoppen.
De beren amuseerde zich te pletter in hun schommel. Verschillende omstaanders wouwen zelfs meedoen.
Ons Cor stond ronduit te stralen aan de Koepoortstraat voor het huis van An & Peter. Ze was zo fier op haar gloednieuwe brievenbus.
In het huis van An & Peter bevond zich een hele waardevolle tentoonstelling over de historiek van onze wijk.
Naar het schijnt hebben we zo’n 320 bezoekers over de vloer gekregen.
Onder het goedkeurend oog van Cor De Kluts hebben al onze helpers ter afsluiting samen een goe pakske frieten gegeten in het zonneke.
 

Een Looks verhaaltje

In een wijk als het looks was er vroeger een heel andere manier van leven als tegenwoordig. De mensen leefden veel dichter bij elkaar, ze hadden elkaar veel meer nodig en hadden dan ook onderling veel meer contact. Elkaar helpen was een belangrijk punt, had je iets in huis dat moest hersteld worden dan kon je gerust iemand uit de buurt vragen om hulp. Ook als er iets moest gevierd worden dan vierde de hele straat mee. Je kon er ook het een en ander meemaken, zo vertelde een oudere bewoner uit de wijk mij een verhaal over iets dat hij vroeger had meegemaakt toen hij nog in de lookstraat woonde.

In de lookstraat woonde er een vrouw die een klein winkeltje had, men noemde haar Lies Den Dobbele, haar echte naam was Lies Bequet. Buiten haar werk in de winkel hield zij zich bezig met breien en krosjteren, ook een soort handwerk. Tijdens de zomermaanden zat ze buiten op een bankje, dat was iets wat vroeger nog veel meer gebeurde als vandaag. Het was de ideale manier om de sociale contacten met de buurt te onderhouden.

Op een avond zat Lies weer buiten op haar bankje te breien, ze genoot ervan. Kwam daar in de straat iemand aan die van die papiertjes in de brievenbus stopte. Lies zag wie het was, Neel den Bult. Hij droeg programmaboekjes rond van cinema Roskam. Het soort cinema waar al eens een “klein beetje” bloot te zien was.

Toen Neel voorbij Lies kwam vroeg zij: “ Zeg Neel, wat heb jij in je bult steken?” Neel keek even kwaad en antwoorde: “In mijn bult steekt stopverf en die ga ik gebruiken om de puttekens en schrammen in uw gezicht toe te plamuren. Dan ziet ge er weer 10 jaar jonger uit.” En Neel ging gewoon verder…

Ja, zo ziet ge dat er toen ook al eens gezwansd werd. Maar het bleef hierbij … verder geen moeilijkheden.
 

Dag van de buren

Onze tweede festiviteit “Dag van de buren” vierden we dit jaar op 27 mei in de Lookstraat. Na verschillende regenbuien overdag waren de weergoden ons gelukkig goed gezind. Onder een stralende zon stond om 19 uur het buurtcomité klaar om de wijkbewoners te ontvangen met een glaasje cava of fruitsap. De sfeer zat er goed in bij onze bezoekers. De laatste nieuwsjes werden uitgewisseld onder plezante lachsalvo’s. Het was gezelligheid troef tot in de vroege uurtjes. Waarvoor onze dank. Ook mochten we kennis maken met enkele nieuwelingen. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie. Jullie ook?

Nieuwsjes over onze composteringssite

Laten we met het meest recente nieuws beginnen:

We hebben voor het eerst compost kunnen zeven ? Jawel, onze eerste compost! Die we nu kunnen uitdelen, zodat wie wenst deze gebruiken kan bijv. in bloembakken, in kruiden- en/of groentepotten.
Denk wel aan de verhouding : 1 op 3. Dus neem 1 deel compost bij 2 delen aarde. U hebt dus niet langer met meststoffen verrijkte potaarde nodig. Handig toch ?! 
En dan maar zaaien, verplanten, verpotten, … en ten slotte genieten van je lekkere mooie resultaat. En zo is de cirkel weer rond: nadien kunnen verwelkte bloempjes en de restjes van je geoogste groenten of fruit weer in je compostemmer … om … juist: opnieuw te gaan composteren, op onze mooie site, samen met onder meer het hakselhout, de juiste beestjes, enz. … tot het later weer vruchtbare compost is.

En zo komen we bij enkele aandachtspuntjes:
° We herhalen graag nog eens dat we geen aarde(kluiten) in de compostemmer wensen. Aarde composteert niet, en het baat ook niets bij het composteerproces. Klop de wortels van je plantjes dus goed af zodat de aarde er afvalt.

° Fruitstickertjes zien we ook nog vaak: neem een goede gewoonte en pruts ze er af vóór je jouw lekker stuk fruit wast en in je tanden zet. Hang bijvoorbeeld een leuke tekening (of zomaar een plaat) in je keuken waarop je meteen je stickertjes kan achterlaten. Zo is het meteen ook leuk aangeleerd bij kinderen want ze fleuren er de keukentekening mee op, én de compostemmer bevrijd is van de klevertjes.

° Sommigen gebruiken nog iets te graag keukenpapier. Huishoudrolpapier is wel toegelaten, maar dus met mate.

Op 2 april op onze wijkcompostsite:
In de voormiddag had onze diploma-uitreiking plaats, waarop u allen uitgenodigd was (zie foto), en waar we in het zonnetje met een glaasje en een hapje gevierd werden.

En in de namiddag werd onze kennis al doorgegeven onder de vorm van een spoedcursus composteren. Vele Lierenaars, en ook mensen van buiten Lier, kwamen luisteren en kijken naar hoe Kris en ook Ingrid, een Lierse compostmeester-collega, hen begeesterd inwijdden in thuiscomposteren. Het was een zonnige dag waarop de mensen heel wat hebben opgestoken, en verdiend kwamen er leuke reakties!
We zijn allen fier dat een spoedcursus kon plaatsvinden op onze wijkcompostsite. We hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om een eerste compostvat op te starten, naast onze compostbakken. Zo kan ook hier de werking van beproefd en ter demonstratie dienen.

Ons engagement is dus een succes.

Oproep aan nieuwe vrijwilligers!!!
Mensen die ook graag een handje helpen mogen zich altijd opgeven. Je engagement blijft vrijblijvend, en je hoeft zeker niet iédere zaterdag mee aanwezig te zijn bij het openhouden van de site. We zijn een leuke groep, en ieder draagt haar of zijn steentje bij in zoverre zij of hij dat kan en wil. Wens je bij te dragen aan een duurzame wereld, … ?  Welkom!

Kris Verschaeren, Lindenstraat 52, 0476/43.69.02 , krisje.verschaeren@hotmail.com

Er zijn nog andere wijkcomposteringen in België:
Zo hebben we met enkele van onze ‘Leukste’ compostmeesters een bezoek gebracht aan de wijkcomposteringssite in Willebroek. Nou, daar is het een pak groter, dat kunnen we er wel van zeggen!
Een uitwisseling met gelijkaardige projecten is altijd wel interessant, we hadden ook veel (h)erkenning.
Omdat je altijd wel kan bijleren, en op vriendelijke uitnodiging, zijn we ook bij onze Duffelse compostmeesters een bezoekje gaan brengen op hun demonstratieplaats. Daar hebben we vooral het zeven van de compost van dichtbij en uitvoerig gezien.

Et voilà,
Hebben we u weer wat op de hoogte gebracht.
Mocht u nog niet deelnemen aan onze wijkcompostering en dit toch wensen, dan mag u zich nog altijd opgeven. Jammer genoeg is er momenteel een wachtlijst, maar laat je daardoor niet ontmoedigen.

Ziekenbezoek:

Helaas maar soms is een opname in het ziekenhuis onvermijdelijk. Als je dat verneemt van een buur, laat dat aub weten aan Jef De Potter,  Kluizeplein 15, bus 2 – 03/290 43 80
of Jan De Vries, Kluizestraat 60 –  03/489 04 5. Zij zullen graag een bezoekje brengen vanwege het buurtcomité.

Personages gezocht voor Lier 800:

In het kader van 800 jaar Lier in 2012 worden er een aantal wandelingen georganiseerd waarbij op verschillende lokaties korte toneeltjes te zien zijn. Eén van de wandelingen met toneeltje speelt zich af in onze wijk. Het zal gespeeld worden in de tuin van het Kluizeklooster. Als je zin hebt om mee te spelen of voor meer informatie kan je contact opnemen met : Luk Ceulemans, Volmolenstraat 12, Lier

Deze gazet kwam tot stand met medewerking van: Jan De Vries, Johan Jacobs, Marleen Boon, Viviane Vermeulen, Hannelore Van Dijck, Jef De Potter, Sylvie Stuyck en Dominic Van Oosterwyck

Met dank aan de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.
             
U vindt het Looks ook terug op het internet:
www.dewereldmorgen.be/people/buurtwerking-het-looks

take down
the paywall
steun ons nu!