De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De drie hete zomers zijn een schot voor de boeg. Het is tijd voor een beter wereldbeeld.

maandag 10 augustus 2020 09:12
Spread the love

Deze drie droge zomers zijn een schot voor onze boeg. Een ‘wake up call’. Lees mijn essay in “De Kovel” om je een beter mensbeeld te vormen. Zoals zo vaak is immers niet alleen het beschikbare kapitaal of de politieke macht van belang om de situatie te saneren, maar evenzeer de juiste mentaliteit. Niets anders dan ons gebrekkige wereldbeeld en mensbeeld dreigt ons jaar na jaar toenemend de das om te doen en ons veel te gaan kosten aan welzijn en welvaart.

De drie opeenvolgende zeer droge en zeer warme zomers zijn een teken aan de wand. Een waarschuwingsschot, een schot voor de boeg van het schip van de samenleving. Recent geeft onder andere MO-magazine aandacht aan de niet erg verstandige manier waarop wij in ons land de zogenaamd natte gebieden hebben beheerd. Die lijken onsympathieke “moerassen”, maar blijken onmisbaar om het weer en het klimaat in balans te houden en daarmee onze leefbaarheid. De laatste 75 jaar zijn 75 procent van die “wetlands” in België verdwenen…

 

Het gevaar dat wij de natuur zodanig schade toebrengen, ook juist vanuit onwetendheid, dat onze welvaart, en uiteindelijk ook ons blote bestaan en ons geluk in het gedrang komt, is groot. De ‘camera’ waarmee wij naar onszelf en onze plaats in de Natuur kijken, dient vervangen.

 

De kosten van Covid swingen  nu al de pan uit. De vijand is hier in  wezen alleen maar één klein diertje.

Een crash van de gehele Natuurlijke Context waarin wij leven zou ons nog veel meer op kosten kunnen jagen.

 

Ons wereldbeeld moet dringend meer plaats ruimen voor de mens als lid van de gemeenschap van alle levende wezens. Voor de mens als bewoner van de Biosfeer.

 

Wie interesse toont voor de mogelijkheden van Natuurcontact en dierenliefde om zijn kijk op mens en bestaan te verdiepen, kan inspiratie zoeken in mijn essay dat in het lopende nummer van het blad voor Monastiek in Vlaanderen en Nederland is gepubliceerd. Ik schrijf onder meer vanuit inspiratie die ik vind in de combinatie van de eeuwenoude religieuze teksten van onze cultuur met eigen ervaringen en contact met dieren en landschap in een aantal landen die ik persoonlijk heb bereisd, zoals Polen, Frankrijk, Duitsland en Slovenië.

De redactie van De Kovel heeft het essay, wellicht ook omwille van de grote betekenis voor onze tijd, kosteloos beschikbaar gesteld. U kan doorklikken op de inhoudstafel. Verder verspreiden mag beslist. Ik hoop inderdaad dat deze tekst en de mooie illustraties mag bijdragen aan een verruimd inzicht en aan gepast crisisbewustzijn. De titel van het artikel is “De natuur: beste fundament voor herbronning”. U kunt doorklikken op de inhoudstafel.

 

http://www.dekovel.org

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!